https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Obeležujemo spominski dan avtorja prve knjige v slovenščini

08.06.2021 ob 13:40  

Danes, 8. junija, praznujemo v Sloveniji državni praznik - dan Primoža Trubarja.

Danes praznujemo dan Primoža Trubarja. Državni zbor je novi državni praznik, ki pa ni dela prost dan, sprejel junija 2010. Za spominski dan avtorja prve knjige v slovenskem jeziku in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora je bil izbran domnevni datum njegovega rojstva v juniju 1508.

Primož Trubar je bil protestantski reformator in utemeljitelj slovenskega knjižnega jezika, ki je s svojim izjemnim in razvejanim delovanjem neizbrisljivo zaznamoval svoj čas in ustvaril večen temelj slovenskemu narodnemu samozavedanju in samozavesti.


Primož Trubar se je rodil junija v letu 1508 ali 1509 na Rašici pri Velikih Laščah v Vojvodini Kranjski, oziroma v neposredni bližini vasi. Kraja in datuma rojstva se ne da zagotovo določiti, ker krstnih matičnih knjig takrat še niso poznali. Po očetu se je pisal Malnar (mlinar), Truber oziroma izvorno Trobar pa se je pisala njegova mati. Primož je ta priimek prevzel najpozneje leta 1526. Od leta 1528 naprej se je v pismih dosledno podpisoval Truber in ne Trubar. Umrl pa je star 78 let v Derendingenu, kjer je tudi pokopan.

Leta 1548, je Trubar začel snovati in uresničevati zamisli za seznanjanje Slovencev z verskimi vsebinami s pomočjo tiska. To je omogočilo razvoj slovenske književnosti. Prestopil je k augsburški veroizpovedi in postal je pravi protestant. Začel je uresničevati zamisel pridobivanja Slovencev za novo vero s slovensko tiskano besedo. Začel je s prvo knjigo Katekizem (lat. Catechismus), še v istem letu je pripravil tudi kratki Abecednik.


Katekizem vsebuje nekatera pojasnjevalna poglavja iz protestantskih naukov, šest pesmi, dve molitvi in pridigo o veri. S to knjižico je Trubar hotel učiti rojake protestantske vere in hkrati ustreči protestantskemu bogoslužju na Slovenskem. Katekizem je bil namenjen za neposredno uporabo predvsem izobraženim ljudem.

Abecednik, ki vsebuje osem listov, pa je Trubar napisal z namenom, da bi se rojaki iz njega naučili branja in da bi tiste, ki še ne znajo brati, učili osnov krščanske vere. Šlo je torej za delo za manj izobražene in nepismene. S tema deloma je Trubar postal začetnik slovenske književnosti.

*Foto: sl.wikipedia.org

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.06.2021 ob 14:44 gost

      Bomo ja, bo naš predsednik JJ in ritoliznik Pahor zrihtala ka bomo kmalu praznovali dan VOGRSKE knjige.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.06.2021 ob 23:45 Zato da bo spet gost

        delil plakate nagrade priznanja ... diskriminirani so pa Ogerci ki so bili tu pred Slovenci

        1 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.06.2021 ob 16:33 gost

      Zelo klavrno se ga spomonijamo in slavimo. Nemci si ga bolj lastijo in bolj slavijo kot mi. Nam pa rušijo demokracijo kero smo si sami priborili debili vladni SDS in njihovi hlapci. Kajti,,, Janez grozni,,, res verjame da nam jo je on sam eden in edini priboril. Edino kar je naredil v tridesetih letih samostojne Slovenije je naredil razdor med Slovenci in trikrat ko je vlada vse prodal kot zdaj počne da vse prodaja.,,,, madžarom in prijatelju orbanu.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.06.2021 ob 18:49 ubri ga gost

        Pezde si pozabo ,ko se je demonstriralo pred vojaškim sodiščem JBTZ ,da so jih izpustili ?Janša ,če ne bi izdal načrt za napad na Slovenijo od strani JLA bi Slovenija bila zravnana .No mogoče ne veš ker se še takrat nisi skoto in ne veš ,kako je bilo

        4 13 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.06.2021 ob 19:01 gost

        18:49, ti so govedo smrdeče posrano. Nimaš pojma o ničemer. Spizdi v hlev, ker tja spadaš.

        8 5 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.06.2021 ob 19:53 gost

      18. 49 kaj pa hočeš povedati gnoj zabiti. Te pravljice lahko samo vi hlapci poslušate. Ves kaj je delal tvoj debil kroga ti poveličuje v nebo,,, Januš grozni,,, prodajal orožje ko so se drugi z golimi rokami borili za Slovenijo. In posledično je bilo z tem orožjem storjen genocid nad vsemi našimi bivšimi bradskimi narodi. Štekas tele. To je resnica o tvojem jebi vetru.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.06.2021 ob 8:58 gonza gost

        19:53............ Žabašje jokali ste v Ljubljani in se gor prosili za JBTZ in molili .To kar je J.J. takrat naredil bo moral imeti spomenik sredi Ljubljane .Posranci ne zavedate se kak je bilo .Končno pa prekleti dan o samosvojitvi da nikoli ne bi prišlo do tega .Eni ste še takrat bili v očetovih jajcaj .

        4 5 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.06.2021 ob 20:03 gost

      Gledaj gamad posrano! Pojma nemate kako in kaj je bilo takrat ko se je šlo za samostojnost! Teleta mlada ki vas nekdo pumpa da se tako obnašate bi vas bilo potrebno naučiti kozjih molitvic ker še vedno imate na gobcu materino mleko in vsevprek serjete po sebi Po obnašanju se vidi da ste se privlekli na svet v umsko zaostalih družinah, ki nimajo osnovnega človeškega bontona!!!!!

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.06.2021 ob 20:12 gost

        Tele mlado si ti. Mi smo že bili v odraslih letih in nismo šli protestirat v Ljubljano ker smo si že mislili kaj bo is tega govna. Samo pogledaš ga v oči in vidiš lopova keri spreminja mnenja po tekočem traku, Komunist, demokrat, diktator...

        9 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.06.2021 ob 9:02 renkovčar gost

        20;03 @@@ Drislavec zamazani .Za to pa vam je tak dobro glede osamosvojitve ,da eni nimate denarja za jesti .Tako slabo ,kot je trideset let v Sloveniji v Jugoslaviji ni bilo nikoli .Končno pa za Jugoslavije še matere nejste cecali ,ker se niste še takrat kotili pezdeti seronje in drislavci nemarni smrdeči .Šmrkle si ne vejte obrisati smrdűje

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.06.2021 ob 12:42 gost

      Marko sklepani kaj se pa ti revček glasiš.Prejk prokleto.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.