https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Te pomurske občine so bolj odprte in transparentne

24.09.2021 ob 6:00  

Kako so se odrezale pomurske občine v najnovejši raziskavi odprtosti in transparentnosti slovenskih občin? Katere občine so se uvrstile na sam vrh in katere pristale na dnu lestvice? V Pomurju so se najbolje odrezale Občina Apače, sledi ji Občina Radenci in Mestna občina Murska Sobota. Na repu lestvice se je znašla Občina Velika Polana. 

V državi nimajo pomembne vloge le odločitve vlade, tudi lokalna samouprava vpliva na naša življenja. Delovanje občin mora zato biti odprto in vključujoče, saj to občanom omogoča sodelovanje, spremljanje in neposredno udeležbo pri sprejemanju odločitev. Na inštitutu Danes je nov dan z Organizacijo za participatorno družbo ter Pravnim centrom za varstvo človekovih pravic in okolja so s tem namenom izvedli raziskavo transparentnosti in odprtosti slovenskih občin.

FOTO: Lestvica najbolje uvrčenih slovenskih občin

Slovenske občine, kot kažejo izsledki raziskave, imajo še veliko možnosti za napredek. Najbolj zanimiv podatek kaže, da kar 168 občin na nekaterih področjih ne zadošča niti minimalnim zakonskim standardom. V povprečju so slovenske občine tako dosegle 34,9 od 100 točk, tudi najbolje uvrščena Mestna občina Ljubljana je dosegla le 69,2 točk, najslabša Občina Velika Polana, zgolj 13,5 točke.

FOTO: Apače

FOTO: Radenci

Najbolje uvrščene pomurske občine so bile Občina Apače na 14. mestu, sledi ji Občina Radenci na 37. mestu, Mestna občina Murska Sobota na 40. mestu in Občina Gornja Radgona na 41. mestu. Na dnu lestvice so se znašle Občina Grad, Občina Kobilje, Občina Odranci, Občina Veržej in Velika Polana.

FOTO: Murska Sobota 

Občine z višjim proračunom in večjim številom prebivalcev so praviloma bolj odprte in transparentne. Pri tem je potrebno upoštevati, da je v manjših občinah za razliko od urbanih središč spletno mesto manj prepoznan kanal obveščanja, zato je tam na voljo manj informacij, nizko število točk pa je lahko tudi posledica nezadostnih kadrovskih kapacitet in finančnih sredstev.

FOTO: Primerjava po številu prebivalcev in višini proračuna

V raziskavi so 212 slovenskih občin analizirali z 80 kazalniki, razdeljenimi v 5 vsebinskih sklopov. Pri tem so zbrali podatke iz leta 2020, na podlagi občinskih spletnih mest, javno dostopnih dokumentov in z neposrednimi odgovori občin na poslane vprašalnike. Ocenjevali so transparentnost delovanja občinskega sveta, preglednost občinskih spletnih mest in dostopnost informacij, transparentnost in vključenost v postopke sprejemanja proračunov, dostopnost spletnih mest ter vključenost javnosti v delovanje občin.

 

FOTO: Prikaz koliko občin objavlja zapisnike sej občinskega sveta.

Več si lahko preberete na spletni strani Danes je nov dan

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.09.2021 ob 7:27 gost

      Kje so občine pomurske nikjer vse zaprti te kvazi občine. Ker so namen same sebi in da imajo občinski šerifi pa njihovi svetniki plače za luft bremzati. Nedeljo nič od nič samo davkoplačevalski denar se zapravlja. Niti na dan mobilnosti ne morejo na sestanek brez avtomobila keoga imajo v domačem kraju razdalje 100 metrov ali mogoče 500 metrov. To vse pve o debilih keri upravljajo z občinami. Zapravljalci davkoplačevalskega denarja.

      22 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.09.2021 ob 7:52 gost

      Debil vladni,,,, Januš grozni,,, je bil glavni govorec na druženju višegrajskih držav. In glavna debata,,,, družina,,, ločenc največji razdiralec zakonov. Halo verjetno ve največjo družini kero niti sam ni vedel obdržati. Gnoj od gnoja.

      13 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.09.2021 ob 7:54 gost

      Prav si povedal taki keri se ločijo niso primerni da solijo drugim pamet. Kajti če nisi sposoben sam upravljati z družino si enostavno nesposoben upravljati nič od nič.

      12 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.09.2021 ob 9:36 Beltinčar gost

      Občina Beltinci na 116. mestu. Župan, svetniki in občinska uprava zamislite se nad temi podatki. Bolj obširne podatke si lahko ogledate na spodnji povezavi. https://danesjenovdan.si/lestvica-transparentnosti/obcina/4/

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.09.2021 ob 13:33 pišta gost

      V Beltinski obćini je pa res vse transparentno in OK!! Ne dela se NIČ!!!!!! kaj hočete boljšega??? Sejnine se izplačujejo in plače oslužbencem tudi!!!!!!! tako se dela!!!!!!!!!???

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.09.2021 ob 13:53 gost

      Bravo občina Velika Polana.Najboljši med najboljšimi hahaha..Bomo videli kako dolgo še!!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.09.2021 ob 15:01 gost

      Kak najboljši če so pa na repu razpredelnice. Butelj.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      24.09.2021 ob 19:57 gost

      Sarkastična je tvoja prazna tikvača keri so pobrali seme.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.02.2022 ob 14:34 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.