https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Sanacija čistilne naprave povzročila onesnaženje potoka Črnec

22.07.2021 ob 6:00  

Občani Velike Polane so v preteklih dneh poročali o onesnaženju potoka Črnec, ki neznosno smrdi, voda pa je kočno obarvana. Ugotovljeno je bilo, da onesnaženja prihaja pri čistilni napravi v Trnju, ki jo trenutno sanirajo.

Občina Velika Polana je o onesnaženju obvestila občino Črenšovci, Policijo pa tudi občinske svetnike in tamkajšnji Nadzorni odbor Občine. Zadevo pa so prijavili tudi Inšpektoratu za okolje in prostor, Inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo ter Agenciji RS za okolje.

Na onesnaženje so se odzvali na Občini Črenšovci, kjer pojasnjujejo, da so zaradi večletnega onesnaževanja okolja in opozoril inšpektorata za okolje vse od leta 2016 naprej, pristopili k reševanju te problematike in začeli sanirati čistilne naprave.

Ob tem pa poudarjajo, da investicijo sanacije čistilne naprave v Trnju izvajajo v skladu z navodili pristojnih strokovnih služb in da bodo naredili vse, da bo naprava čim prej zagotavljala, da se bo v potok Črnec spuščala voda, ki ne bo obremenjevala okolja.

Podali so tudi informacije o poteku investicije rekonstrukcije čistilne naprave v Trnju in njenim vplivom na potok Črnec. Kot so zapisali je komunalna čistilna naprava Trnje, tako kot več drugih čistilnih naprav na Dolinskem, že dalj časa, zaradi neustrezne tehnologije čiščenja in dotrajanosti onesnaževala okolje zaradi previsoke vsebnosti amonijevih spojin.

V letu 2016 je bila za obnovo naprave izdelana projektna dokumentacija, leto kasneje je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje, v letu 2019 pa še okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje rekonstruirane komunalne čistilne naprave. 

Občina je tako letos pristopila k sanaciji čistilne naprave, ki bo potekala po fazah, glede na razpoložljiva finančna sredstva, saj finančne pomoči pri investicij niso prejeli, o čemer je seznanjen tudi inšpektorat za okolje.

Foto: FB Jožef Krampač

Faze sanacije predvidevajo, da se najprej na mestu primarnega usedalnika zgradi nov biološki reaktor ter nov objekt za vgradnjo strojne opreme. Ker torej v tej fazi primarni usedalnik ni v funkciji, se blato useda v predhodno biološkem reaktorju (biodiski). Zadrževalni čas vode v sistemu je skrajšan, in zaradi tega v tem prehodnem času prihaja do izpustov s prekomernimi vrednostmi v potok Črnec, ki ima v tem času izredno slabo vodnatost.

Sami biodiski zaradi dotrajanosti in okvar ne delujejo, kar je bil tudi glavni razlog za predhodne težave in celovito sanacijo. V naslednji fazi, ko bo nov biološki reaktor zgrajen, bo čim prej vzpostavljeno biološko čiščenje po sodobni tehnologiji alternirajočih ciklov z razpršeno biomaso. Ob zaključku investicije bo čistilna naprava zagotavljala tudi mehansko primarno stopnjo čiščenja in kemijsko terciarno čiščenje.

Občina Črenšovci je o stanju obvestila inšpektorja za okolje, ki spremlja potek sanacije čistilne naprave. Ta si je ogledal stanje na terenu in izdal ustno odločbo z naslednjimi ukrepi:

  1. V roku do 19. 7. 2021 je potrebno odstraniti mulj iz čistilne naprave iz naknadnega usedalnika in objekta oziroma bazena, kjer so nameščeni biodiski čistilne naprave Črenšovci Trnje.
  2. Izvesti moramo ukrepe na kanalizacijskem sistemu, s katerimi bo zagotovljeno v primeru hidravlične preobremenitve čistilne naprave Črenšovci Trnje čim daljše zadrževanje kanalne odpadne vode v kanalizacijskem sistemu in s tem znižanje hidravlične preobremenitve čistilne naprave, da se čim bolj prepreči spiranje blata ČN v okolje.
  3. V roku do 15. 8. 2021 moramo vzpostaviti biološki reaktor 01, da bo obstajala možnost zadrževanja komunalne odpadne vode v njem v primeru hidravličnih preobremenitev.
  4. Vzpostaviti moramo delovanje biološkega reaktorja v roku do 31. 8. 2021.

Poleg upoštevanja teh ukrepov so že pred tem izvedli omilitvene ukrepe, ki se izvajajo:

  • tok vode skozi obstoječi sistem skladno s tehnično dokumentacijo (vstopno črpališče – grobe grablje - objekt za biološko stopnjo - naknadni usedalnik - iztok),
  • dodajanje pitne vode na iztoku - izvajanje redčenja,
  • čiščenje struge potoka Črnec z namenom preprečevanja vonjav.

Foto: Občina Črenšovci

»Zavedamo se situacije, kot tudi dejstva, da komunalna voda v okolje lahko prinese onesnaženje in da bi preprečili posledice dolgoletnega preseganja emisij v okolje, prosimo za razumevanje. Lotili smo se sanacije, s katero bomo to onesnaženje odpravili. V prehodnem obdobju – v času investicije - pa zagotavljamo, da bomo izvedli vse prej naštete ukrepe, da bi bila voda ob iztoku čimbolj prečiščena,« so zaključili.

Na Občini Velika Polana pa so ob tem še poudarili, da ne gre za spor med občinama ampak za skrb za okolje in pitno vodo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.07.2021 ob 7:43 gost

      Potoke pustijo zaraščene ne očiščene in to je za vse občinske šerife sanacija potokov. Denar keri je namenjen za čiščenje pa sebi v žep. V občinske prostore ta smrade ne prodira zato jih to ne moti zakaj bi potem dajali denar za sanacijo.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.07.2021 ob 8:32 gost

      Eni župane to nič ne moti če smrdi. V torniščaj polek piščančje farme smrdeče zidajo več stanovanjski kompleks. Tak ka okna niti nedu delali ker jih tej keri to kupijo,,, če,,, nedu niti rabili ko se bo tam farma čistila. Kajti takrat še v lipo in gomilice smrdij Nej samo v tornišcaj. Dobru ka se maske nosijo ka vse skup malo ublaziju ti smrad.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.07.2021 ob 9:45 gost

      Ko bodo v potoku Črnec spet ribe,kot so bile nekoč,potem lahko govorite o čisti vodi v potoku.Dokler tega nivoja ne dosežete bodite tiho,ne lažite in ne zavajajte ljudi ,občanov občine Črenšovci in Velike polane.Z potokov je treba umakniti človeški drek,to je prvo,kar je treba narediti.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.07.2021 ob 14:20 Drzavljan gost

      To bi moralo biti prvo narejeno v vsaki občini.cistilna naprava,čista voda,ceste in pol vse drugo!!!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.07.2021 ob 15:24 SUSAN BENSON gost

      Pozdravljeni, dame in gospodje, potrebujete finančno pomoč? Sem Susan Benson. Sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec. Ali za dokončanje projekta potrebujete poslovno posojilo, osebno posojilo, hipotekarno posojilo ali posojilo? Če je vaš odgovor pritrdilen, vam priporočam, da se obrnete na moje podjetje. Ponujamo vse vrste posojil, vključno z dolgoročnimi in kratkoročnimi posojili. Za več informacij nam pišite po e-pošti: (sunshinefinancialgroupinc @ gmail.com) ali mi pošljite neposredno sporočilo na WhatsApp prek: +447903159998 in v trenutku prejmite odgovor. Smo celovito podjetje za finančne storitve in zavzemamo se, da vam bomo pomagali izpolniti vse vaše želje. Specializirani smo za zagotavljanje strukturiranih finančnih rešitev za posameznike in podjetja na najučinkovitejši in najhitrejši način. Tu je nekaj razlogov, zakaj bi se morali obrniti na nas za posojilo; * Udobje - za posojilo lahko zaprosite kadar koli in kjer koli. * Prilagodljiv znesek - odločite se, koliko želite izposoditi. * Hitro neposredno financiranje - posojilo prejmite v 24 urah po odobritvi. * Prilagodljiva obrestna mera - dostopna obrestna mera 3%. * Visoke stopnje odobritve - imate 99,9% možnosti, da dobite posojilo * Prilagodljivo odplačilo - izbrati morate datum odplačevanja, bodisi tedensko, mesečno ali letno v trajanju od 1 do 30 let. * Preprosta spletna aplikacija. * Prilagojene smernice in strokovno znanje. * Brez skritih stroškov Ne izgubite priložnosti zaradi pomanjkanja financ. Zdaj se obrnite na moje podjetje, lahko vam pomagamo s posojilom, ker smo pomagali številnim posameznikom in organizacijam, ki se po vsem svetu soočajo s finančnimi težavami. Za več informacij o naši ponudbi posojila nam prosimo pošljite zahtevo za posojilo prek E-naslov: sunshinefinancialgroupinc @ gmail.com WhatsApp / Telegram: +447903159998 Posredniki / svetovalci / posredniki lahko vabijo stranke in so 100% zaščiteni. V popolnem zaupanju bomo sodelovali v korist vseh vpletenih strani.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.07.2021 ob 19:32 gost

      Debil prez primere

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.08.2021 ob 4:02 Thomas@3# gost

      Ali potrebujete nujno posojilo ali naložbeno posojilo ali vse vrste posojil? Thomas Financial Enterprises je uspešno finančno posredništvo, ki strankam po vsem svetu ponuja posebej oblikovane finančne pakete. vam lahko ponudimo celo paleto posojilnih produktov za izboljšave vašega doma. Za nezavarovane objekte lahko zagotovijo minimalno posojilo v višini 3 000,00 EUR in največ 150 000,00 EUR. Te pogoje je mogoče najeti pod prilagodljivimi pogoji do 120 mesecev. Če zavarujejo posojilo na nepremičnini, lahko ponudijo posojila od 5 000 do 500 000 EUR, ki jih lahko vzamete za 30 let. Strogo pošljite svojo prijavo na naslov tinvestor53 @ gmail.com WhatsApp “: +16892107004

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.02.2022 ob 16:14 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.