https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kurilna sezona je pred vrati, bo letos tudi dražja?

28.09.2021 ob 18:00  

Začeli so se hladni dnevi, letošnja kurilna sezona je pred vrati, ta pa bo v nekaterih mestih tudi precej dražja. Cene energentov v zadnjih mesecih nenadzorovano rastejo. Podražitev je tako doletela že prebivalce v Šaleški dolini, Ljubljani, Mariboru in Kranju. Bistvenih sprememb pa za zdaj ni pričakovati v Celju in Murski Soboti, pričakovane pa so na Ptuju.

Ogrevalna sezona se začne takrat, ko je zunanja temperatura zraka ob 21. uri tri dni zapored nižja ali enaka 12 stopinj Celzija. Po napovedih vremenoslovcev se bo to zgodilo že ta teden. Po pričakovanjih bo tako po vsej Sloveniji otvoritev sezone v prvem tednu oktobra. 

Na Energetiki Ljubljana so pojasnili, da se je v sistemu daljinskega ogrevanja, ki ga regulira Agencija za energijo, fiksni del cene toplote avgusta zvišal za tri odstotke in variabilni del – ta se usklajuje sproti, skladno z dejanskimi spremembami cen oziroma stroškov goriva – s septembrom za 17,6 odstotka. Cena zemeljskega plina se je samo avgusta zvišala za 11 odstotkov. Cene na trgu v zadnjih nekaj mesecih nekontrolirano rastejo, oktobra in novembra pa je pričakovati dodaten dvig cene omenjenega energenta. Cena zemeljskega plina je bila v lanski ogrevalni sezoni na zgodovinsko nizki ravni, zato so bili tudi stroški ogrevanja med najnižjimi v zadnjih letih. Dobavo zemeljskega plina v Energetiki Ljubljani zagotavljajo približno 44.000 odjemalcem, za katere se je avgusta cena zvišala. 

Energetika Maribor je s septembrom zvišala prodajno ceno variabilnega dela toplote gospodinjskega odjema z 78,2 na skoraj 82 evrov za MWh, kar je skoraj petodstotni dvig. Kot napovedujejo, bodo cene tudi v prihodnje odvisne od gibanja cen vhodnih energentov. Energetika Maribor ob tem napoveduje, da je mogoče pričakovati še dodatni dvig cen ogrevanja v sistemu daljinskega ogrevanja. 

Cene so zvišali tudi v Kranju. Stroški ogrevanja so se zaradi dviga cene zemeljskega plina v povprečju zvišali za 20 odstotkov, kljub temu pa letošnji stroški ogrevanja bistveno ne bodo odstopali od preteklih sezon zagotavljajo na Domplanu in dodajajo, da sprememb stroškov ogrevanja zaradi že zakupljenih količin zemeljskega plina ne načrtujejo pred 1. julijem 2022. Tudi na Ptuju lahko pričakujejo zvišanje cen, vendar še ni znano kdaj in koliko. 

V Murski Soboti se cena ogrevanja v sistemu daljinskega ogrevanja po pojasnilih direktorja Komunale Murska Sobota Tomislava Zrinskega letos in prihodnje leto ne bo bistveno spremenila. Pravočasno so namreč sklenili pogodbe za dobavo zemeljskega plina in zakupili potrebne količine. Do konca leta 2021 bo cena variabilnega dela cene ogrevanja 52,33 evra za MWh z DDV, za povprečno stanovanje v velikosti 50 kvadratnih metrov bo tako letni strošek ogrevanja 400 evrov, je povedal za STA.

V Mestni občini Celje bo cena daljinskega ogrevanja, predvsem zaradi Toplarne Celje, ki uspešno in cenovno učinkovito proizvaja toploto iz odpadkov od leta 2011, glede na parametre za izračun cene predvidoma ostala nespremenjena. Ta bo tudi za odjemalce zemeljskega plina, ki se je v zadnjem obdobju podražil, obdržala ceno nespremenjeno. Akcijsko ceno so letos celo znižali in je po njihovih pojasnilih trenutno med najnižjimi v Sloveniji. Trenutna cena ogrevanja v sistemu daljinskega omrežja je 43,89841 evra za MWh brez DDV oz. 53,55606 evra za MWh z DDV za variabilni del na mesec. 

Velenje medtem podražitve toplotne energije ne načrtuje, saj je Termoelektrarna Šoštanj poleti zaradi podražitve emisijskih kuponov ceno toplotne energije že zvišala za 36,8 odstotka. Cena se je za odjemalce v sistemu daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini ob že predvideni in upoštevani subvenciji lokalnih skupnosti za gospodinjstva zvišala od 30 do 35 odstotkov.

Dražja kurilna sezona bo po pričakovanjih tudi za tiste z individualnimi kurišči, saj se cene energentov, tako plina kot lahkega kurilnega olja, na trgu zvišujejo, kar ima vpliv tudi na prodajne cene. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.09.2021 ob 19:42 gost

      Reveži bodo zmrzavali gnoji bogati pa kujali. Sramota od vlade nesposobne.

      13 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.09.2021 ob 20:15 Karel K. gost

        Vsi v gozdove na Goričko in namesto kostanjev berite drva, saj jih polno leži po gozdovih. Tako boste očistili goričke gozdove in boste naredili kaj koristnega.

        12 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.09.2021 ob 20:35 kilonja gost

        ne no debeli, že spet je vlada kriva za zvišanje cen na svetovnem trgu ? 2 centa za bebave eno te iste komentarje ? Ni te sram ?

        5 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.09.2021 ob 7:03 gost

        Karel Kozic, zopet pišeš neumnosti. Kmetje, lastniki gozdov, bi takoj policijo klicali ali pa s puško nadte prileteli. Kje si ti videl kmeta, ki bi revežu nekaj zastonj dal? Pa tudi, če bi po čudežu od koga kaj dobil, nima prevoza in denarja, da bi plačal prevoz.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.09.2021 ob 8:39 gost

        Karel K. IZGLEDA, DA TI NIMAŠ POJMA O ŽIVLJENJU. V BLOKIH, KJER JE NAMEŠČENA CENTRALNA KURJAVA, NIMAŠ DIMNIKOV, DA BI LAHKO KURIL NA DRVA. POPOLNI NEVEDNEŽ V VSAKI STVARI, A NA PORTALU SE BOŠ NAJBOLJ PAMETEN DELAL.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.09.2021 ob 20:22 gost

      Tij prvi norček bi tudi rad bil bogati geli,samo nemaš časa ka moreš celi den ležati pa se škrabati po debelon bleki.

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.09.2021 ob 21:03 Drva gost

      Man puno drv pa nemren delati,tistomi ki mi napravi dan telko drv ,ka de lejko cejlo zijmo kuro.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.09.2021 ob 22:24 gost

      Posrano vldo nesposobno so dobesedno pognali iz Zasavja. Kjer so se prišli hvalit kaj so ne naredili. Tako bo tudi v drugih krajih kjer se gnji pojavijo.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.09.2021 ob 7:11 gost

      Kje si tij norček videl kmeta s puško , stvarno si munjeni ?

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.09.2021 ob 8:24 gost

      V Zasavju niso imeli pušk pa je vlada klicala na pomoč policijo kere je debilni Hojs označil za lenuhe.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.09.2021 ob 9:48 gost

      Daj odjebi že enkrat tele yugonostalgično .

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.09.2021 ob 10:00 gost

      To je vse kar zmoreš?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      29.09.2021 ob 13:00 gost

      Tak je vse še prepoceni , tej blokovčari so tak zašenki v tej klunjaj , zdigniti to vse minimalno za 30% , te pa investirati v cenejše ogrevanje.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      01.02.2022 ob 16:39 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.