https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Mesec oktober je obarvan v rožnato barvo

17.10.2021 ob 13:00  

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk in pomenu zdravega življenjskega sloga, rednega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja bolezni. Letošnje dejavnosti Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna Slovenija pa potekajo pod sloganom Bodi in ostani zdrava!

Mesec oktober je obarvan v rožnato barvo, ki ponazarja mesec ozaveščanja ljudi o raku dojk. Ta rak predstavlja najpogostejši rak pri ženskah v razvitem svetu, kamor spada tudi Slovenija. Za njim najpogosteje zbolevajo ženske med 50. in 65. letom starosti. Rak dojk je med ženskami najpogostejši, vendar se moramo zavedati tudi tega, da lahko doleti tudi moške.

Možnost za ozdravitev je velika, če je rak dojk odkrit pravočasno. Mamografija je pomembna preiskava za zgodnje odkrivanje raka dojk. Ženske pa imajo ključno vlogo pri odkrivanju tudi same, in sicer z izvajanjem rednega samopregledovanja. Poleg spola in starosti uvrščamo med nevarnostne dejavnike predhodnega raka dojke, nekatere benigne bolezni dojk, dejavnike materinstva, alkohol, debelost, dednost, izpostavljenost nekaterim fizikalnim in kemijskim dejavnikom iz okolja ter vse dejavnike, ki večajo raven telesnih estrogenov.

Samopregledovanje naj bi se izvajalo vsak mesec, do menopavze vsak deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu. Poleg obeh dojk je treba sistematično pretipati tudi pazduhi in nadključnični loži. Pozornost naj bo usmerjena na morebitne spremembe dojke, izcedek in bolečino. Samopregledovanje pa je pomembno ne glede na starost.

V Sloveniji imamo organiziran presejalni programa DORA za zgodnje odkrivanje raka dojk. Njegov cilj pa je zmanjšanje umrljivosti za rakom dojk med ženskami v ciljni populaciji za 25 do 30 odstotkov. V ta namen so ženske v starosti od 50 do 69 let vsaki dve leti vabljene na presejalno mamografijo, ki lahko odkrije raka, ko je ta še netipen, sporočajo iz Ministrstva za zdravje. 

V času epidemije je skrb za zdravje izredno pomembna, zato v tem času ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike. V prvem valu epidemije je bilo diagnosticiranih manj onkoloških obolenj, ker pomeni, da bodo raki odkriti v kasnejših stadijih, s slabšo napovedjo in bolj zahtevnim zdravljenjem ter z več poznimi posledicami zdravljenja.

Za svoje zdravje lahko tudi veliko naredimo s preprostimi odločitvami za zdrav življenjski slog. Z redno telesno dejavnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano, vzdrževanjem telesne teže in pozitivno naravnanostjo lahko veliko prispevamo k svojemu zdravju. Lahko pa se do 10. oktobra pridružite tudi največjemu teku in hoji po Evropi v okviru Race for the Cure. Na njem ozdravljenke, družine in prijatelje premagujejo razdaljo pri hoji na 3 km ali teku na 5 km, pri čemer ozdravljenke praznujejo svojo zmago nad rakom dojk, udeleženci podpirajo svoje najbližje, ki jih je prizadela bolezen in se spominjajo ljubljenih, ki so preminuli sporočajo iz Europa Donna Slovenija.

FOTO: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.10.2021 ob 16:57 gost

      Na žalost je ta bolezen že dve let pozabljena kot da je zaradi posranega virusa ni. Ampak je tukaj in še kako prisotna bolj kot kovid. Zato so pa tudi marsi katera ženska ni dobila primerne oskrbe.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.