https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Tomaž Matko - basist, ki improvizira v ekstremih

8.9.2011  

Bivši član benda Dark Sphere, Tomaž Matko že kar nekaj časa objavlja svoje improvizacijske videoje na Youtube portalu pod uporabniškim imenom Baaz11 in marsikdo je mnenja, da mu bas glede na to, da ni nikoli obiskoval glasbene šole, gre odlično od rok. 


 

Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na pota glasbenih karier.

Kdaj in kako si se začel ukvarjati z glasbo? Kako to, da ravno bas in ne na primer kitara?

Z glasbo sem se začel ukvarjati nekje pri petnajstih letih, v drugem letniku srednje šole, ker sem hotel najti nekaj novega, produktivnejšega, kar bi počel v prostem času. Izbral sem bas, predvsem zaradi tega, ker ni tako pogosto igran kot kitara, in prav to me je najbolj pritegnilo k izbiri.

Kakšen je bil tvoj prvi bas in na kakšnega igraš zdaj? Če bi imel preveč denarja, kateri bas bi si privoščil in če ne bi igral basa, kateri instrument bi želel igrat takrat?

Moj prvi bas je bil začetniški bas, Ibanez GSR250BK. Sedaj pa igram na Epiphone Thunderbird PRO-V. O tem, kateri bas bi si privoščil, če ne bi denar igral vloge, še nisem premišljeval. Če ne bi igral bas, bi pa prav zagotovo igral čelo ali violino.

Igral si tudi že v metal bendu Dark Sphere. Kakšne izkušnje si si nabral skozi koncertiranje z njimi in kateri vaš koncert ti je bil najboljši do sedaj (zakaj?)? Kaj je pogojevalo temu, da s klaviaturistko nista več člana benda?

Najboljši koncert mi je bil verjetno 10. septembra 2010 v MIKK-u v Murski Soboti, predvsem zaradi zagrete množice, ki nam je vsem dajala še več energije med koncertom. Ostalega pa ne bi rad komentiral, ker vsakdo izmed nas sam ve, kaj točno se je dogajalo in kaj so razlogi, da s klaviaturistko nisva več v bendu in verjetno je boljše, da to zadržimo zase.

 VIDEO: Baaz11 aka Tomaž Matko - Car man

Na tvojem Youtube profilu si lahko obiskovalci ogledajo improvizacije. Kdaj nastajajo takšne improvizacije pri tebi in ali imaš v planu tudi morda to, da boš preigraval kakšne priredbe?

Tovrstne improvizacije nastanejo, ko dobim kakšno idejo, ali preprosto, ko sem v ekstremu nekega razpoloženja. Glede priredb pa bi rad povedal, da prav sedaj delam na eni, za katero si želim vzeti čas, da bo rezultat čim bližje pričakovanjam.

Govori se, da prav tako z bivšo članico Dark Sphere - Rebeko, delata na svojem projektu. Kaj bi povedal o vaju, kaj lahko pričakujemo?

Trenutno še nimava nobenega materiala, ampak se trudiva nekaj 'spesniti' in sva osredotočena na lastne komade, ki bi naj spadali v zvrst metala, zagotovo pa ne bo to takšna zvrst kot pri Dark Sphere, ampak nekaj "enostavnejšega", kar bo všeč nama in upava, da tudi bodočim poslušalcem. Upava tudi, da bi nama uspelo čimprej narediti kakšno pesem, da bi lahko potem imela že vsaj nek začetek pri tem vsem skupaj.

Kakšni so tvoji načrti za glasbeno kariero v prihodnje in ali lahko kaj kmalu pričakujemo kakšen nov video na tvojem Youtube profilu?

Trenutno se ukvarjam s tem, da bi skupaj z Rebeko ustvaril lastno avtorsko delo in priredbo ene pesmi, ki bi jo verjetno bolj  namenil sebi. Na mojem YouTube profilu pa lahko pričakujete nov video v kratkem, če bom uspel dokončati to priredbo, katero toliko omenjam.

PRIPOROČAMO:

VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Komentarji

    1. gost
      25.05.2012 ob 16:42 shark gost

      svaka čast njemi čast samo je moje mnenje da mamo v prekmurji dosti dosti bokše basiste pa njih ne pišete glede toga vieda pa je nej nika posebnoga ne špilan basa ka nebi što mislo ka san proto samo pravin tak kak je :)

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.