https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

ZABAVA

Marko Banda izdala nov album »Tresti«

18.05.2021 ob 18:00  

Skupina Marko Banda je ob tridesetletnici delovanja, ki so jo praznovali lansko leto, pripravila novo zgoščenko z naslovom »Tresti«.

Na novem albumu boste lahko slišali nekatere pozabljene variante tradicionalnih prekmurskih pesmi, ki so jih fantje izbrskali iz arhivov, pa tudi pesmi, ki so značilne za nekoliko širši panonski prostor.

Marko banda je na zgoščenko tradicionalno (na vsaki zgoščenki imajo eno) uvrstila tudi vokalno skladbo. Tokrat gre za pesem Snočkar san grafejre doubo, s katero se nekoliko sicer odmika od tradicionalnega instrumentalnega muziciranja prekmurskih band a ostaja na trdnih temeljih ljudskosti.

Album je izšel v sklopu ustvarjalnega polja Celinka.si v zbirki Sozvočja Slovenije. Za posluh je dosegljiv tudi na YouTubu in drugih spletnih platformah tukaj.

Zgoščenka bo premierno predstavljena 28. maja na Ljubljanskem gradu v okviru festivala Godibodi. Marko banda se bo na festivalu predstavila v razširjeni zasedbi skupaj z gosti, ki so sodelovali pri nastajanju novega albuma. To so Samo Budna, Tjaša Šimonka Kavaš in Tomaž Rauch, ki se je pod novi album podpisal tudi kot producent.

Skupina Marko banda, katere člani so danes Miha Kavaš violina, Andi Sobočan – cimbale, Boštjan Rous – klarinet, Željko Ritlop – klarinet in Slavko Petek – kontrabas, je bila ustanovljena leta 1990 na pobudo takratnega vodstva folklorne skupine KUD Beltinci kot podmladek Kociper-Baranja bande, kasneje poimenovane tudi Beltinška banda.

Od teh glasbenih legend so takrat rosno mladi fantje prejemali nasvete in črpali bogato glasbeno dediščino. Deset let so člani skupine spremljali folkloro KUD Beltinci. Skupina ohranja prekmursko ljudsko glasbeno izročilo, v katero zaradi zgodovinskih dejstev sodijo tudi madžarske pesmi, zagodejo pa tudi kakšno ljudsko iz ostalih predelov Slovenije.

*Foto: arhiv Pomurec.com 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.05.2021 ob 18:50 CB gost

      Super muzika, vsaka čast!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2022 ob 14:58 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.