https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nižje kazni za hitro vožnjo ter dovoljeno zavijanje desno ob rdečem semaforju

21.07.2021 ob 6:00  

Državni zbor je sprejel novelo zakona o pravilih cestnega prometa, ki med drugim znižuje kazni za prehitro vožnjo in zvišuje kazni za telefoniranje med vožnjo in parkiranje na mestih za invalide. Prav tako uvaja možnost dovoljenja za zavijanje desno pri rdeči luči na semaforju.

Državni zbor je s 46 poslanskimi glasovi za in 1 proti sprejel dolgo pričakovano novelo zakona o pravilih cestnega prometa.

S sprejeto novelo so se zvišale globe za kršitev prepovedi ustavljanja ali parkiranja na označenem parkirnem mestu za invalide, ki so prej znašale 80 €, po novem pa 200 €.

Novela zakona tudi predvideva dovoljeno zavijanje desno ob rdeči luči na semaforju. To pomeni, da je vozniku, ki zavija desno ter naleti na rdečo luč na semaforju dovoljeno zaviti desno kljub semaforju, a le, če je dodan prometni znak, ki to dovoljuje. Vožnja v desno kljub rdeči luči je dovoljena seveda le, če je smer prosta.

 Po novem zakonu se bo tudi zvišala globa in število kazenskih točk za uporabo telefona med vožnjo – nova kazen bo znašala 250 evrov in 3 kazenske točke.

Z novelo se določa tudi pogoje za udeležbo lahkih motornih vozil v cestnem prometu, kamor sodijo invalidski vozički ter skiroji in rolke na električni pogon. Vozniki teh vozil bodo morali voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, pa bodo lahko vozili ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro.

Voznik in potnik na kolesu in lahkem motornem vozilu, razen voznik invalidskega vozička na motorni pogon, morajo imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado. 

  *Foto: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.07.2021 ob 8:54 gost

      Aksna kazen sledi debilu,,,Kacinu,,, da pluje po jadranski obali z plovilom pod hrvaško zastavo. Spet so pokazali vladni gnoji kako se zlahka prodajo samo da so lahko pri hrvatekaj na moru. Svoj apartma pa daje v najem ker ga tam sosedi čakajo za vse lapsus kere je proti hrvatekom izrekel lani ko je prišel od njih z dopusta. Gnoj od gnojov.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.07.2021 ob 12:20 123 gost

      V Rakičanu že sedaj vozijo skozi rdečo in to v obe smeri, tu polovica ne upošteva semafor, pa policija tega ne vidi

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.07.2021 ob 0:03 kilonja gost

      Prav tako uvaja možnost dovoljenja za zavijanje desno pri rdeči luči na semaforju. Vsak normalen Slovenec ko zagleda rdečo, zavije v DESNO . Desna je vedno prava smer ;) .

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.02.2022 ob 14:58 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.