https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Gobarjenje na Goričkem

11.10.2021 ob 18:00  

Jesen je čas za nabiranje gob in Gorički gozdovi nikoli ne razočarajo. Kakšno vreme imajo radi ti gozdni darovi? Obdobje rasti gob sledi izdatnejšim padavinam in ohladitvi. Da je gobarska sezona že na vrhuncu, zaznamo takrat, ko družbena omrežja preplavijo fotografije s košarami, polnimi gob.

Na Goričkem so gozdovi relativno bogati z gobami. Vsaka regija v Sloveniji pa ima seveda svoje značilnosti, sestavo gozda in tal, zato težko opredelimo, kje jih raste največ. Načeloma pa velja, da je rast različnih gob večja v mešanih gozdovih. 

Nabiranje gob, različnih gozdnih plodov, je pri nas zelo razširjen konjiček. Poleg gibanja in rekreacije je nabiranje gob tudi priložnost za kasnejše gurmanske užitke. Pri nas raste veliko različnih vrst gob, med katerimi so nekatere precej strupene in celo smrtno nevarne, zato je priporočljivo, da gobar pozna vsaj osnovne vrste, da se izogne nepotrebnim nevšečnostim.

Ker so gobe pomemben del gozda, je njihovo nabiranje zakonsko omejeno. Vsak gobar mora vedeti, da je količina gob, ki se lahko nabere omejena na 2 kg na osebo dnevno. 

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da se je za gobarjenje pametno primerno obleči, v lahka, svetla in zračna oblačila, tako namreč lažje opazimo klope. Nož je obvezen rekvizit gobarja, kajti na rastišču gobo grobo tudi očistimo. Pomembno je, da gobe nabiramo v košaro, da trosi letijo skozi, da se spore širijo. 

Čeprav so med najbolj priljubljenimi pri nas jurčki, lisičke in dežnikarice, to še zdaleč niso edine gobe, ki jih je mogoče vreči v lonec. Prav tako priljubljene so še golobice, ostrige, cigančki, dedki, šampinjoni, štorovke, ajdovčki ...

Če zaužijete strupeno gobo, seveda ne pomeni, da boste takoj umrli. Prvi znaki zastrupitve z gobami so bolečine in krči v trebuhu, sledi slabost z bruhanjem, drisko in huda žeja, kasneje pa se lahko pojavijo še močno znojenje, motnje zavesti in dihanja, halucinacije, spremenjen srčni utrip, vročina, glavobol in bolečine v mišicah.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.10.2021 ob 20:21 gost

      Težko je ,ko ne poznaš svojih gob,katere nabiraš,posebno pa tiste ki so neužitne.Edino Banfi nas reši.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.10.2021 ob 21:55 Moran gost

      Tiste gobe katere ne poznate jih boljše pustit

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.10.2021 ob 18:36 flisd gost

      Ja, pa avte se pusca povsod

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.02.2022 ob 16:02 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.