https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenija v samem svetovnem vrhu po številu čebelarjev na prebivalca

20.05.2021 ob 6:05  

Danes, 20. maja, bo Slovenija in z njo ves svet že četrtič obeležil svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila, 20. decembra 2017. Letos bo potekal s sloganom " Angažirajte se: graditev novih temeljev za čebele".

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč, je že leta 2014 dal pobudo, da bi Organizacija združenih narodov (OZN), razglasila 20. maj za svetovni dan čebel. Slovenija je pobudo popolnoma enotno podprla in po zahtevnem triletnem delu je, Generalna skupščina Organizacije združenih narodov OZN 20. decembra 2017, v New Yorku, soglasno sprejela resolucijo o 20. maju kot svetovnem dnevu čebel. Pobudo je svetovna čebelarska organizacija, leta 2015, v Južni Koreji, soglasno podprla . 

Na ta datum je imel rojstni dan tudi Anton Janša (1734–1773), prvi učitelj sodobnega čebelarstva na svetu. Anton Janša velja za pionirja sodobnega čebelarstva in za enega največjih strokovnjakov za to področje v tistem času. Cesarica Rimskega cesarstva, Marija Terezija, ga je celo imenovala za stalnega učitelja na novi šoli za čebelarstvo na Dunaju. 

Svetovna javnost, je na ta dan tako vsako leto opozorjena, kako pomembno je ohranjanje čebel in drugih opraševalcev, za celotno človeštvo ter pozvana h konkretnim dejavnostim za njihovo ohranjanje. Za več deset tisoč Slovencev je čebelarstvo način življenja z dolgo tradicijo. Slovenija se uvršča v sam svetovni vrh po številu čebelarjev na prebivalca. V Sloveniji je vsak 200. prebivalec čebelar, ki se še kako dobro zadeva, da brez čebel ni življenja.

Podatki kažejo, da imajo čebele in drugi opraševalci neprecenljivo vrednost pri zagotavljanju svetovne varnosti preskrbe s hrano. Od opraševanja je namreč odvisna kar tretjina vse pridelane hrane na svetu oziroma vsaka tretja žlica hrane.

Čebele in drugi opraševalci pa postajajo čedalje bolj ogrožene živalske vrste, saj so izpostavljeni novim boleznim in škodljivcem. Na njihovo ogroženost vplivajo številni dejavniki, ki so posledica predvsem človeških aktivnosti, od široke uporabe pesticidov do intenzivnega kmetijstva ter onesnaževanja z odpadki. Zaradi naraščajočega števila svetovnega prebivalstva se krči tudi čebelji življenjski prostor, poleg tega preživetje in razvoj čebel in drugih opraševalcev čedalje bolj ogrožajo tudi podnebne spremembe. 

Slovenija je že leta 2011, med prvimi državami članicami EU, na ozemlju Slovenije prepovedala uporabo nekaterih čebelam škodljivih pesticidov in je edina država članica Evropske unije, ki je zakonsko zaščitila svoje čebele. V Sloveniji imamo kar tri zaščitene vrste medu, ki zagotavljajo visoko kakovost in pristen okus: Slovenski, Kraški in Kočevski gozdni med.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ob svetovnem dnevu čebel organizira, letos tudi poseben promocijski dogodek, ob 10. uri - predstavitev nagrajenih ustvarjalnih zasnov in izdelane nagrade Zlata čebela. Na dogodku bodo tako predstavili najboljše predloge, ki so prispeli na javni natečaj MKGP, na katerem so izbirali najbolj inovativno in kreativno zasnovo za izdelavo nagrade Zlata čebela. Izdelano nagrado Zlata čebela, avtorja Urha Wiegeleja, bo na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, podeljevala Republika Slovenija. Pomenila pa bo najvišjo državno nagrado za izjemne dosežke na svetovni ravni na področju zaščite čebel in drugih opraševalcev ter ozaveščanja o njihovem pomenu za trajnostno kmetijstvo, zagotavljanje prehranske varnosti, ohranjanje okolja in biotske raznovrstnosti.

Med je naravno živilo, ki ga pridelujejo medonosne čebele iz nektarja ali rastlinske mane. Za človeka je idealen vir energije in ga je mogoče kombinirati k različnim jedem. Odlično se poda sadju, zelenjavi, tako mlečnim kot mesnim jedem. Zato čuvajmo naše pridne čebele za obstoj našega planeta in za naslednje generacije.

 *Foto: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.05.2021 ob 7:43 kilonja gost

      Slovenija v samem svetovnem vrhu po številu čebelarjev na prebivalca...pa po številu jugovićev in muslićev.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.05.2021 ob 7:47 gost

      Čebelice so ostale brez hrane zaradi kmetov keri so vse travnike spremenili v njive. Na teh njivah pa ne predelujejo hrane kere nam primamkuje ampak pšenico, koruzo, oljno repico. To pa vse gre za tuji trg po domače povedano za seftanje. Več še plača več se zasluži. Kajti pri nas so samo kmeti keri so si vse polja travnike prisvojili samo zato da oskrbujejo tuji trg. Doma pa dobijo za to trgovanje se velike subvencije za nič hrane za domačo oskrbo.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.05.2021 ob 11:52 gost

        11:33 ...... od tebe že ne kmetek. Če ne bo čebel tudi tebe in mene ne bo. Ali to je preveč za tvojo kmečko pamet in požrešnost.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.05.2021 ob 11:10 gost

      Kmeti so morilci čebel.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.05.2021 ob 12:07 Karel K. gost

      Katero področje pa sploh na svetu obstaja kjer slovenci in slovenija ni prva, vendar se samo medijsko izpostavljajo tista maloštevilčna področja v pozitivnem smislu, ogromna količina negativnosti pa se zamolči.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.05.2021 ob 12:17 gost

        Karel k. razsvetli nas, da bomo tudi mi vedeli kar veš ti. Prenesi svoje veliko znanje na nas nevedneže, prosim lepo.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.02.2022 ob 16:30 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.