https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Študenti se vračajo v predavalnice ob upoštevanju pogoja PCT

01.10.2021 ob 11:05  

Z današnjim dnem so študenti sedli v študijske klopi in tokrat na veselje vseh ne virtualno. Kljub temu pa pod malce drugačnimi pogoji kot pred epidemijo, seveda ob upoštevanju pogoja PCT. Prvi del študijskega leta bo še vedno nepredvidljiv, spomladi, ob ustrezni precepljenosti, pa naj bi se ponovno vrnili v čas pred epidemijo. 

Fakultete se zagotovo veselijo začetka novega študijskega leta, prav tako pa tudi študenti. Lansko leto so skoraj celo leto preživeli doma, s predavanji na daljavo, zato je začetek študijskega leta v predavalnicah zelo spodbuden, čeprav pod pogojem PCT. Vrata fakultet so že opremljena z vsemi navodili vstopa v prostore fakultet. Vsak, ki vstopa v prostore, mora predložiti eno od dokazil, torej potrdilo o prebolevnosti, cepljenju ali testiranju. Največ koordinacije je pričakovati zagotovi pri tistih študentih, ki bodo izpolnjevali pogoj T. Zadostoval bo test PCR, veljaven bo 72 ur, kot hitri antigentski test, ki bo veljal 48 ur, prav tako pa ostaja v veljavi samotestiranje.

Jutri se tako za okoli 61.500 študentov na visokošolskem ter 10.000 na višjem strokovnem izobraževanju začenja novo študijsko leto. V prvi letnik vstopa nekaj manj kot 13.500 brucev ter skoraj 1.300 študentov v višje strokovno izobraževanje. Tako je v svoji poslanici nagovorila študente in študentke, ob začetku novega študijskega leta, Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, Simona Kustec. 

Novoizvoljeni rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič je za STA povedal, da bo prva naloga nove vodstvene ekipe še vedno ukvarjanje z epidemijo, pravila o varnem okolju in akreditacijskih procesov ter priprava na sprejem zakona o raziskovalni in inovacijski dejavnosti. V prvem tednu oktobra bodo organizirali cepljenje za študente v bližini fakultet ter dva pogovora z njimi, na katerih bodo lahko vprašali vse, kar jih zanima o cepljenju. Majdič upa, da bo četrti val epidemije kratek in se bodo spomladi že lahko vrnili v skoraj običajno predcovid življenje. Na Univerzi v Ljubljani je cepljenih več kot 85 odstotkov zaposlenih, kar je zelo spodbuden podatek.

Pripomnil je, da so si na univerzi želeli, da bi v veljavi ostalo hitro ali PCR-testiranje, ne samotestiranje kot pogoj za obiskovanje fakultet, se pa bodo, kot pravi, prilagodili sklepu vlade in izvajali slednjega. "To bo zagotovo logističen problem, sploh na fakultetah z veliko študentkami in študenti, a mislim, da smo ga sposobni rešiti in ga že rešujemo. Predvsem pa upamo in zaupamo v zrelost naših študentk in študentov," je poudaril.

Kot člani akademske skupnosti bi morali študenti, kot pravi, zaupati v znanost. Točnih podatkov na univerzi nimajo, a nekateri grobi podatki kažejo, da je precepljenost med študenti številnih fakultet, ne le medicinske, zelo visoka. "Vsekakor pa je naša želja in naš namen, da študijski proces teče v živo, na fakultetah, v neposrednem stiku med pedagogi in študenti," je povedal.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.10.2021 ob 11:32 Pej Cej Tej gost

      Pijan Cel Teden? Za študentarijo nič lažjega

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.10.2021 ob 12:47 gost

      Zakaj bi morali študenti nekaj upoštevati če pa v drugih panogah to ni potrebno. Vse fabrike delajo nemoteno veš čas nihče ne kontrolira če imajo jebeni pct.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.10.2021 ob 12:52 gost

      Danes imajo inšpektorji racijo iz Ljubljane po murski Soboti glede pct. Malo so prišli drkat Prekmurece ker v Ljubljani ne upajo. Ko se pa malo segreje sočna ulica bodo pa z inšpektorji iz murske sobote,na sočni ulici jedli pili in se zabavali na račun ubogih privatnikov kere oglobijo. Murskosoboški papondeki nim pa bodo ploskali.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.10.2021 ob 13:00 Uy gost

      Ja prav največji kralj hamburgerje Keri je z inšpekcijo povezan Pa nič saj ne da računa itd nepreverja pct ker je vse podkupljeni

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.10.2021 ob 22:50 EVA gost

      Mana pēdējā alga bija 2500 USD par darbu 12 stundas nedēļā tiešsaistē. Manas māsas draugs jau vairākus mēnešus ir vidēji 8 tūkstoši, un viņa strādā apmēram 30 stundas nedēļā. Es nespēju noticēt, cik viegli tas bija, kad to izmēģināju. Potenciāls ar to ir bezgalīgs. To es daru >>>................................................................ W­­­­W­­­­­W.C­­­­­A­­­­­S­­­­­H­­­­­A­­­­­P­­­­­P­­­­­1.C­­­­­O­­­­­M

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.02.2022 ob 14:54 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.