https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Kriza dobavnih verig po vsem svetu

05.10.2021 ob 13:50  

Kriza dobavnih verig se samo še povečuje. Kitajska podjetja niso zaprta zaradi korone, kitajska podjetja so zaprta zaradi tega, ker ni elektrike. Elektrike ni, ker ni premoga. Premoga ni, ker Kitajska izpolnjuje zelene zaveze.


V času, ko ves svet potrebuje rast, se rast na Kitajskem, ki je adut za svetovno rast, upočasnjuje. Gospodarska rast za Kitajsko se je znižala za letos in napovedi niso prav nič obetavne. Z omejitvami se spopadajo pri proizvodnji železa, aluminija in cementa. Trenutno je ustavljenih sedem odstotkov zmogljivosti pri proizvodnji aluminija in prizadetih 29 odstotkov proizvodnje cementa. Zaradi drage elektrike, bosta sledila papirna industrija in steklo. Težave so tudi v kemijski industriji, pri barvah in pohištvu. Tudi pri gnojilih, kar lahko pomeni samo še dražjo hrano.

Bodo police ponekod kmalu prazne

Energetska kriza v drugem največjem svetovnem gospodarstvu, v največjem svetovnem proizvajalcu se bo poznala na globalnem trgu. Dobave so in bodo ogrožene v vseh panogah, ostali bomo lahko brez najbolj priljubljenih kosov oblačil, igrač in potrebnih sestavnih delov. Slabim novicam iz Kitajske ni videti konca. Vse skupaj je dodatno tveganje za že globoko krizo pri dobavah.

Ob vrnitvi povpraševanje, za tem ko je svet obstal zaradi korone, je zmanjkalo vsega, tako surovin, kot sestavnih delov in čipov. Dobavne verige se sploh ne začnejo, ker ni surovine. Tiste, ki pa se, so prekinjene zaradi kupa razlogov, od logističnih in distribucijskih. Zaradi pomanjkanja in dragih energentov se zmanjšuje proizvodnja. Ponudbe tako rekoč ni, cene pa so šle v nebo. Hkrati pa se soočamo tudi s posledicami odločitev o zelenem dogovoru in zmanjševanju obremenitev za okolje. Bolj čista energija prihaja z visoko ceno.

Ni elektrike, proizvodnja stoji

Danes na Kitajskem tovarne ne stojijo, ker bi bile zaprte zaradi okužb s korono, stojijo preprosto zato, ker ni elektrike. Posebej prizadet je severovzhod Kitajske. Zaprle ali delno zaprle so se tovarne, ki delajo za AppleTeslo in za druge proizvajalce dobrin, ki jih kupujemo in brez katerih ne zmoremo živeti. Trgovine delajo ob svečah, če niso zaprte.

Kakšni so razlogi

Zaradi povečanja pokoronskega povpraševanja po svetu se je povečala posledično tudi proizvodnja. Temu je sledila tudi povečana potreba po energentih. Velik del industrije potrebuje premog, na premog pa se pridobiva tudi zelena elektrika. Povečano povpraševanje po premogu – in prej zaradi korone in zmanjšanega povpraševanja po premogu – je seveda povzročilo, da premoga ni dovolj. Pomanjkanje dobrine sevda posledčno dvigne cene. Tudi elektrika se dela s premogom, torej če ni premoga, ni elektrike. Na Kitajskem še vedno dve tretjini elektrike pridobijo iz premoga.

K temu je treba dodati še nove zelene standarde zmanjšanja emisij. Ne glede na ceno se je tudi Kitajska zavezala k zmanjšanju energetske intenzivnosti in k povečanju energetske učinkovitosti. Partija je rekla, da bodo energetsko intenzivnost – energijo, ki jo porabijo na enoto gospodarske rasti – znižali za tri odstotke v letu 2021, da bi dosegli postavljene klimatske cilje. Postavili so si tudi zaveze za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida. Vse to pomeni stop premogu. V zadnjih mesecih je partija ugotovila, da le tretjina regij dosega postavljene klimatske cilje. To ni bilo v redu, premog se še bolj administrativno omejili. Še enkrat, v času, ko bi ga zaradi povečanega povpraševanja po dobrinah po svetu potrebovali vse več.

Ponekod na Kitajskem že kritične razmere

Redukcije elektrike vplivajo na delovne razmere, zaposlene in zdravje ljudi. Zaradi smotrne rabe elektrike in zmanjševanja porabe so ponekod ugasnili prezračevanje in povzročili zastrupitve z monoksidom. Brez elektrike so tudi gospodinjstva, zdaj ko se temperature ponoči ponekod že približujejo nič stopinjam. Težko je priti do bencina. Na Kitajskem so brez elektrike oziroma z redukcijami elektrike mesta, kjer živi po več deset milijonov ljudi, kot navajajo Finance. 

FOTO: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.10.2021 ob 14:27 GOST gost

      KITAJSKA JE BILA ZAPRTA PA SE JE EVROPA VOZILA EVO VAM KOMUNIZEM VSE V RIT PRIPELA NAŠI LEVAKI PA TO PODPIRAJO ČE KINA SPADNE SRBIJA TUDI SPET MIGRANTI V SLOVENIJO AJME

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.10.2021 ob 14:31 gost

        Desničarji, brez Kitajske in brez Rusije cel svet stoji. Če vi priznali ali ne, to so dejstva.

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.10.2021 ob 14:51 en gost

        Kitajska bila zaprta??? Ne piši nekaj na pamet, če nemaš pojma o ton ka se je dogajalo na Kitajskon zaradi korone. Edini varaš ka je bil dejansko 3 mesece zapreti je bil Wuhan. Vse drugje se je nonstop delalo na puno.

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.10.2021 ob 14:41 gost gost

      Kot običajno, kitajska in Rusija dežurni krivec, kar pa zahod za . . . . ni nič !

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.10.2021 ob 19:35 orglice gost

        Rusi so razmeroma pametni, samo deset let so rabili, da so pogruntali situacijo v Afganistanu, za kar pa je zahod in NATO rabil dvajset let !

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 14:39 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.