https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Prva nagrada natečaja Prleška suita skladbi »Na nebu zvezde sevajo«

30.05.2021 ob 0:00  

Kulturno društvo Orfej iz Ljutomera, v okviru katerega deluje Komorni zbor Orfej, je razglasilo rezultate natečaja Prleška suita, ki ga je objavilo v sredini letošnjega februarja. Cilj natečaja je bil pomagati rešiti prleško ljudsko glasbo pred pozabo, obogatiti slovensko zborovsko literaturo in s pomočjo glasbe Prlekijo predstaviti svetovnemu občinstvu.

Prlekija, pokrajina med Muro in Dravo, je bila v preteklosti le redko deležna pozornosti slovenskih zborovskih skladateljev. Tako so priredbe prleške ljudske glasbe izjemno redke. Priredbe za različne pevske zasedbe pa pomenijo oživljanje in ohranjanje pevske folklorne zapuščine, zato so pri Orfeju povabili zborovske skladatelje, da raziščejo ljudsko glasbo, ki se je pela v Prlekiji, in jo priredijo za mešani zbor.

Foto: Komorni zbor Orfej Ljutomer

Strokovno komisijo, ki je ocenila prispela glasbena dela, so sestavljali Tadeja Vulc, skladateljica zborovske glasbe in zborovodkinja, Andraž Hauptman, slovenski dirigent, zborovodja, korepetitor, pianist in pevec resne glasbe, ter Ivan Vrbančič, glasbeni pedagog in zborovodja.

Da bi zagotovili strokovno presojo tudi na področju besedil skladb, ki so prispele na natečaj, so k sodelovanju pritegnili priznanega slovenskega pisatelja, publicista in poznavalca prleških narečij Vlada Žabota. Po ugotovitvi, da besedila v prispelih skladbah v veliki večini niso prleškega izvora in niso zapisana v prleščini, se je iz komisije umaknil.

Komisija je med trinajstimi skladbami, ki jih je poslalo deset avtorjev, izbrala in nagradila najboljše:

  • prvo nagrado je za skladbo Na nebu zvezde sevajo prejel Krištof Strnad,
  • drugo nagrado je za skladbo K svojemu Bogu prejel Matej Kastelic,
  • tretjo nagrado je za skladbo Dober večer vam Bog daj prejel Matic Romih,
  • posebno nagrado za obetavno mlado skladateljico je komisija za skladbo Po polju mi hodi en jagerček mlad dodelila Petri Ivančič.

Komisija je za izdajo in izvedbo priporočila še:

  • skladbo Mrzli veter Tilna Slakana,
  • skladbo O, duša, idi k svojemu Bogu Tilna Slakana in
  • skladbo Plesala sen, plesala Pavla Dolenca.

Projekt Prleška suita, za katerega je KD Orfej Ljutomer pri LAS Prlekija pridobilo sofinanciranje iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, bo Prlekiji tudi v prihodnosti ponudil dogodke s področja glasbene folklore. S partnerji bodo izvedli več koncertov ljudske glasbe, pripravili bodo gradivo za učitelje glasbe v osnovnih šolah in poskrbeli za avdiovizualno dokumentiranje ter izdajo zbirke partitur, pridobljenih z natečajem.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.05.2021 ob 20:55 Pax gost

      Globok poklon g. Žabot. Za vašo načelnost in pokončno držo!

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.05.2021 ob 10:53 gost

      K svojemu Bogu / Dober večer vam Bog daj / O, duša, idi k svojemu Bogu... je nekaj naslovov, ki so prispeli na natečaj. A je natečaj razpisala LAS Prlekija ali slovenska katoliška cerkev ???

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.05.2021 ob 15:28 Toje Lahkokdorkoli gost

        http://ezb.ijs.si/fedora/get/ezmono:dravec/VIEW/#notes_465_566 http://ezb.ijs.si/fedora/get/ezmono:dravec/VIEW/#notes_485_216

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.05.2021 ob 11:00 Prlekus gost

      Vprašanje odgovornim v strokovni koimisiji: Kako ste lahko izbrali in nagradili pesmi, ki niso izpolnile osnovnega pogoja, da je tekst napisan v prleščini? Če je verjeti g. Žabotu (in ni razloga za nasprotno), velika večina besedil ni bila v prleškem jeziku, zato bi jih morali izločiti iz konkurence. Smrdi, močno smrdi...

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.05.2021 ob 20:11 Prlekus gost

      Za Ime priimek: https://www.sigic.si/natecaj-za-skladatelje-zborovske-glasbe-prleska-suita.html … priredbe prleških ljudskih napevov …

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.05.2021 ob 21:38 Prlekus gost

      Za Toje Lahkokdorkoli: Najlepša hvala za link. Zelo zanimivo branje👍🏻

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.