https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

»Odločeni! Opuščamo kajenje«

31.05.2021 ob 12:00  

Danes, 31. maja, obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki je letos posvečen opuščanju kajenja in poteka pod geslom »Odločeni! Opuščamo kajenje«. 


Kajenje tobaka spada med glavne dejavnike za razvoj različnih bolezni in vzrok številnih prezgodnjih smrti. V svetu je prepoznano kot velik javnozdravstveni problem, ki se ga države lotevajo na različne načine. Kajenje je dejavnik tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, raka pljuč in številnih drugih rakov. Povečuje smrtnost zaradi bolezni srca in ožilja ter dihal, okužb, sladkorne bolezni in številnih drugih bolezni. Pri bolnikih, ki imajo kronične bolezni povezane s kajenjem, opustitev kajenja zmanjša tveganje za nadaljnje zaplete in podaljša pričakovano življenjsko dobo. S kajenjem se ljudje najpogosteje srečajo v adolescenci, zasvojenost z nikotinom, pa se pri mladostnikih hitro razvije in tako posameznik postane doživljenjski uporabnik tobačnih izdelkov.

Kadilci bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom

Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju, v času covid–19 pa predstavlja še dodatne koristi za zdravje. Kadilci so verjetno bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom in imajo zvišano tveganje za težji potek covid-19. Mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če poskušajo sami, brez pomoči. Vsem kadilcem, ki želijo opustiti kajenja, svetujejo, da se vključijo v številne programe za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji na voljo brezplačno.

Dr. Aiga Rurane, predstavnica in vodja urada SZO v Sloveniji, je dejala da so svetovni dan brez tobaka, Države članice Svetovne zdravstvene organizacije začele obeleževati leta 1987. Namen je bil, da bi svet opozorile na tobačno epidemijo. Raba tobaka močno obremenjuje zdravje, škodi okolju in družbi povzroča ogromno gospodarsko škodo. WHO zato poziva vse vlade, naj svojim državljanom zagotovijo dostop do kratkih nasvetov, brezplačnih linij, mobilnih in digitalnih storitev za opustitev kajenja, nadomestnih nikotinskih terapij in drugih orodij, ki ljudem pomagajo pri opuščanju kajenja. Svetovna kampanja dneva brez tobaka v letu 2021, h kateri se je pridružila tudi Slovenija, bo pomagala ustvariti bolj zdrava okolja, ki spodbujajo opuščanje kajenja z učinkovitimi politikami ter s širitvijo dostopa do storitev, z ozaveščanjem o taktiki tobačne industrije in z opolnomočenjem uporabnikov za uspešno spopadanje z opuščanjem rabe tobaka.

Podatki kažejo, da se razširjenost kajenja v Sloveniji zmanjšuje, vse, ki kadijo, pa spodbujajo k opustitvi kajenja. Slovenija se je v zadnjih letih na področju nadzora nad tobakom pridružila najnaprednejšim državam v svetu.

Z ukrepi, ki so jih sprejeli v zadnjih štirih letih, so okrepili nadzor nad tobakom tako na področju prepovedi oglaševanja kot ozaveščanja ljudi s slikovno besedilnimi zdravstvenimi opozorili. Prepoved značilnih arom, enaka obravnava povezanih izdelkov, kot so elektronske cigarete ter prepoved kajenja v avtomobilih v prisotnosti otrok, so namenjeni predvsem preprečevanju začetka kajenja. Nezakonito trgovino s tobačnimi izdelki pa smo omejili s sistemom sledljivosti tobačnih izdelkov in varnostnimi elementi. Strogo kaznovanje kršiteljev in šestmesečna prepoved prodaje tobačnih izdelkov, zaradi kršitev zakonodaje, pa je prispevala k boljšemu nadzoru nad prodajo teh izdelkov mladoletnim osebam. Z uvedbo enotne sivo-rjave embalaže za cigarete in tobak za zvijanje, smo se pridružili najnaprednejšim državam v svetu. Uporabnike smo zaščitili pred zavajajočim vplivom trženja in oglaševanja na izdelku samem«, je povedal minister za zdravje Janez Poklukar.  Dodaja pa, da kljub dobrim rezultatom ne smemo odnehati. Za sprejem na Vladi RS bo v kratkem pripravljena nova Strategija za zmanjševanje posledic rabe tobaka 2021-2030. Predlog strategije vključuje širok nabor ukrepov in aktivnosti za preprečevanje začetka in opuščanje kajenja, ki se bodo izvajali tako na nacionalni kot lokalni ravni in bo zajemala tudi ukrepe za omejevanje uporabe novih tobačnih in nikotinskih izdelkov.

Poleg zakonskih pa so na področju nadzora nad tobakom pomembni tudi drugi ukrepi. Ministrstvo za zdravje redno sofinancira programe, ki so namenjeni različnim ranljivim skupinam prebivalstva za preprečevanje začetka in opuščanje kajenja in jih izvajajo nevladne organizacije v sodelovanju s strokovnimi institucijami. Potrebna sredstva namenjamo za delovanje brezplačne telefonske številke za pomoč pri opuščanju kajenja - 080 2777. Skupaj s policijo in nevladnimi organizacijami pa izvajajo nacionalne kampanje za ozaveščanje o škodljivosti kajenja v avtomobilih in drugih zaprtih prostorih v prisotnosti otrok.

Ukrepi Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, sprejetega leta 2017, učinkujejo - odstotek kadilcev tobačnih izdelkov se je med odraslimi prebivalci Slovenije prvič po dolgem času znižal po sprejetju trenutno veljavnega zakona.

Zdravniki, ki zdravijo bolnike z obolenji dihal, imajo pomembno vlogo v motivaciji bolnikov, da opustijo kajenje. Opustitev kajenja je eden od najpomembnejših načinov za izboljšanje prognoze bolnikov s kronično pljučno boleznijo. Opustitev kajenja upočasnjuje napredovanje bolezni, zmanjšuje stopnje poslabšanja, povečuje učinkovitost zdravljenja in izboljša kakovost življenja kadilcev, ki imajo kronično obstruktivno pljučno bolezen. Še vedno pa velik del bolnikov s kronično obstruktivno boleznijo pljuč kadi, zato je iskanje učinkovitih intervencij za opustitev kajenja bistvena naloga zdravstvenih delavcev, pravi doc. dr. Mihaela Zidarn z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik. 

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek, je poudaril da z nadaljnjo okrepitvijo že celovitega programa zakonodajnih ukrepov na tem področju, podpornimi programi za osebe, ki želijo opustiti kajenje, in ozaveščanjem se bo dolgoročno zmanjšali pritisk na zdravstveni sistem, omejile se bodo aktivnosti tobačne industrije in prispevali bomo k izboljšanju javnega zdravja na splošno. Prepričan je, da bomo Slovenijo popeljali po poti brez tobaka do leta 2040, kot si želimo. Spodbudno je, da v Sloveniji že dlje časa beležimo zmanjševanje kajenja med mladostniki. Odstotek kadilcev med odraslim prebivalstvom, tako med moškimi in ženskami, pa se je končno po dolgih letih, prvič znižal.

Helena Koprivnikar, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa je povedala, da se zvišujejo  odstotki uporabnikov novejših in netradicionalnih tobačnih in povezanih izdelkov, izraziteje med mladostniki kot med odraslimi. Med 15-letniki beležimo višanje odstotkov uporabnikov elektronskih cigaret, vodnih pip in brezdimnih tobačnih izdelkov, med odraslimi pa višanje odstotka uporabnikov elektronskih cigaret. 

Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju. Prej ko posameznik preneha s kajenjem in uporabo drugih tobačnih izdelkov, večje so koristi za njegovo zdravje. Največje koristi za zdravje pa posameznik izkusi, če kajenje opusti pred 40. letom starosti.

Doc. dr. Saša Kadivec, z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik pa sporoča, da je za uspešno odvajanje od kajenja je ključna kombinacija vedenjske terapije, farmakološkega zdravljenja in terapevtskega pristopa. Na uspeh vplivajo tudi: motivacija, stopnja nikotinske odvisnosti, starost in drugi osebni dejavniki bolnika. Za kar se morajo zdravniki in drugi zdravstveni delavci za izvajanje teh aktivnosti usposabljati da pridobijo znanja in spretnosti za izvajanje teh intervencij.

K temu, da je opustitev kajenja daleč najboljša investicija v prihodnost vsakega kadilca pritrjuje tudi Nina Rogelj Peloza, podpredsednica Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija in dodaja »Še posebej v pandemičnih časih predstavlja odvajanje od kajenja pametno izbiro, saj so kadilci dosti bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom in poznejše komplikacije. Dodatno velja omeniti, da ni zagotovil, da ne bi imele elektronske cigarete podoben negativni učinek na okužbo in potek bolezni«.

V Sloveniji je tudi v času pandemije covid-19 na voljo več vrst pomoči pri opuščanju kajenja, številne so brezplačne.

Dr. Tomaž Čakš, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje poudarja, da potrebo po kajenju umetno ustvarja tobačna industrija s svojimi marketinškimi akcijami in noben se ne rodi s potrebo po nikotinu. Za vsakega umrlega kadilca mora tobačna industrija rekrutirati vsaj enega novega, čim mlajšega, da ohrani ali poveča svoj dobiček. Ko enkrat človek postane zasvojen z neko snovjo, praviloma izgubi vso svobodo samoodločanja, izgubi svojo svobodo. Različni izdelki z nikotinom, kot so elektronske cigarete ali novi tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva, niso pripomočki za opuščanje kajenja. Zato jih ne priporoča oziroma jih povsem odsvetujm, saj vzdržujejo zasvojenost z nikotinom in imajo škodljive učinke na zdravje. Večini kadilcev, ki želi opustiti kajenje, pa priporoča da pri tem uporabijo preizkušene, varne in klinično testirane pripomočke, s strani Agencije za zdravila odobrene nikotinske nadomestke ter zdravila, ki so na voljo v lekarnah ali jih predpiše zdravnik na recept.

V Sloveniji obstajajo še številni brezplačni programi za pomoč pri opuščanju kajenja. Financira jih ZZZS in so dostopni vsem zainteresiranim brez potrebe po predhodni napotitvi osebnega zdravnika. Kadilcem so v integriranih centrih za opuščanje kajenja na voljo svetovanja, v 2 oblikah skupinsko svetovanje ali individualno svetovanje. Vsako pa obsega 6 srečanj. Namen je udeležence motivirati in jim pomagati pri opuščanju kajenja. Skupinsko in individualno svetovanje izvajajo diplomirane medicinske sestre, v zadnjem času pa tudi psihologi. V času pandemije covid-19, centri delujejo z omejitvami in se prilagajajo sproščanju ukrepov. Informacije o opuščanju lahko najdete tudi na naspletni strani NIJZ Skupaj za zdravje: https://www.skupajzazdravje.si/kategorija/opuscanje-kajenja/, je zaključil dr. Tomaž Čakš.

»Letošnja tema »Odločeni! Opuščamo kajenje« je bila izbrana v podporo 780 milijonov ljudi po vsem svetu, ki želijo opustiti kajenje. Pandemija covid-19 je v življenja vseh prinesla dodaten socialni in ekonomski stres, zaradi katerega je že tako zahtevna opustitev kajenja postala še toliko večji izziv za kadilce. Na žalost je Evropa, vključno s Slovenijo, še zelo daleč od zastavljenega cilja 30-odstotnega zmanjšanje uporabe tobaka. Potrebno je omeniti, da letos tobačna industrija, vredna 160 milijard EUR, aktivno lobira pri zakonodajalcih v Evropi pred napovedanim pregledom tobačne politike EU. EU je februarja letos objavila načrt za boj proti raku, ki vsebuje pomemben nov cilj – doseči stopnjo kajenja 5% ali manj do leta 2040«, poudarja Katja Čič, strokovna sodelavka Inštitut za zdravje in okolje.

 *Fotografije so simbolične (Foto: Pixabay).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.05.2021 ob 12:48 Opustimo McDonalds gost

      espreso.co.rs/vesti/hronika/804329/eksplozija-u-cika-ljubinoj-ulici

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.