https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V letu 2020 v Sloveniji 369 samomorov

10.09.2021 ob 16:00  

10. septembra po vsem svetu obeležujemo kot svetovni dan preprečevanja samomora. Svetovni dan preprečevanja samomora obeležujemo od leta 2002, ki pa letos prvič poteka pod geslom »Ustvarjajmo upanje z dejanji«. Geslo bo rdeča nit obeležitve tudi v prihodnjih treh letih in je usmerjeno v povečanje zaupanja ter zavedanja vsakega izmed nas, da lahko naša dejanja, ne glede na to, kako majhna ali velika so, pri nekom, ki se spopada s stisko, obudijo upanje.


V Sloveniji v zadnjih letih beležimo padec števila smrti zaradi samomora, še vedno pa smo po številu samomorov nad evropskim povprečjem.

V letu 2020 v Sloveniji 369 samomorov

Zaradi samomora vsako leto umre okrog 800.000 ljudi, če povemo nekoliko drugače, vsakih 40 sekund se zgodi en samomor. Številka na letni ravni presega število umrlih za posledicami umorov in vojn skupaj, kar ni malo. Samo v EU okoli 128.000 ljudi vsako leto naredi samomor. Leta 2020 je samomorilni količnik v Sloveniji (število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev) znašal 17,57 (27,98 za moške in 7,08 za ženske). Tako je v Sloveniji v letu 2020 umrlo 369 oseb (295 moških in 74 žensk). Samomor je veliko bolj pogost pri moških kot pri ženskah, kot navaja NIJZ. 

Samomorilski količnik, zabeležen v letu 2020, je nekoliko nižji v primerjavi z letom 2019, tako ostaja pod dolgoletnim povprečjem in trend upadanja se vzdržuje. Leto 2020 je bilo prvo leto, ki ga je zaznamovala pandemija covida-19 in podoben trend, upad samomorilnega količnika, so opazili tudi drugod po svetu. Čeprav so začetni podatki spodbudni, je treba poudariti, da pandemija še vztraja, s tem tudi negotovost. Že v preteklosti so ugotavljali, da v času vojn in različnih družbenih kriz število samomorov upade, kar so si razlagali s tem, da se poveča socialna povezanost, v spopadanju s tistim, kar nas ogroža »od zunaj«. Ko se razmere umirijo, pa je lahko povsem drugače. Stanje je zato potrebno spremljati in pravočasno ukrepati. 

Samomorilni količnik po občinah v Pomurju

Kot je razvidno iz tabele spodaj, imajo najvišji samomorilni količnik v letu 2020 občina Odranci, s količnikom 59,48, sledi ji občina Šalovci s količnikom 53,27 in občina Hodoš s količnikom samomorilnosti 47,24. Nekaj občin ima zabeleženo tudi količnik 0,0, te so Kobilje, Cankova, Dobrovnik in Grad ter Velika Polana. Prav zagotovo je Pomurje nad slovenskim povprečjem. 

FOTO: NIJZ.

Pravočasna prepoznava in ukrepanje

Pravočasna pomoč pomaga preprečevati hujše zaplete in motnje v duševnem zdravju posameznika. V okviru Slovenskega združenja za preprečevanje samomora že 15 let deluje Center za psihološko svetovanje Posvet, ki posameznikom, parom in družinam nudi strokovno psihološko pomoč pri reševanju problemov in stisk, s katerimi se srečujejo v življenju, pa jih sami ne zmorejo obvladati.

Ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora svoja vrata odpira spletno orodje iŽiv. iŽiv je mlajši brat spletne platforme Živ? Živ! (zivziv.si), od katere se razlikuje predvsem v načinu podajanja informacij. Orodje je namenjeno ozaveščanju o samomorilnem vedenju, prepoznavi ogroženih, ukrepanju, kadar je kdo v stiski in razumevanju žalovanja po nenadni smrti.« Ob 10. septembru bodo na voljo prve vsebine, orodje pa se bo nadgrajevalo v prihajajočih tednih. Spletno orodje iŽiv je dostopno na strani i-ziv.si.

Akcija »Prekolesarimo Svet« že osmo leto

Nacionalni inštitut za javno zdravje, Slovenski center za raziskovanje samomora na Inštitutu Andrej Marušič Univerze na Primorskem, Slovensko združenje za preprečevanje samomora, Center za psihološko svetovanje Posvet in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija vabijo, da se v času od 10. septembra do 10. oktobra pridružite kolesarski akciji »Prekolesarimo svet«. Dejavnosti ob letošnjem svetovnem dnevu tako kot v preteklih letih potekajo v sodelovanju med NIJZ, Slovenskim združenjem za preprečevanje samomora, Inštitutom Andrej Marušič in OZARO. 

Rumeno oranžne pentlje

Vsak samomor prizadene veliko število oseb, ki so osebo, ki je umrla zaradi samomora, poznali ali si bili z njim blizu. Žalujoči so po samomoru bližnjega velikokrat spregledana skupina. V znak solidarnosti z vsemi, ki jih je samomor prizadel, se v Sloveniji že tretje leto zapored med različne javnosti in akterje razdeli rumeno-oranžna pentljica, ki je mednarodni simbol za zavedanje, da je samomor velik javno zdravstveni problem in izraz sočutja do vseh, ki so zaradi samomora koga izgubili. 

Več o duševnem zdravju pa si lahko preberete na spletni strani NIJZ tukaj

FOTO: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.09.2021 ob 16:21 Šandor gost

      Za polno njih je kriv črni prekleti domobranec - fašist jajo.

      13 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.09.2021 ob 17:48 kilonja gost

      Mi se pa ukvarjamo predvsem s tem kako pomagati Somalijcem, Afganistancem, Kosovarjem in podobnim , lažje je drugim pomagati kot se soočiti s svojo stisko in jo razgaliti, ali pa vprašati soseda ki je v stiski kako mu gre ?

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.09.2021 ob 18:17 gost

      SAMOMORILCI SO SAMI ALKOHOLIKI in Kriminalci!!!

      2 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2021 ob 0:37 vthuck gost

        Iz prve roke povem da so zelo dovzetni tisti ki so imeli težko otroštvo, to pa je lahko od alkoholika v družini, nasilja, zaničevanja zato je pomembno ka se taksne stvari prijavijo če se to dogaja v keri družini eni so poskušali to napraviti celo 2x ali 3x predenj so se pobrali, za ene pa je bilo prepozno, potrebno se je pogovarjate ker to ne piše na obraze.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.09.2021 ob 7:57 gost

      Df ti bi se pa res lahko fental. Ves kolkim bi napravo veselje. Prvo dobro delo bi napravil v svojem bednem zivljenju. Prvic bi te castili kot heroja.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.09.2021 ob 8:07 gost

      Takšne odvratne in nečloveške stvari prinaša ta egoistični sistem kapitalizem. Jaz, samo jaz, za druge mi ni mar. Sosed sosedu ni več človek temveč nasprotnik in sovražnik. Pregloboko smo zagrebli, da bi se lahko več rešili. Mogoče nekoč druge generacije.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.09.2021 ob 13:39 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Povejmo si odkrito nekaj....moški ,ko se poroči,začne delat samomor....

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.09.2021 ob 15:42 gost gost

      nikši help orožje v roke

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.02.2022 ob 14:50 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.