https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V prometnih nesrečah udeleženih 434 kolesarjev

27.05.2021 ob 11:45  

Do 30. maja 2021 poteka nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev. Akcijo skupaj izvajata Agencija za varnost prometa in Policija. V tem času bodo policisti izvajali poostren nadzor nad kršitvami kolesarjev, preverjali pa bodo tudi ravnanja drugih udeležencev do kolesarjev.

Vse do konca meseca maja po vsej Sloveniji potekajo aktivnosti za večjo varnost kolesarjev v cestnem prometu. Glavni cilj akcije je zmanjšanje števila smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih kolesarjev ter omogočiti varno kolesarjenje.

Udeleženih  434 kolesarjev

Na območju PU Murska Sobota je bilo v obdobju od leta 2015 do 2020 v prometnih nesrečah udeleženih 434 kolesarjev, pri tem so 3 umrli, 81 pa jih je bilo hudo telesno poškodovanih. V tem obdobju je bilo skupaj v prometnih nesrečah 8.214 udeležencev, pri tem jih je 26 umrlo in bilo 287 hudo telesno poškodovanih. Tako je delež udeleženih kolesarjev 5,3 % v vseh prometnih nesrečah na območju Pomurja. Bolj zaskrbljujoč je podatek, da je delež mrtvih kolesarjev v prometnih nesrečah 11,5% od vseh mrtvih in da je delež hudo telesno poškodovanih kolesarjev 28% od vseh hudo telesno poškodovanih udeležencev v prometnih nesrečah. V letošnjem letu je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 368 oseb od tega 21 kolesarjev od katerih je bil 1 hudo telesno poškodovan. 

Kolesarji sodijo med bolj ranljive skupine udeležencev v prometu, zato kolesarje ter vse voznike v okviru preventivne akcije pozivamo k upoštevanju cestnoprometnih pravil in odgovornemu vedenju v prometu. Pogosto so kolesarji žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi izsiljevanj prednosti in neprilagojene hitrosti. Več kot polovica prometnih nesreč pa se zgodi zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev.

Kolesarjenje je v vzponu, z vedno večjim številom kolesarjev, pa narašča tudi njihova ogroženost. Vozniki motornih in enoslednih motornih vozil jih namreč velikokrat spregledajo, kar lahko vodi v nastanek prometne nesreče in hudih poškodb.

Pred kolesarjenjem, najprej preverimo tehnično brezhibnost kolesa. Kolo mora imeti brezhibno sprednjo in zadnjo zavoro, belo luč spredaj za osvetljevanje ceste ter rdečo luč zadaj, odsevnike na pedalih ali na boku, zvonec, ustrezno napolnjene pnevmatike ter primerno nastavljeno višino krmila in sedeža.

Uporaba kolesarske čelade je za otroke in mladostnike do 18. leta zakonsko obvezna, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za ostale kolesarje, saj pomembno prispeva k varnosti kolesarja. Kolesarsko čelado morajo imeti tudi otroci potniki na kolesu ali pri vožnji na poganjalcu, priporočljiva pa je tudi pri rolanju, rolkanju, na skiroju ter pri uporabi različnih električnih naprav. Raziskave dokazujejo, da zaščitna kolesarska čelada zmanjšuje težo posledic in poškodb glave za od 40 % do kar 70 %.

Kolesarji lahko za lastno varnost največ naredijo sami, in sicer z upoštevanjem cestnoprometnih predpisov, pravil prednosti, prometnih znakov ter druge signalizacije. Pomembno je, da kolo vozimo po kolesarski stezi, če kolesarske steze ni, pa po desnem robu cestišča v smeri vožnje. Pri zavijanju v križiščih jasno nakažimo smer z rokami in se pravilno razvrstimo. Nikoli ne vozimo v nasprotni smeri vožnje, saj nas drugi vozniki ne pričakujejo. Ponoči in v mraku pa nujno uporabimo luči in odsevna telesa, da bomo dobro vidni in prej opazni. Med kolesarjenjem ne uporabljamo mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe.

Kolesarjenje je namreč zdravo, aktivno in prijetno, zato poskrbimo, da bo tudi varno. Zato bodite kolesarji v prometu vidni in previdni. Ostale udeležence pa pozivamo naj bodo pozorni na kolesarje še posebej na otroke in starejše.

  *Foto: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 15:04 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.