https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Večje spremembe pri otroškem dodatku

13.10.2021 ob 14:00  

Ministrstvo za delo je na vlado posredovalo osnutek male socialne reforme, ki družinsko politiko ločuje od socialne politike. Med drugim predvideva univerzalen otroški dodatek in lažji dostop do državnih štipendij, namesto dodatka za delovno aktivnost uvaja novo spodbudo, pravico do varstvenega dodatka pa podaljšuje po uradni dolžnosti.

"V Sloveniji je ena izmed temeljnih sistemskih ugotovitev, da je sistem socialnih in družinskih transferjev nepregleden, zapleten, zelo birokratski," je dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Osnutek paketa bi to po njegovem mnenju popravil, hkrati pa bi razbremenil centre za socialno delo, poroča STA.

 

Ključni predlog osnutka je da centri za socialno delo v primeru otroškega dodatka, državne štipendije ter subvencioniranega vrtca, malice in kosila ne bi več ugotavljali premoženja, temveč le še dohodek. Ugotavljanje premoženja in dohodka pa bi ostalo v postopku ugotavljanja upravičenosti do socialne pomoči.

Predlog vključuje, da se otroški dodatek ne bi več všteval v dohodke, ki se upoštevajo pri odločanju o upravičenosti do ostalih transferjev. Med predlaganimi spremembami je tudi  širitev kroga upravičencev do državne štipendije, z dodanim 7. in 8. dohodkovni razredom.

Poenostavila naj bi se pravila upoštevanja dohodka, in sicer tako, da bi se primarno ugotavljal materialni položaj na podlagi dohodkov iz preteklega leta, izjemoma pa tekoči dohodek (povprečje dohodkov zadnjih treh mesecev). V dohodek se ne bi upoštevala kadrovska štipendija in študentsko delo do višine minimalne plače. Upravičenec bi v času priznane pravice, če bi prišlo do bistvenega poslabšanja njegovega materialnega položaja, lahko zaprosil za nov izračun, pri čemer bi se upošteval tekoči dohodek.

Namesto dodatka za delovno aktivnost je predlagana nova spodbuda v obliki neupoštevanja plačila za opravljeno delo do zakonsko določene višine. Predlagano je, da se prejemek, ki ga odrasla delovno aktivna oseba prejme zaradi delovne aktivnosti, zmanjša za 35 odstotkov prejetega dohodka, vendar največ v višini 205 evrov in najmanj v višini malenkost nad 104 evre.

Cigler Kralj se je dotaknil tudi sklopa ukrepov za povečanje socialne varnosti posebej ranljivih skupin. Med drugim predlagajo, da se pravica do varstvenega dodatka podaljšuje po uradni dolžnosti, vložiti bi bilo potrebno zgolj prvo vlogo za priznanje pravice. V tem sklopu je predlagano tudi, da se starejšim, ki so upravičeni do denarne socialne pomoči in hkrati do varstvenega dodatka, prizna pravico do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev.

V osnutku paketa je ostal predlog, da se denarna socialna pomoč obvezno izplača v naravi, in ne v denarju, če otroci ne obiskujejo osnovne šole. Družinam, ki po osnovni šoli otrok ne bodo poslale v srednje šole, pa bi se otroški dodatek znižal za tretjino.

Minister pričakuje, da bo vlada paket predlaganih novel zakonov, poleg omenjenih je v svežnju še osnutek novele zakona o urejanju trga dela, obravnavala prihodnji teden in da bo v DZ sprejet v januarju prihodnje leto.

 

 

 *Naslovna fotografija: Janez Cigler Kralj-gov.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.10.2021 ob 14:40 gost

      Lepo, vse v korist bogatih. Več premoženja imaš, višje dodatke bo otrok dobival. In ti ljudje sami sebe upajo imenovati krščanska stranka? To je stranka bogatih ljudi, ki se bori za bogate ljudi, da bi postali še bogatejši. Nimjo niti trohice krščanskega v sebi. Sramota kakšna banda nam vodi vlado.

      28 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.10.2021 ob 14:53 gost

        Tisti, ki imajo veliko premoženja je itak pisano na druge družinske člane (ponavadi starše oz. stare starše), dokler so otroci v vrtcu, šoli oz upravičeni do otroških dodatkov, tako da se kaj dosti nebo spremenilo, razen tega, da staršem več ne bo potrebno skrivati premoženja. Itak se pa premoženje kupi z denarjem oz. dohodki, ki pa bodo itak upoštevano.

        14 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.10.2021 ob 15:08 kilonja gost

        Bogatih ? Malo je bogatih, najbolj je do sedaj nasankal srednji razred, ki največ plačuje glede na dohodke . Najbolje pa itak pridejo tvoji socialci, dobiš 450 € socialne podpore, 150 € dodatek za delovno aktivnost + zastonj vrtec ( to je prihranek od 100 - 150 € ) plus maksimalni otroški dodatek recimo 150 €, pa zastonj potrebščine za otroka v šoli, učbeniki, malica, kosilo pa smo pa smo tam na 1000 € , lepa igra ni kaj. A si niso vsi otroci enaki pred zakonom ? Pa starši ? Ravno to je diskriminacija, tisti ki več zasluži more vse dražje plačat, več izgubi pri obdavčitvi plače in na koncu je epilog takšen da ...lenuhom praktično nič ne fali, pa dvakrat letno po 500 € izredne socialne pomoči . Čas je že da se ukine socialezem ki je enak kraji delovnim ljudem ! Bravo vlada .

        25 13 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.10.2021 ob 15:15 gost

        Kilonja, čas bi že bil, da bi si prenehal nekaj izmišljevati in bi si kakšen zakon pogledaj, ker o nobeem zakonu nimaš pojma. Na pamet si nekaj izmišljuješ in to goniš in goniš. Nimaš pa pojma kako stojijo v resnici stvari in koliko kdo dobi.

        15 11 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.10.2021 ob 15:07 going down gost

      Glede na to, da bo majšinska vlada vsak čas padla, si kar dosti vuplejo, da se v zadnjem momentu grejo neke reforme... Sicer pa od NSI itak nikoli nej bilo nikaj čednoga !

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.10.2021 ob 15:07 gost

      Komu pa zavod zrihta delo čakovec, Varaždin. Samo zato da delodajalec ima manjše stroške. Vlada pa vse to podpira zato so pa Slovenci na zavodu. Ne zato da nočejo delati zato da jih delodajalec noče ker se mu bolj splača pri vleči čez mejo ljudi. Samo poglejte na park plači fabrik kake registracije so parkirane Lek, elektromatrial, varis, Vegrad, cartago, planika, lust, itd. Vž, Čk.

      23 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.10.2021 ob 15:10 gost

      Aj ta debil naklada neke bla, bla, bla. Samo laži nobene rešitve. Zato pa vrag jemle Slovenijo. Ti debili so jo v enem in pol leta zajebali dokonca.

      14 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.10.2021 ob 15:33 gost

      Pa normalno , saj pa te bogati in premožni so nosilci in gibalo razvoja in napredka.

      3 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.10.2021 ob 15:34 gost

      Kulibani bodo vse poriktali , ovi ka nimajo za burek.

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      13.10.2021 ob 16:35 8. miljard gost

      EUR evropskega kredita je potrošenega, 2 miljardi slovenskega proračuna je izphtelega , GOSPODARSTVO NAM CVETI KOT PRAVI BUMBAR POČOVALŠEK, avto industrija pa potrebuje pomoč države. Tudi, če si nadpovprečno razumen človek tega ne dojameš. Pa kaj za vraga se je delalo z 10 miljard EUR samo v DVEH LETIH????????????????? Odgovor: Zaposlovalo v javni upravi, menjavalo vsa vodilna mesta z svojimi kandidati - volivci, vodilni v institucijah, ki jih ima Janša pod diktaturo so njegovi, in seveda tem je bilo v 2,5 letih zriktati plače, ostalo ukrasti, saj po menjavi vlade se menja tudi ta drhal pod pokroviteljstvom Janše. TOREJ NEKAJ MILJONČKOV JE OSTALO BLIZU jANŠE, DOKUMENTACIJA PO ZAMENJAVAH BO PA ITAK UNIČENA. In temu se pravi država. Jože in Nataša sta stara po 19 let in že njun otrok, ki se bo rodil čet 10 let je že toliko dolen naši državici, da boljše, da Jožek in Nataša prekineta vezo, sicer bi po rojstvu tega Franceka takoj tega Fracka tudi ubila. Fajn se mejte, Janči vas gleda.

      13 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      13.10.2021 ob 16:41 bogati gost

      so gibalo razvoja in napredka, računi so v tujini, dopusti izkoriščeni v tujini, doma pa obiskujejo Lidle po 7 uri, da jih nihče ne vidi (gordonblu 1 eur, posebna salama, 1,69 eur) itd. Zunaj pa avto uvožen iz Nemačke. In ti plačujejo zelo male davke po videnem, so pa zadovoljni, da v sužbi prespijo, namesto njih pa itak delajo drugi. Primer "kao bogatega" viden v Lidlu, doma se pa posrati ne upa, avto v garaži, samo, da ne tanka. Prokleta banda hudičeva.

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.10.2021 ob 20:01 gost

        Ja in, to te boli , za sebe se brigaj , pa pred svojim pragom pometi , ka boš tu nekaj lapo.

        0 8 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      13.10.2021 ob 16:46 ...... gost

      kje je oni cucek iz parlamenta iz Nove Slovenije, ki še riti ne zna obrisati, v parlamentu se pa šopiri, kaj je ta vlada s krediti naredla. To nam bo povedal čez pol leta, ko ga bomo vprašali v službi. Pravi, da gospodarstvo cveti, cvetijo cene in davki, za kredit, samo ta bedak crkveni še to ni dojel, kakor tudi ne, da je laž 7 zapoved, k pravi " NE LAŽI IN KRADI"

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      13.10.2021 ob 19:17 gost

      BOŠ VIDEL KAJ TI BODO LEVOJAJARJI DALI!!!!!!!!?? Nič ker na oblast NEBODO prišli!!!!!!!!!!! Banda nima pojma POCRKALI BOSTE __KRETENI!!!!!!!!!

      2 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      14.10.2021 ob 12:56 gost

      Nič ne bodo mogli dati ker bodo morali vrniti 10 milijard kere si je v žepe pospravila ta debilna vlada. Štekaš hlapec.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      01.02.2022 ob 16:49 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.