https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

V ljutomerskem muzeju na ogled razstava o Ferdinandu Lupši

02.06.2021 ob 6:05  

V ljutomerskem muzeju Splošne knjižnice Ljutomer je poleg treh stalnih zbirk do konca septembra 2021 na voljo za ogled razstava o Ferdinandu Lupši.

V muzeju vsako leto izpostavijo tri znane osebnosti ob njihovih posebnih jubilejih. Letos so se tako med drugim odločili, da bodo ob 140. letnici rojstva Ferdinanda Lupše priredili manjšo razstavo o njem.

Ferdinand Lupša je bil geodet, župan, raziskovalec, popotnik in ljubiteljski fotograf ter slikar. Rodil se je 5. aprila 1881 v Drakovcih pri Mali Nedelji. Po končanem študiju geodezije, si je dolgo časa prizadeval izpeljati ekspedicijo na severni tečaj.

Napisal je knjigo Die Nordpolsphinx (1903) v kateri je opisal severni pol, analiziral vse spodletele ekspedicije in opisal svoj predlog načrta za ekspedicijo na severni tečaj. V zvezi s tem je bil sprejet na razgovor pri ministru za znanost na Dunaju, kateri pa iz neznanih razlogov ni odobril njegovega načrta.

Na Dunaju je srečal siamskega konzula, ki mu je predlagal ekspedicijo v Siam (današnja Tajska). Lupša ni dolgo okleval in je sprejel ponudbo. Tako ga je pot namesto na skrajni sever odpeljala na daljni vzhod. V Siamu je bil vodja ekspedicij med leti 1904 -1906 in 1915 – 1916. Tam je proučeval floro in favno, infrastrukturo, politično dogajanje in nasploh vsakdanje življenje. Na podlagi tega je napisal knjigo V džunglah belega slona. V Siamu je bil tudi inženir Kraljevega odseka za namakanje in univerzitetni profesor ter vladni svetnik.

Lupša je v tujini in doma napisal številne strokovne članke za različna področja (gospodarstvo, industrija, gradbeništvo, kmetijstvo). Velik pečat je pustil v Mali Nedelji, kjer je opravljal številne funkcije in delal za dobrobit kraja. Med leti 1941 in 1945 je pod prisilo okupatorja moral sprejeti položaj župana Male Nedelje. Ta položaj ga je po koncu vojne umestil na črno listo. Obsojen je bil izdaje in kolaboracije. Na smrt je bil uradno obsojen 21. januarja 1945. Podobnih kolaboracij po koncu 2. svetovne vojne je bilo v bližnji okolici veliko. Obračuni in obsodbe zoper njih so bile v veliki meri krivične, nedosledne in pristranske.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.06.2021 ob 7:24 Mateja gost

      Muzej je prenovljen in zelo lep, vreden ogleda

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2022 ob 16:13 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.