https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

V Murski Soboti se začenja srečanje slovenskih mladinskih pisateljev

Murska Sobota, 21.09.2011 ob 12:27  

Dogodek, poimenovan OKO besede, se bo začel ta četrtek murskosoboški Murski republiki (hotel Zvezda).

Utrinek z lanskoletnega srečanja

Pester tridnevni program različnih aktivnosti bo potekal po naslednjem "scenariju":

Četrtek, 22. 09. 2011 

900 - 1000  Sprejem udeležencev v hotelu Zvezda 

 1000 – 1100 – Otvoritev festivala (salon Murska republika v hotelu Zvezda)

1200 – 1300 – Podelitev večernice (gledališče park) 

Podelitev večernice, nagrade za najboljše mladinsko literarno delo, izšlo v minulem letu, je stalnica literarnega festivala Oko besede. Letos praznuje mali jubilej, saj jo bo predstavnik ČZP Večer podelil že petnajstič. Prejel jo bo Mate Dolenc za knjigo Maščevanje male ostrige. Prireditev, na kateri bo nastopila Neca Flak z legendarnim Mačkom Murijem, bo vodila mag. Norma Bale.

1500 – 1800 – Posvet »Aktualna vprašanja ustvarjanja sodobne slovenske mladinske književnosti« (konferenčna dvorana hotela Zvezda) 

V prvem delu posveta, ki ga bo vodil prof. Franci Just, bomo ob sodelovanju odvetnika in strokovnjaka za avtorsko pravo Boštjana Rejca spregovorili o slovenski mladinski književnosti na spletu in v učbenikih ter o avtorskih pravicah, izhajajočih iz tega. V drugem delu posveta bodo dr. Dragica Haramija in njeni sogovorniki razpravljali o (hiper)produkciji slovenske mladinske književnosti in njenem vrednotenju. 

1815 – 1830 – Ogled razstave »Večerničina literarna bera 2010«  in »Dobitniki večernice 1996-2011« (salon Murska republika v hotelu Zvezda) 

Višja knjižničarka Vesna Radovanovič iz Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti je pripravila razstavo mladinskih literarnih del, ki so izšla v letu 2010 in so kandidirala za letošnjo večernico. Dodala je še razstavo o dosedanjih dobitnikih večernice, s katero se Oko besede pridružuje proslavljanju 15-letnice te osrednje slovenske nagrade za mladinsko književnost.

1900 Literarni večer s finalisti letošnje večernice in kulturni program

(salon Murska republika v hotelu Zvezda) 

Za letošnjo večernico so  bili nominirani Mate Dolenc s knjigo Maščevanje male ostrige (založba Mladika), Feri Lainšček s slikanico Barvice (založba Franc-Franc), Peter Svetina s slikanico Modrost nilskih konj (DZS), Bina Štampe Žmavc s knjigo Roža v srcu (Mladinska knjiga) in Janja Vidmar s knjigo Kebarie (založba Miš). Pogovor z nominiranci bo vodila dr. Dragica Haramija.

Petek, 23. 09. 2011 

 900 1100  –  Obiski pisateljev na šolah v Pomurju in Porabju 

Obiski pisateljev na šolah so tradicionalna vsebina Srečanj slovenskih mladinskih pisateljev v Murski Soboti. Letos bodo pisateljice in pisatelji, udeleženci Očesa besede 2011, obiskali osnovne šole v Mestni občini Murska Sobota, osnovno šolo v Beltincih, gimnazijo v Ljutomeru in osnovno šolo na Gornjem Seniku v Porabju. Njihovi nastopi predstavljajo dragoceno nadgradnjo književnovzgojnega učnega programa in so priložnost, da se mladi neposredno seznanijo z aktualnim slovenskim mladinskim leposlovjem ter njegovimi ustvarjalci. 

1500 1800 simpozij »Uprizarjanje in uprizoritve slovenske mladinske književnosti« (restavracija hotela Zvezda) 

Na simpoziju, ki ga pripravlja revija Otrok in knjiga in ga bo vodila njena urednica prof. Darka Tancer Kajnih, bodo sodelujoči referenti spregovorili o žanrski in vsebinski (motivno-tematski) raznolikosti sodobne slovenske otroške/mladinske dramatike, o razmerju med realistično in nerealistično (pravljično, fantastično, nonsensno) mladinsko dramatiko, o specifičnih lastnostih besedil za lutkovne predstave, o knjižnih izdajah mladinskih dramskih besedil, o uprizarjanju otroške/mladinske dramatike, o nagradah za slovensko mladinsko dramatiko in o festivalih. 

2000 Družabni večer

(restavracija hotela Zvezda)

 

Sobota, 24. 09. 2011 
900 1800 – Ekskurzija v Krajinski park Goričko

Stalnica Srečanj slovenskih mladinskih pisateljev v Murski Soboti je tudi ekskurzija, na kateri udeleženci/ke spoznajo kulturne, naravne, etnografske idr. značilnosti slovenskega panonskega prostora. Letos nas bo pot vodila v Krajinski park Goričko, kjer se bomo osredotočili na tri vsebinske sklope:

a)  predstavitev organiziranosti in versko-kulturnega življenja slovenskih evangeličanov, katerih večina živi v Prekmurju,

b) največji slovenskih grad pri Gradu na Goričkem,

c) spominsko obeležje v Ženavljah, kjer sta 18. avgusta 1934 s stratosferskim balonom zasilno pristala belgijska raziskovalca Max Cosyns in Nere van der Elst, ter srečanje s pisateljem in pesnikom Milanom Vincetičem, ki je na to temo napisal povest Nebo nad Ženavljami. 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.