https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Minister Poklukar obiskal Splošno bolnišnico Murska Sobota

04.10.2021 ob 15:00  

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes, 4. oktobra 2021, obiskal Splošno bolnišnico Murska Sobota. Ogledal si je prostore negovalnega oddelka, ki bodo urejeni v okviru Zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenskem zdravstvu. 


Direktor bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar je uvodoma povedal, da so z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem opravili nekaj pogovorov in si ogledali bolnišnico. Skupaj so postavili strateške usmeritve, vse kar je potrebno v kratkem času postoriti, da bo bolnišnica lahko nudila dobro obravnavo pacientom. Ministra so seznanili s kakšnimi napori in prizadevanji si prizadevajo, da ohranjajo celotno dejavnost bolnišnice. Omenil je tudi, da je osebje bolnišnice 80-odstotno precepljeno, med samimi zdravniki pa dosegajo 97-odstotno precepljenost. 

Minister Poklukar se je zahvalil direktorju in vsem zaposlenim v Splošni bolnišnici Murska Sobota za njihovo prizadevanje, da je covid-19 samo ena izmed vseh bolezni v zdravstvu. 

Pogovori so po besedah Poklukarja tekli predvsem o prihodnosti zdravstva v pomurski regiji. Osnova za to pa je bil prejšnji teden sprejet zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v zdravstvu za obdobje 2021 – 2031. »Govorili smo o vsaj šestih bodočih projektih,« je povedal Poklukar.

En projekt je prenova in nadgradnja dializnega centra vreden 2,9 milijona evrov za katerega se v teh dneh izvaja javni razpis. S prenovo in razširitvijo dializnega centra bo bolnišnica ob sedanjih 21 namestitvenih kapacitetah pridobila dodatnih 9. Projekt pa naj bi se zaključil v drugi polovici leta 2022.

Drugi projekt predvideva združitev podaljšanega bolnišničnega zdravljenja in negovalnega oddelka ter paliativne oskrbe. Projekt je vreden slabih 9 milijonov evrov, od tega jih bo 5 milijonov pridobljenih iz evropskih sredstev, 2 milijona bo prispevalo Ministrstvo za zdravje, dober 1 milijon pa Splošna bolnišnica Murska Sobota. Prenovljena bo tudi razvojna ambulanta za otroke in tehnične službe pa bodo dobile nove prostore.

Ob tem je omenil tudi, da bo ob vzpostavitvi negovalnega oddelka prišlo do sprostitev kapacitet v 4. etaži kirurške stavbe. Tako bo ponovno prostor za širjenje dejavnosti na področju ortopedije, kjer je predvidena širitev kapacitet za 50 odstotkov, ter urologije, kjer prav tako potrebujejo dodatne kapacitete. Tretji projekt pa je prenova internističnih ambulant.

Ob naštetih projektih, ki so že v realizaciji pa so se pogovarjali tudi o projektih, ki se bodo vključile v prenovljen petletni strateški načrt bolnišnice. Vključili se bodo naslednji projekti: prenova operacijskega bloka, prenova in nadgradnja infekcijske klinike ter prenova in nadgradnja pediatrične klinike.

    Fotogalerija