https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V soboški galeriji na ogled razstavi Mirka Rajnarja in Andreja Perka

Murska Sobota, 14.05.2021 ob 18:00  

 

V Galeriji Murska Sobota sta od danes pa vse do 23.junija 2021, na ogled razstavo postavila Mirko Rajnar in Andrej Perko. Prekmurec Mirko Rajnar predstavlja svojo razstavo slik pod imenom "Up", Andrej Perko pa svojo razstavo fotografij pod imenom "Temnine".

"Up"

Mirko Rajnar iz Murske Sobote z razstavo poimenovano "Up", predstavlja svoj najnovejši cikel, ki je s presledki nastajal od leta 2012 naprej. To je Rajnarjeva že peta samostojna razstava v Galeriji Murska Sobota.

Umetnik je navdih za krožne oblike našel tudi v vsakdanjih mizanscenah, kot so madeži zamrznjenega sadja na kuhinjski krpi ali pa krožne formacije talečega se ledu, ki jih je opazil na enem izmed zimskih sprehodov po domači pokrajini.

Rajnar je mnoga dela preslikal in izboljšal, ter s tem opozoril, da lahko slikarska dela živijo samo v prostoru, ne pa tudi na ekranu.

"Rajnarjeve slike predstavljajo mehka opna med fizičnim in metafizičnim, med vsakdanjim in nevsakdanjim. Tako svetloba, kot krožno razlivajoči se madeži so v ikonografskem smislu nosilec skrivnosti, simbol upanja, novega življenja in rasti. Svetlobne pike in reže sevajo svetlobo na površino slike in nas vabijo, da bi pogledali izza slike, vendar je svetloba premočna, da bi sploh kaj uzrli. Madeži in svetlobni pojavi na Rajnarjevih slikah pogosto nastopajo v vlogi nepričakovanega in tujega ter nas s tem opominjajo, da se lahko dogodki odvijajo drugače od naših pričakovanj, po svoji lastni logiki. In kot razmišlja tudi umetnik, je utečene in vnaprej pričakovane rezultate možno spremeniti le z zavestno usmeritvijo k določenemu cilju, kar pa zahteva določen napor. Pri Rajnarju se je slednji udejanjil v izjemni slikarski virtuoznosti," pove Irma Brodnjak Firbas.

"Temnine"

Andrej Perko živi in ustvarja v Vipavskem Križu. Glavni motiv Perkovega cikla "Temine" so minevanje, dvoumnosti in skrite podobe, ki jih ustvarjajo podobotvorne geološke plasti. Fotografije iz tega cikla pa so začele nastajati že leta 1972. 

"Ena izmed osnovnih značilnosti Perkovih fotografij je ta, da je v njih edina kategorija, ki je vseskozi navzoča, ravno Čas. Hkrati je neulovljivi Čas za umetnika tudi ena izmed tistih kategorij, ki sploh omogočajo tako nastanek podob, kakor tudi vseh njihovih metamorfoz, ki podobo delajo živo. Za razliko od cikla Terra mirabilis, v tem ciklu lokacije niso natančno določene, Perko v tem ciklu zajame svet kot celoto, v kateri so kraji, med katerimi sicer tako v geografskem, kakor tudi kulturnem smislu, obstaja velika razdalja, postavljeni v neki imaginarni prostor. V tem prostoru se razdalje spreminjajo v bližine," pove dr. Robert Inhof, direktor Galerije Murska Sobota. 

Direktorica Pilonove galerije Ajdovščina Tina Ponebšek je v zaključku pohvalila dobro sodelovanje z Galerijo Murska Sobota.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 14:36 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.