https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Potepanje po čezmejni Cesti gradov

21.09.2021 ob 17:50  

V sklopu projekta Castle Road so projektni partnerji v povezavi z lastniki in upravljalci teh čudovitih zgodovinskih utrdb pripravili večdnevni dogodek, v okviru katerega so obiskali 9 gradov in dvorcev in tako poletne mesece izkoristili za raziskovanje dvorcev in gradov po Pomurju in na slovenskem Štajerskem.

Čezmejna Cesta gradov nastaja v okviru projekta Castle Road, povezuje 4 projektne partnerje ter 37 slovenskih in avstrijskih gradov, dvorcev in obrambnih utrdb od tega 9 slovenskih ter 28 avstrijskih gradov in dvorcev ter povezuje območji JV Avstrije in SV Slovenije. Projekt je finančno podprt s strani Evropske unije in Evropskega sklada za regionalni razvoj, v sklopu Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija. Vodilni partner projekta je Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan, drugi slovenski partner pa je Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj. Avstrijska partnerja sta Technologiezentrum Deutschlandsberg GmbH in Stiftung des Weiland Fürst Philipp Batthyány zur Erhaltung der alten Güssinger Burg.

Cilj projekta Castle Road je skupna predstavitev dvorcev in gradov na obeh straneh meje, razvoj skupnih ponudb in skupna promocija. Območje med Avstrijo in Slovenijo zaznamuje eno najvišjih števil obrambnih utrdb v vsej Evropi. Pred 40-imi leti so se dvorci in gradovi vzhodne avstrijske Štajerske in južne Gradiščanske povezali v Cesto gradov (Die Schlösserstrasse) z namenom ohranjanja kulturne dediščine in skupne promocije. Za zagotovitev nadaljnjega uspeha in ohranjanja te posebne kulturne dediščine pa so potrebne nove strategije in ukrepi ter združevanje dvorcev in gradov, ki gre tudi preko državnih meja. Projekt Castle Road je zgodovino vključenih gradov in dvorcev raziskal iz znanstvenega in turističnega vidika ter jih aktivno povezal. Za počitnikarje na gradovih, družine z otroki in ljubitelje kulturnega turizma so bili razviti posebni čezmejni doživljajski in turistični produkti, ki so predmet skupne promocije. Projektni rezultat tako predstavlja čezmejno združenje, ki povezuje gradove in dvorce obeh držav ter omogoča skupno trženje.

V okviru dogodka so slovenski partnerji obiskali naslednje gradove in dvorce: dvorec Rakičan, grad Grad, Lendavski grad, grad Murska Sobota na področju Pomurja ter Ptujski grad, grad Velika Nedelja, grad Ormož, grad Negova in grad Slovenska Bistrica iz Podravja oziroma s Štajerskega dela. Vsako izmed dveh poti po Sloveniji je možno opraviti v enem samem dnevu. Vse destinacije ter ponudbo gradov in dvorcev vključenih v 831 km dolgo čezmejno Cesto gradov pa lahko spoznate na spletni strani: www.castleroad.si.

V sklopu »Potepanja po Cesti Gradov« je vsak projektni partner z električnim avtomobilom obiskal gradove v svoji državi. Slovenska in avstrijska ekipa pa sta se srečali na posebnem dogodku na Glavnem trgu v Bad Radkersburgu, kjer jih je sprejel župan Mestne občine Bad Radkersburg, mag. Karl Lautner.  Dogodka, katerega tema je bilo okolju prijazno potovanje vzdolž čezmejne Ceste gradov ter odkrivanje zgodovine čezmejnega območja in bogate kulturne dediščine, so se udeležili tudi Jörg Siegl, predsednik turistične pokrajine Bad Gleichenberg, Veronika Kollmanitsch, predsednica turistične pokrajine Bad Radkersburg, Josef Ober, župan Mestne občine Feldbach in predsednik turistične pokrajine Vulkanland, Franz Fartek, poslanec v Deželnem zboru avstrijske Štajerske ter drugi. 

Vsi udeleženci so se strinjali, da gre pri čezmejni Cesti gradov za izjemen turistični produkt. Ta čezmejni turistični produkt želijo ponuditi evropskemu gostu kakor tudi vsem, ki prihajajo iz drugih kontinentov. Cesta gradov povezuje veliko več kot zgolj točke na zemljevidu.

Vodilni partner projekta Castle Road, dr. Robert Celec, direktor RIS Dvorca Rakičan, meni, da so tovrstna čezmejna povezovanje in sodelovanja pomembna in koristna za vse udeležence.  »Slovenski gradovi so skozi sodelovanje pri projektu Castle Road vzpostavili dragocene kontakte z avstrijskimi gradovi. Prihaja do izmenjave mnenj in izkušenj, do procesa učenja in prenosa znanja. Drug od drugega se učimo, kako ohranjati, varovati kulturno dediščino ter jo obenem razvijati naprej v turistične namene.«

Eden izmed najbolj znanih predstavnikov čezmejne Ceste gradov, honorarni konzul in lastnik gradu Kornberg, mag. Andreas Bardeau, je velik zagovornik in promotor čezmejne Ceste gradov je izpostavil: »Cesta gradov je čudovita 831 km dolga čezmejna pot, speljana skozi območje, ki se ponaša z največjim številom gradov in dvorcev v vseevropskem merilu. Dobro ohranjene stavbe, ki so bile nekoč pomembne obrambne utrdbe ali postojanke, so danes priljubljene izletniške destinacije, v njih domujejo muzeji in galerije, obenem pa so nekatere izmed njih tudi čudovite prireditvene lokacije. Gre za dragocene kulturne bisere, ki vsako leto navdušujejo številne obiskovalce. Namen je ohranitev teh zgodovinskih utrdb in kulturnih spomenikov, da bi dragocene turistične, kulturne in izobraževalne vsebine, ki jih ponujajo, trajnostno ohranili za vse generacije. Projekt dopolnjujejo partnerstva z regionalnimi podjetji s področja turizma, zdravja, kulinarike in kulture, ki obiskovalcem ponujajo številne doživljajske možnosti.«

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija