https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Mednarodni muzejski dan: prost vstop in obilica raznovrstnih dogodkov

18.05.2021 ob 6:05  

Danes, 18. maja, je Mednarodni muzejski dan, ki bo letos potekal na temo Prihodnost muzejev: Okrevanje in novi izzivi. Tudi po Sloveniji bodo letos muzejski dan, obeležili s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov.

Preteklo leto je odprlo vrsto novih virtualnih poti do različnih razstav. Kljub temu da bo smiselno nekatere ohraniti, pa je sprehod po razstavnih prostorih celostno doživetje, ki ga nič ne more nadomestiti. Zato si je letos Mednarodni svet muzejev, izbral tudi prej omenjeno tematiko: „Prihodnost muzejev: Okrevanje in novi izzivi," s katero želi opomniti na ključne spremembe v naši družbi ter okrevanje po epidemiji. Z njo želi sporočiti, da so muzeji aktivni člen sprememb, da ponujajo premislek o odnosu do skupnosti, soočajo se z novimi izzivi dela in modeli kulturne kreativnosti. Hkrati se morajo muzeji zavzemati za ustvarjalni potencial kulture kot področja izzivov ter inovacij v izgradnji pravične in trajnostne prihodnosti.

Letos so se Mednarodnem muzejskemu dnevu pridružili tudi muzeji in galerije v Pomurju. Tako smo za vas zbrali razstave in dogodke, ki si jih lahko ogledate brezplačno.

Pomurski muzej Murska Sobota vas vabi, da jih obiščete 18. maja med 9. in 17. uro in si njihove razstave brez vstopnine ogledate. Pripravili so vam tudi vodeni ogled po razstavi soboškega fotografa Jožeta Kološe - Kološa ob 16. uri, prav tako brez vstopnine. Zaradi omejitve števila obiskovalcev na 10 oseb, pa naprošajo da se na ogled predhodno najavite.

Galerija Murska Sobota, vas vabi dne 18. maja, med 9. in 17. uro, na vsako polno uro, da si ogledate razstavi Mirko Rajnara. Up (velika galerija in balkon) ter AndrejaA Perka. Temnine (mala galerija) in to kar v v spremstvu obeh kustosov. Vstop bo prost za vse obiskovalce. Ogled razstav bo potekal v skladu s priporočili NIJZ.

Tudi v Gornji Radgoni se v Muzeju Špital že tradicionalno pridružujejo praznovanju Mednarodnega muzejskega dne. Tako bodo obeležili ta dan s prostim vstopom med 12. in 16. uro. Na ogled pa bodo stalne in občase razstave: Radgonski mostovi, Stalna likovna zbirka iz radgonskega fonda, Zgodba radgonskega Špitala, Odprti depo, Zbiralci: Zlatko Šajhar z mostovi na razglednicah in Lena Kocutar: Lep je bil tudi velik zelenjavni vrt. 

Galerija-Muzej Lendava, vas v torek, 18. maja 2021 pričakuje na lendavskem gradu, v Sinagogi Lendava in v Muzeju meščanstva. Vstop v njihove ustanove prost. Odpiralni čas ob Mednarodnem muzejskem dnevu: Lendavski grad: 8.00–16.00, Sinagoga: 8.00–16.00 in 18.00–21.00 ter Muzej meščanstva: 8.00–16.00.

Na lendavskem gradu so poleg stalnih razstav na ogled tudi občasne razstave: Fotografska razstava Pannonia Reflections 2020, razstava Roberta Juraka z naslovom Zašvasan svet in mednarodna fotografska razstava Črno-beli svet. Ob 19. uri bo v Sinagogi Lendava finissage razstave Dareta Birse z naslovom Ukradene slike. V sklopu zaprtja razstave se bo Atilla Pisnjak, umetnostni zgodovinar našega muzeja pogovarjal z umetnikom. Formalni program bo potekal na trgu pred Sinagogo v navzočnosti največ 50-ih obiskovalcev. Če bo slabo vreme, se bo finissage izvedel v Sinagogi. V tem primeru se obiskovalci prireditve lahko udeležijo ob pogoju PCT (izjema so vsi mlajši od 18 let v spremstvu odraslih oseb).

Muzej in galerija Ante Trstenjak Ljutomer vabi:

- od 8:00 do 15:00 na brezplačen ogled treh stalnih muzejskih zbirk in razstave v spomin 140. obletnici rojstva Ferdinanda Lupše,
- od 8:00 do 15:00 ure na brezplačen ogled razstave Revitalizacija svetlobe mag. umetnosti Boštjana Plesničarja.

* Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.05.2021 ob 7:19 gost

      Jebes tako odprtje muzejov in vsega ostalega odprtja. Jas sem nej bil okuženi ker San bil priden. Ampak jebi to zdaj pa zaradi pridnosti nikan nesmim. Niti na wc po ali ne on smel ker San naj cepljen neman testa nej San prebolo to sanje od kovida. Tomi se pravi sanje na kubik ker su nameni nič nej zaslužili se zadaj jebi za naslednjič. Ne on je tudi več ne priden pa bun te najvišji frajer.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2022 ob 16:52 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.