https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KRONIKA

Umrl je Ivan Zidar

13.06.2021 ob 14:02  

V 83. letu starosti je ponoči umrl Ivan Zidar, nekoč eden najvplivnejših slovenskih gospodarstvenikov na področju gradbeništva, katerega zadnja leta so bila zaznamovana z aferami in sodnimi postopki.

Zidar je leta 1968 diplomiral na ljubljanski Fakulteti za strojništvo in se kot projektant zaposlil v podjetju Slovenija ceste. V sedemdesetih letih je bil direktor Mehaničnih obratov, direktor podjetja Slovenija ceste, vodil pa je tudi Poslovno združenje gradbenih podjetij za izgradnjo avtocest in hidroelektrarn (GAST) v katero so bila združena podjetja Primorje Ajdovščina, Gradis in Slovenija ceste.

Leta 1978 je prejel najvišje priznanje Gospodarske zbornice Jugoslavije – gospodarstvenik leta. Prejel je tudi več visokih državnih odličij, med drugim nagrado PIARC za izjemne dosežke pri razvoju slovenske cestne stroke.

V 1980 je postal direktor podjetja SCT (Slovenija ceste Tehnika), v katero se je združilo več podjetij. SCT je za razliko od številnih podjetij preživel obdobje po osamosvojitvi Slovenije. Nov zagon pa je doživel ob začetku izgradnje slovenskega avtocestnega križa.

Padec Zidarja se je začel leta 2008, ko je bila proti Zidarju in vodstvenim delavcem drugih gradbenih podjetij sprožena preiskava zaradi suma kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala in kartelnega dogovarjanja, tako imenovana afera Čista lopata.

Foto: siol.net

Neslavni konec Zidarja pa se je zgodil z začetkom stečajnega postopka podjetja SCT v letu 2011 in sodnim pregonom. Leta 2013 so bili Zidar in še sedem soobtoženih obsojeni za nepravilnosti v postopku javnega naročila za gradnjo novega centra za kontrolo zračnega prometa na brniškem letališču. Obsojeni so bili na zaporne kazni, ki pa je Zidar zaradi bolezni nikoli ni odslužil.

Zidar je upnikom dolgoval 16 milijonov evrov, denar naj bi pred njimi skrival tudi v davčnih oazah, njegov osebni stečaj naj bi bil zaključen v začetku leta 2023, poroča 24ur.

    Fotogalerija