https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Skuhali so rekordnih 1.801 kilogramov bograča

04.09.2021 ob 0:00  

Lendavčanom je v soboto, 4. septembra, uspel izjemen podvig. Ekipi šestih kuharjev je z 20 pomočniki v 16 urah uspelo pripraviti in skuhati doslej največjo znano količino bograča v kotlu.

Kuharska ekipa, v kateri so bili poklicni kuharji, člani mestne in krajevnih skupnosti, sodelavci javnega zavoda ter gasilci, je z delom pričela že dan prej, v petkovih večernih urah. V kotlu se znašlo 400 kg čebule, 4 kg česna, 220 kg govejega mesa, 160 kg divjačine, 300 kg svinjskega mesa, 400 kg krompirja, 22 kg začimb in 12 l vina - seveda lendavskega.

Glavni kuhar v ekipi Jožef Horvat je bil prepričan v uspeh: »Bil sem del kuharske ekipe, ki je bila res izvrstna. Ponosen sem na ta izid, saj smo se na današnji podvig pripravljali kar nekaj časa. Teh 16 ur kuhanja nas je medsebojno dvigalo in polnilo z energijo ter na koncu pripeljalo do želenega cilja.«

Uradno tehtanje je pokazalo, da so pripravili 1801 kilogramov bograča, kar je dobrih 300 kilogramov več, kot je bilo prvotno načrtovano. Sledilo je razdeljevanje bograča. Nanj so že nestrpno čakali obiskovalci, na katere je čakalo več kot 3500 porcij te znamenite lendavske specialitete.

Sedaj sledi priprava dokazil, kot so izjave prič, video in fotomaterial, dokazila o stehtani količini ter o poteku celotnega podviga in notarski zapisnik, ki bo posredovan uradni komisiji Guinness World Records in ta bo na podlagi predanega materiala odločala o vpisu rekorda.

Župan Občine Lendava Janez Magyar je kuharje na prizorišču vzpodbujal že od samega začetka kuhanja: »Zares sem srečen in ponosen na domačine, ki so idejo o kuhanju rekordnega bograča sprejeli z entuziazmom, in v svojem prostem času prišli in izvedli ta velik podvig. To je dokaz več, da zmoremo, če smo povezani in se združujemo - s tem se je naša občina vpisala na svetovni zemljevid, in to v letu, ko Slovenija nosi naziv Evropske gastronomske regije!«

Zavod za turizem in razvoj Lendava je v nekaj več kot 10-dnevnem dogajanju znova obudil festivalsko dogajanje v Lendavi: »Festival Vinarium smo stopnjevali z Bogračfestom ter z manjšimi dogodki vse do današnjega dne s kuhanjem rekordnega bograča, ki je potekalo skupaj z 42. Lendavsko trgatvijo. Zahvala gre vsej ekipi, ki je sodelovala pri načrtovanju, izvedbi in je bila nepogrešljiv člen tega rekordnega bograča,« je povedala direktorica Martina Bukovec.

Lendavska trgatev, ki je navadno v znamenju tradicionalne povorke, pa tokrat ni krenila skozi mestno jedro: »Na letošnji Lendavski trgatvi se je predstavilo 18 različnih društev in krajevnih skupnosti, ki so se kar na mirujočih vozovih ob prizorišču kuhanja bograča potrudila in prikazala ljudske običaje, šege, navade, različna jesenska opravila pa tudi zabaven oris trenutne covid situacije. Tako je bilo ponovno za vsakogar nekaj,« je letošnjo povorko opisala Elvira Vaupotič Göncz, predsednica Zveze kulturnih društev Lendava.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.09.2021 ob 20:30 gost

      Vsa vam čast in pohvala. Pokazali ste, da zmorete. To, ne pa Murna tekma. Družimo se v lepem, dobrem in okusnem.

      22 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.09.2021 ob 9:00 Gost gost

        Tij si betezen, ka te ma Mura s tem dogodkom? Lekaj si bole obsedeni z njo kak keri navijac.

        5 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.09.2021 ob 9:18 gost

        9;00, ima, ima. Nisem videl tam nobenega Murinega navijača. Na tak dogodek bi lahko prišli. Ali se pa bojite sem priti? Pa oni Peter Dominko bi lahko nekaj člankov o tem napisal kot jih skoraj vsakodnevno piše o Muri. Na takšnem dogodku srečaš veliko dobrih ljudi, delovnih, veselih, slišiš lepo besedo, petje. Na Murini tekmi samo kričanje, zmerjanje, dretje, tuljenje, ............ Pridite med nas, da se naučite obnašanja, veselja, lahko tudi skupaj kaj zapojemo. Lepo vam bo.

        8 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.09.2021 ob 15:13 Gost gost

        Tou samo betezen clovek lehko meša ta dogodek in Muro, je pa lepo ka vsak dan mislis na Muro. Tak mimogrede, zakoj pa te Novak nic vec ne pise o Muri na lendavainfo??..... Zato ker je eno novico o njej objavo in so ga Lendavcanci skoro pojeli a sami se na drugi strani bunite ce ni nobene novice o eni nepomembni Nafti na pomurcu. Danes vas še Beltinci ki imajo mogoce 10% vasega proracuna prehitijo in upam da tudi na koncu koncajo pred vami, ker je to vse skupaj tuga i žalost v Lendavi.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.09.2021 ob 15:29 gost

        15:13 ............ sem ti napisal, da pridi k nam, da te olike in vsega lepega naučimo. Da boš vesel človek, ki bo mislil še na kaj drugega kot na Muro, Beltina, Nafto. Če se ti dvigne še lepo žensko pri nas dobiš.

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.09.2021 ob 5:27 Nemanja Milovič gost

      Muraši samo serjejo in pljuvajo gnoj. SRAMOTA

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.09.2021 ob 6:38 Bogrács gost

      Brez zamere, ampak če je to bograč te pa tudi.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.09.2021 ob 8:02 iiiiiiiiii gost

      to bi naj delali v okviru bogračfesta, ne pa lend. trgatve, majmuni

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.09.2021 ob 8:30 hotiza gost

      To bolj kaže na kisilo župo nej na bograč .Daleč od bograča .

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.09.2021 ob 13:42 gost

      Če so meli trgatev bi mogli grozdje prejšati Nej bograč kujati to je bilo prejšnji keden ka San še Nej k sebi prišu. Pa ži pelik dele da upa te prejšati drugo ali triču subotu. Jebelti se San zmešal.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.09.2021 ob 16:04 Nekdo nepomemben gost

        V Lendavi se marsikje na trgatvah kuha bograč ... torej? Zadeva je bila čisto na mestu, da so kuhali bograč velikanko v sklopu prireditve Lendavska trgatev.

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.09.2021 ob 22:47 čujte gost

      Če je to bograč bil, pol sem jaz Martin Krpan., Sramota ! Surov krompir, belo in rdeče vino, ter okus po razmočeni pici. Župan, rajši se trudi z zapošljavanjem ljudi, gospodarstvom.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.09.2021 ob 18:57 gost

      bograč se meri v litraj nej kg toliko v vednost vij strokovnjaki kuharan pa vsaka čast za trud super je bilau.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.02.2022 ob 14:35 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.