https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Oko besede: Literarni večer nominirancev za večernico

22.09.2011 ob 22:15  

Včeraj je v Murski republiki potekal literarni večer z nominiranci za nagrado večernico. Nominiranci so prebirali odlomke iz svojih del in navzočim tudi zaupali ozadje zgodb oz. pesmi, ki so jih ustvarili. Mladinski pisatelji pa s festivalom Oko besede nadaljujejo še danes.

                                                                                               


Literarnega večera so se udeležili zmagovalec Mate Dolenc, Peter Svetina, Feri Lainšček in Janja Vidmar, odlomke iz pesmi Bine Štampe Žmavc pa je prebrala Vesna Radovanovič. Pogovor z literarnimi ustvarjalci za mladino je vodila redna profesorica Filozofske fakultete v Mariboru, dr. Dragica Haramija.

Mate Dolenc: Raje pišem kot govorim

Letošnji zmagovalec Mate Dolenc je o stilu svojega pisanja povedal takole: »Moj princip pisanja je tak, da mora nekaj povedati – otroke mora vznemiriti, staršem pa poda neko politično sporočilo, jih na nek način zresni.« Tako je letošnji dobitnik večernice za delo Maščevanje male ostrige obenem pisatelj za mladino kot tudi za starše. Sicer Dolenc živi v Bohinju, o sebi pa pravi, da raje piše kot govori.

Janja Vidmar: Borka za strpnost, ki piše iz srca

Vidmarjeva v svojih delih izpostavlja temo strpnosti. Na to temo je največ napisala že v Princeski z napako, a pravi; »Do danes je minilo že skoraj desetletje od Princeske, a je naša miselnost še vedno na isti točki – danes smo enako trdni v svoji nevednosti in tega ne bo spremenila nobena knjiga.« Tudi knjiga, s katero je dosegla nominacijo za večernico – Keberie, govori o posebni deklici in avtorica pravi: »Zgodba je živela v meni, toda zdaj je bil pravi čas, da je šla iz mene na papir. Pišem tisto, kar je v meni, ne tisto, za kar mislim, da bo bralcem všeč.«

Feri Lainšček: Otroci od tebe pričakujejo, da si odrasel

»Jezik bi bil brez barv zelo pust,« pravi Lainšček, ki je bil s pesniško zbirko Barvice nominiran za večernico. Pravi, da je pesmi napisal »iz sebe«, da je pisal, kako sam doživlja določeno barvo ter tudi povedal, da ljudje v različnih življenjskih obdobjih barve doživljamo zelo različno. Kot poslanstvo mladinskega pisatelja pa je Feri Lainšček izpostavil: »Največji poduk v življenju mi je dal Tone Pavček, in sicer mi je nekoč povedal, da moraš stati za tistim, kar si napisal. Moraš biti odrasel in resen, saj bralci – otroci prav to pričakujejo od tebe.«

Peter Svetina: Šaljivec s posebno logiko

Modrost nilskih konj je zgodba o dveh nilskih konjih Hubertu in Marcelu, ki skupaj z drugimi živalskimi liki doživljajo posebne dogodivščine. Knjiga je napisana na zelo duhovit način in vsebuje veliko nenavadne matematične logike. Za konec pa še v smehu doda: »Nisem tako moder kot moja nilska konja.«

 

Več fotografij najdete v spodnji galeriji ...


    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.