https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Prekmurščina dobiva večjo veljavo

06.06.2021 ob 13:00  

Državni zbor RS je sprejel Resolucijo o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2021-2025, pri kateri so poslanke in poslanci sprejeli dopolnili poslanca Socialnih demokratov mag. Dejana Židana za večjo veljavo prekmurščine ter večje sofinanciranje projektov za ohranjanje, razvoj in promocijo prekmurskega jezika.

Z sprejetjem Resolucije o nacionalnem programu za jezikovno politiko,v katerega je prvič vključen tudi prekmurski jezik, dobiva večjo veljavo prekmurščina ter se veča sofinanciranje projektov za ohranjanje, razvoj in promocijo prekmurskega jezika.

Državni zbor je Resolucijo dopolnil z dvema amandmajema. Prvi amandma je pri pomenu knjižnic za jezikovno politiko in rabo, razvoj in ohranjanje slovenščine ter razvoju pismenosti za vse ciljne skupine jezikovne politike vključil tudi slovenska narečja in prekmurščino kot nadnarečni, pokrajinski jezik. Ta amandma je dobil 47 glasov podpore (in 37 glasov proti).

Z drugim amandmajem pa se je dodal nov ukrep, ki se glasi: »Sofinanciranje projektov, ki omogočajo ohranjanje, razvoj in promocijo prekmurščine kot nekdanjega slovenskega knjižnega jezika in sedanjega nadnarečnega, pokrajinskega jezika, ki je del slovenske nesnovne kulturne dediščine.« Ta amandma je dobil 46 glasov podpore (in 38 glasov proti).

Pobudnik vpisa prekmurskega jezika v Resolucijo mag. Dejan Židan je ob sprejetih amandmajih poudaril, da je vesel priznanja prekmurščini kot knjižnemu jeziku, ki se razvija v nadnarečnega in pokrajinskega. Verjame, da je čas, da se celotna Slovenija zave, da je prekmurščina tudi del nesnovne kulturne dediščine ter bistvena za obstoj Slovencev v Porabju. Za pomoč pri oblikovanju amandmajev se poslanec zahvaljuje dr. Klaudiji Sader, članici Prekmurskega društva General Maister in predsedniku društva Marjanu Fariču.

Resolucija o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2021-2025, je pomemben strateški dokument, ki zagotavlja stroki in politiki trdno podlago za premišljeno in sistematično usmerjanje jezikovne situacije v družbi in je osredotočen na področje jezikovnega izobraževanja in jezikovne opremljenosti ter jezikovno kulturo in jezikovno krajino na splošno. Za realizacijo nalog in ciljev bo Resolucija imela v petletnem obdobju na voljo več kot 40 mio evrov. Resolucija je v Državnem zboru dobila soglasno podporo. Čeprav gre za tretji tovrstni dokument v Sloveniji, pa je prvič v njem svoje mesto dobil tudi prekmurski jezik.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.06.2021 ob 16:12 gost

      Nobene veljave ne dobiva pejte malo po Sloveniji pa se van bo samo pokazalo kaj smo Prekmurci in nas jezik za ostale Slovence. Niti sosedi Štajerci nas nočejo razumeti.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.06.2021 ob 20:21 gost gost

      Bravo mag, Dejan Židan in vse čestoitke. da ste to uspeli v državnem zboru. Samo tako naprej in hvala. Prekmurščina je bila knjižni jezik in si tudi zato zasluži večjo veljavo.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.06.2021 ob 20:30 Občan! gost

      Kaj pa poslanec NSi Horvat iz Žižkov, je tudi tokrat glasoval proti, kot zadnjič, ko se je v DZ šlo za Prekmurščino? Ima kdo podatke o glasovanju?

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.02.2022 ob 14:54 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.