https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

To so spremembe Zakona o vodah o katerih odločamo na referendumu

09.07.2021 ob 15:15  

V nedeljo bomo na referendumu odločali o spremembi Zakona o vodah (ZV-1). Katere pa sploh so spremembe, ki jih je Državni zbor z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G) sprejel na seji 30. marca 2021.

Novela zakona o vodah, o kateri bomo odločali v nedeljo, predvideva spremembe v 14., 37. in 163. členu ZV-1, vse ostalo ostaja enako.

V 14. členu Zakona o vodah (ZV-1), ki se nanaša na priobalno zemljišče celinskih voda, se črtata šesti in sedmi odstavek, ki sta pod določenimi pogoji omogočala zožitev priobalnih zemljišč. Odstavka se glasita:

(6) Ne glede na določbe drugega odstavka tega člena lahko vlada na predlog nosilcev prostorskega načrtovanja določi drugačno zunanjo mejo priobalnih zemljišč, ki zoži priobalno zemljišče, če:

    1. gre za poseg na obstoječem stavbnem zemljišču znotraj obstoječega naselja,
    2. se s tem ne povečuje poplavne ali erozijske nevarnosti ali ogroženosti,
    3. se s tem ne poslabšuje stanje voda,
    4. je omogočeno izvajanje javnih služb,
    5. ne omejuje obstoječe posebne rabe voda in
    6. to ni v nasprotju s cilji upravljanja z vodami.

(7) V predlogu iz prejšnjega odstavka morajo biti v skladu s predpisi o vodah predvideni tudi ukrepi, potrebni za izravnavo vplivov nameravanega posega na doseganje ciljev upravljanja voda.

Spremeni se tudi 37. člen o posegih na vodno in priobalno zemljišče. V prvem odstavku se pod zaporedni številki 3. in 4. dodata dve novi točki, s katerima se širi možnosti gradnje objektov na vodnih in priobalnih zemljiščih.

(1) Na vodnem in priobalnem zemljišču ter na območju presihajočih jezer ni dovoljeno posegati v prostor, razen za:

3. gradnjo objektov, ki se skladno s predpisi, ki urejajo gradnjo objektov, razvrščajo med enostavne objekte*,

4. gradnjo objektov v javni rabi** v skladu z zakonom, ki ureja graditev objektov,

*Enostaven objekt je objekt tako majhnih dimenzij, da se v njem ne more zadrževati večje število oseb, konstrukcijsko enostaven in prostorsko manj zaznaven.

**Objekt v javni rabi je objekt ali del objekta, katerega raba je pod enakimi pogoji namenjena vsem: nestanovanjska stavba kot je gostinska stavba, poslovna in upravna stavba, trgovska stavba in stavba za storitvene dejavnosti, stavba za promet in stavba za izvajanje komunikacij, stavba splošnega družbenega pomena, obredna stavba in druga nestanovanjska stavba, če je namenjena javni rabi, in javna površina kot je javna cesta, ulica, trg, tržnica, igrišče, parkirišče, pokopališče, park, zelenica, rekreacijska površina.

V 37. členu se tudi dodata dva nova odstavka, in sicer kot drugi in tretji, ostali pa se ustrezno preštevilčijo. Drugi odstavek govori o pridobitvi vodnega soglasja za gradnjo objektov iz prvega odstavka. Tretji pa o ukrepih potrebnih potrebni za izravnavo vplivov nameravanega posega na doseganje ciljev upravljanja voda.

(2) Za posege iz prejšnjega odstavka je treba pridobiti vodno soglasje, ki se izda, če:

    1. ne gre za poseg v nasprotju s pogoji in omejitvami za izvajanje dejavnosti in posegov v prostor na območjih, ogroženih zaradi poplav in z njimi povezane erozije celinskih voda in morja,
    2. se s tem ne povečuje poplavne ali erozijske nevarnosti ali ogroženosti,
    3. se s tem ne poslabšuje stanje voda,
    4. je omogočeno izvajanje javnih služb,
    5. ne omejuje obstoječe posebne rabe voda in
    6. to ni v nasprotju s cilji upravljanja z vodami.

 (3) Za posege iz prvega odstavka tega člena morajo biti v vodnem soglasju določeni tudi ukrepi, potrebni za izravnavo vplivov nameravanega posega na doseganje ciljev upravljanja voda.

Spremembe so tudi v 162. členu o Skladu za vode, kjer se v tretjem odstavku na koncu 6. točke doda besedilo »vključno s stroški dela, materialnimi stroški, stroški investicij in ostalimi stroški, ki so potrebni za izvajanje teh nalog,«.

Na koncu 10. točke se črta beseda »ter«. Na koncu 11. točke se pika nadomesti z vejico, dodata novo besedilo »ter« in nova 12. točka, ki se glasi: »12. izvajanja javnih gospodarskih služb iz prejšnjega člena, zgolj v primerih, ko sredstev za financiranje teh nalog ni mogoče v celoti zagotoviti iz drugih finančnih virov.«.

(3) Sredstva Sklada se porabljajo za financiranje:

6. strokovnih in razvojnih nalog za izvajanje tega zakona, ki jih opravljajo pravne osebe javnega prava, ki jih je ustanovila Republika Slovenija v ta namen, vključno s stroški dela, materialnimi stroški, stroški investicij in ostalimi stroški, ki so potrebni za izvajanje teh nalog,

10. občinskih projektov novogradnje ali rekonstrukcije javne kanalizacije v aglomeracijah s skupno obremenitvijo, manjšo od 2.000 populacijskih ekvivalentov, kadar je v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo okolja, predpisano opremljanje z javno kanalizacijo, če jih ni mogoče sofinancirati iz sredstev Evropske unije,

11. drugih posameznih strokovnih in razvojnih nalog za izvajanje tega zakona, ter

12. izvajanja javnih gospodarskih služb iz prejšnjega člena, zgolj v primerih, ko sredstev za financiranje teh nalog ni mogoče v celoti zagotoviti iz drugih finančnih virov.

*Foto:Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.07.2021 ob 15:54 gost

      Mi že vemo kako bomo glasovali nobeden debil nas nebo prepričal da je to dobro za davkoplačevalce o najbolj pomembni dobrin,,,, voda,,,. Za vodo bi z tem zakonom upravljali ljudje keri nebi smeli nikjer na svetu biti na vladnih položajih in nikoli nebi smeli imeti prste na tipkaj za glasovanje o bilo čem. Kajti take pijavke kot imamo mi na vladi so samo za kake zaprte ustanove brez izhodov.

      9 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.07.2021 ob 16:17 gost gost

      PIJAVKA SI TIJ TELE LEJVO ŠE ĆITATI NE VEJŠ MURA SE MORA ZNEBITI SKAL VODO SPUSTITI V STARE STRUGE KUMUNISTI SO MURA RAVNALI ZAJ PA VODA TEČE PREHITRO MIMO PAMETNI ŠE RIB NEGA

      9 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.07.2021 ob 16:20 gost

      Prodali so nam Fructal, Dano, Costello, Radensko, Rogaško, pivovarne, ................. zdaj nam dvzamejo še vodo in jo prodajo po svojih željah za provizije. Lopovi ne bodo odnehali dokler ne bodo za provizije prodal9 celotne Slovenije. Ni večjih prevarantov od Janše in Vizjaka. VSI NA REFERENDUM IN PROTI.

      9 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.07.2021 ob 21:17 Lu gost

      Seveda so prodali Fructal in druge firme,samo nej Janša,zna se što je te biu na vldadi

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.07.2021 ob 21:51 Gajdar gost

      Zakon je dober. Stari zakon ne omogoča, da bi se obnovili Bobri. Kolišče na rokavu Mure je postavil žal pokojni Kolarič in so bili prepoznavna znamenitost naše pokrajine. Sedel si za mizo na kolišču in opazoval v vodi ribe, žabe in divje lokvanje, ter v daljavi močvirsko rastlinje. Zdaj je vse zaraščeno in niti najbolj goreči naravovarstvenik ne more do mrtvice, da bi mu bilo dano to našo naravno danost občudovati . Novi zakon bi omogočil (gre za enostavni objekt, vse iz lesa, nič betona in železja) da naši čudoviti Bobri spet zaživijo. Temu zakonu se nasprotuje, ko je pa bilo KG Panvita (Polanič) izdano dovoljenje za namakanje na tisoče ha s podtalnico, katera se v času suše zaradi neracionalnega namakanja posledično zniža tudi do 2m, pa je vsa ta nevladna srenja bila tiho. V tej kampanji proti novemu zakonu o vodah sploh ne gre za vodo ampak za pritlehno politiko.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.07.2021 ob 22:50 gost gost

      ČESTITKA GAJDAR TAK SE POVEJ BOBRI NAŠE MLADOSTI JOŽE SE V GROBI OBRAČA KA SO NAPRAVILI STAROM MUJROM PA ŠE NAŠ FERDO KAK JE LEPO PISAL O MURI BANDA RDEČA JE VSE ZJEBALA ZA VOLIMO ŽIVELA SLOVENIJA

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.07.2021 ob 12:29 gost

      A se vam ne zdi, da kršite volilni molk?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.02.2022 ob 16:24 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.