https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

FOTO: Trgatve so v polnem teku

09.10.2021 ob 15:00  

Te dni je v vinogradih zelo veselo. Grozdje je dozorelo in tako potekajo številne trgatve.

Vinogradništvo ima v Sloveniji globoke korenine, ki segajo vse tja do rimskih časov. Kljub svoji majhnosti je Slovenija bogata vinorodna država, v kateri imamo 14 vinorodnih okolišev in 3 vinorodne dežele. Slednje so Vinorodna dežela Podravje, Vinorodna dežela Posavje in Vinorodna dežela Primorska.

V Sloveniji uspevajo tako bele kot rdeče sorte grozdja, med katerimi je tudi več avtohtonih vrst. Podravska vinorodna dežela, kamor spada tudi Prekmurje, je bogata z značilnimi belimi sortami vin in nekaterimi rdečimi. Najbolj zastopane sorte so renski rizling, laški rizling, sauvignon, chardonnay, beli pinot, modri pinot, modra frankinja in šipon.

Od konca avgusta pa vse do prve polovice oktobra se na vinorodnih območjih v Sloveniji vse vrti okoli trgatve. Grozdje zaradi ugodnega podnebja najprej dozori na Primorskem, nato pa zgodnje sorte grozdja kmalu dozorijo tudi v Podravju in Posavju.

Trgatev je pomemben del naše kulturne dediščine, Slovenci pa jo jemljemo tudi kot nekakšen praznik. Trgatev namreč ni le opravilo, ampak tudi družabni dogodek, ko se zberejo ožji in širši člani družine, sosedje, prijatelji in znanci, ki se ob delu, dobri jedači in pijači skupaj poveselijo.

Kljub temu, da je grozdje mogoče obrati s pomočjo namenske kmetijske mehanizacije, marsikje grozdje še vedno trgajo ročno, s škarjami. Trgatev se po navadi začne že zgodaj zjutraj, ko gospodar in gospodinja pozdravita in pogostita trgače.

Sledi obiranje grozdja, med katerim se trgači šalijo, vriskajo in pojejo, ob tem pa zadonijo tudi zvoki harmonike. Grozdje, ki ga potrgajo, konča v mlinih za grozdje, nato pa pristane v stiskalnici, kjer ga povečini še vedno tudi ročno sprešajo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.10.2021 ob 17:33 gost

      Kake trgatve mij že veselo novi vinček pijemo pa o debilni vladi debatiramo kako je spet po buči na Primorskem dobila. Še vedno niso zaštekali da niso dobrodošli nikjer več gnoji.

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.10.2021 ob 17:55 gost

      Podebatiraj še malo o tem, kolko te Janša in sds plačuje?????????????????

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.10.2021 ob 22:57 NOVA gost

      Delam s krajšim delovnim časom več kot 7 tisoč dolarjev na mesec. Neprestano sem slišal, kako mi drugi govorijo, koliko denarja lahko zaslužijo na spletu, zato sem se odločil, da bom to preučil. No, vse je bilo res in mi je popolnoma spremenilo življenje. Tu sem začel ............................................. W­W­W­.N­E­T­C­A­S­H­1.C­O­M

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.