https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ministrica Jaklitscheva: Povezala nas je pomoč in podpora takratnih naših voditeljev

03.07.2021 ob 13:00  

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je udeležila prireditve Vezi prijateljstva ob lipi prijateljstva, v organizaciji Slovenskega kulturnega društva Nagelj, ki v Varaždinu združuje Slovence.

Prireditev, ki je potekala v Parku Vatroslava Jagića, ob slovenski lipi, zasajeni pred enajstimi leti kot dar Slovenije mestu Varaždin in tamkajšnji slovenski skupnosti, je bila namenjena obeležitvi in praznovanju 30. obletnice samostojne in neodvisne Republike Slovenije in Republike Hrvaške.

Dogodka se je udeležila tudi predstavnica Slovenske nacionalne manjšine v Varaždinski županiji in poslanka hrvaškega sabora Barbara Vupora ter visoki predstavniki županije in mesta Varaždin, zbrane pa je pozdravila tudi predsednica Kulturnega društva Nagelj Martina Lesjak. Slovesnost je z lepo slovensko pesmijo popestril pevski zbor Nagelj, ki delujejo v okviru KD Nagelj, občinstvo pa je lahko prisluhnilo tudi izbrani poeziji.

Ministrica dr. Jaklitsch je v svojem nagovoru spomnila, da sta si v tistih ključnih trenutkih zgodovine, ko sta se Slovenija in Hrvaška odločili za samostojno pot, državi stali ob strani. "Drzen podvig, ki smo ga izvedli pred tridesetimi leti, nas je na nek način povezal. Povezala nas je pomoč in podpora takratnih naših voditeljev. Drug drugega smo priznali, ko je svet še trdil, da sanjamo nemogoče sanje. Marsikje po svetu smo skupaj, Slovenci in Hrvatje, zahtevali od tamkajšnjih oblasti, da priznajo mladi državi in da jima dajo priložnost, da se izkažeta. Mislim, da smo takrat in danes upravičili zaupanje in vero naših rojakov.” Danes lahko ponosno in samozavestno zremo v prihodnost obeh držav, pa tudi z neizmerno hvaležnostjo do tistih, ki so pred tridesetimi leti dali vse, kar so mogli – svoje znanje, svoj pogum, svojo neomajnost izrečenemu da za samostojno državo, za kar so bili pripravljeni dati tudi svoja življenja.

Ministrica je Slovencem na Hrvaškem in še posebej v Varaždinu položila na srce, naj se zavedajo svoje slovenske identitete, naj jo ohranjajo in krepijo, naj ljubezen do slovenstva prenašajo tudi na mlajše rodove, predvsem pa naj bodo ponosni Slovenci, ki skupaj s Hrvati živijo z roko v roki, kot dva naroda, ki drug drugega spoštujeta in si želita dobro.

Foto: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.07.2021 ob 17:37 gost

      Vsak sedmi državljan živi v revščini, vi pa na preveliki nogi in lažete in lažete. Baba imaš ravno pavi priimek za Slovenko, ala ti vera. Baba ti si leta 1991 bila stara 14 let, le kaj si ti takrat storila za Slovenijo????? Nič, ništa, zero. Zdaj pa poln gobec.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.07.2021 ob 20:09 gost

      babura

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.07.2021 ob 23:37 gost

      Dokler državljani RS ne bodo stopili na prste levičarjem,bo SLOVENIJA imela največjo revščino v času samostojne Slovenje ,kajti levičarji ne dovolijo da bi naše gospodarstvo normalno zaživelo.kar v takih pogojih današnja VLADA nikakor ne more delovati.LAŽI in HUJSKANJE z strani levičarjev doma in onkraj meja moramo preprečiti.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.07.2021 ob 8:41 gost

      Portal Pomurec.com omogoča primitivne in vulgarne komentarje, kakršnih zlepa ne zasledimo v drugih slovenskih medijh. Pomurec.com postaja tako prava sramota za Mursko Soboto in Pomurje.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.02.2022 ob 16:50 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.