https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Slavnostno obeležili 110. obletnico obstoja naselja Pušča

Večnamenska dvorana Pušča, 08.10.2021 ob 14:20  

Danes, 8. oktobra, je večnamenski dvorani na Pušči potekal slavnostni dogodek, ki ga je pripravila Krajevna skupnost Pušča ob 110. obletnici obstoja naselja Pušča.


Zbrane je uvodoma nagovoril Dejvid Horvat podpredsednik Krajevne skupnosti Pušča. Povedal je, da so krajani in krajanke naselja Pušča lahko ponosni na njihovo naselje Pušča, ki se je razvilo v eno najpomembnejših romskih naselij in na katero je lahko Mestna občina Murska Sobota še kako ponosna. Želi si, da bi se tudi v prihodnosti uspešno razvijali in da bodo tudi v prihodnosti naselje, ki bo nudilo kakovostno, srečno in zadovoljno življenje njihovim krajanom.

Darko Rudaš mestni svetnik Mestne občine Murska Sobota je povedal, da veliko legend kroži o nastanku naselja Pušča, od kod so prišli, vendar je legenda njihovega kraja tako zgovorna, da jo je treba večkrat omeniti. Njihovi predniki so bili iskalci tistega kraja na svetu, kjer so želeli, da bodo dobro sprejeti in razumljeni. Nekoč je bilo to začetek hišk iz šibja, danes je to sodobno naselje s svojo samostojno krajevno skupnostjo. Iz pol nomadskega načina življenja so prišli v sodoben način življenja. Danes je Pušča edinstven primer dobre prakse sobivanja in razvoja romske skupnosti. Pušča se je pomladila v teh letih in ostaja eno najmlajših krajevnih skupnosti v Sloveniji. Nato si je izposodil stavek od krajana naselja Pušče, ki ga je takrat zapisal: Pušča ponosno si zrasla na prekmurski ravnici.

Borut Anželj ravnatelj Vrtca Murska Sobota je zbranim povedal, da predstavlja vrtec Romano nekakšna vrata v naselje Pušča in ker se nahaja na vstopni točki naselja, tako tudi predstavlja simbolično vrata v svet znanja in svet boljšega življenja. Krajani naselja Pušča se zavedajo, da je znanje največje bogastvo in tega, so se zavedali že davnega leta 1962, ko so svečano odprli prvi otroški vrtec, ki je znan po tem, da je prvi vrtec v romskem naselju, ne samo v Slovenji oziroma takrat v Jugoslaviji, temveč tudi v Evropi in verjetno tudi po svetu na kar so lahko upravičeno ponosni. Ta vrtec predstavlja tudi mejnik, ki predstavlja sobivanje z ostalo populacijo, saj se v omenjen vrtec vključujejo tudi že celo desetletje tudi otroci iz neromskih družin, kar pomeni, da se otroci hitreje socializirajo, kar pa pomeni, da imajo v prihodu v šolo manj težav, kar se odraža v boljšem učnem uspehu.

Župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek je najprej povedal, da bi moralo na plakatu za njim, kjer je visel napis 110. let Pušče, po tem kar so danes videli pisati 110. let prihodnosti. Ampak prihodnost je lahko samo dobra, če spoštujemo preteklost in tako je prav, da se pove nekaj o 110. obletnici obstoja naselja Pušča skozi zgodovino. Nato je izrekel iskrene čestitke vsem, ki so sooblikovali življenje Pušče tudi v smislu sobivanja z občani in občankami. Zahvalil se je vsem, ki so v preteklosti hrabro in z optimističnimi koraki morali stopati na pot, ki je za marsikoga tudi v današnji Slovenji nepojmljiva. Kako jim je pa to uspelo pa je povedal, da je to tek na dolge proge, pri kateri morata sodelovati obe strani. Nato je povedal, kako je on prvič spoznal naselje Pušča, saj je s kolegom prišel pred 40. leti prvič v to naselje, da bi si nabrala črve za ribolov, takrat si še ni predstavljal, kako čudovito bo to naselje čez toliko let. Poudaril pa je željo, da Romi ostanejo taki, kot so, s svojo kulturo, jezikom, kulinariko in s svojimi navadami.

Nato je župan izročil priznanje ob 110. letnici obstoja naselja Pušča predstavnikom Krajevne skupnosti Pušča ter se zahvalil za dosedanje medsebojno sodelovanje in tudi željo po sodelovanju tudi v prihodnosti. Krajevna skupnost Pušča pa je izročila zahvalo Mestni občini Murska Sobota, za zgledno sodelovanje in za pomoč v vseh teh letih.

Iz Filozofske fakultete v Ljubljani je nato izr. prof. dr. Jernej Zupančič povedal več o umestitvi naselja Pušča v prostoru. Ob tem pa povedal, da je Pušča zanimiv izraz, saj reče se tako, pusta Pušča je postala Pušča in Pušča ostaja Pušča, in zadnji trije izrazi so napisani z veliko, kar si zasluži 110. let, kar obeta in ima tudi prihodnost. Prostor je razvijajoča se kategorija in vsak dan drugačna. In ob tem izrekel iskrene čestitke krajanom in krajankam naselja Pušča ob pretečenih 110. letih obstoja in jim zaželel še na mnogo let naprej.

Zadnji je zbrane nagovoril Rok Petje iz Zveze za razvoj romske manjšine Preporod ter povedal, da je pred mesecem dni na tukajšnji lokaciji potekal slavnostni podpis o nameri za vzpostavitev informacijske točke. Danes pa je dan, ko se bo slavnostno odprl ta digitalno opremljen prostor, kjer bo na voljo vsa potrebna oprema za nemoteno delo. Gre za projekt DREAM ROAD, ki ga vodi RIS Dvorec Rakičan, Mestna občina Murska Sobota pa pri njem sodeluje kot partner.

Na slavnostnem dogodku so nastopili Nina Brasseur s skladbama Brez tebe in Ne bodi kot drugi, najmlajši iz vrtca Romano z deklamacijo in s plesom na pesmico ter otroci iz vrtca Miške, ki so zapeli pesmico.

Sledila je še slavnostna otvoritev informacijske točke na Pušči. Zbrane pa je na koncu čakala pogostitev, ki jo je pripravila Agencija Sever.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.