https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Poti podeželskih hiš vabijo tudi v Pomurje

07.10.2021 ob 13:30  

Društvo za trajnost virov SI.Energija je v Hotelu Štrk v Polani organiziralo poslovni zajtrk, z namenom seznaniti predstavnike turistične stroke in medije z rezultati in učinki slovensko-madžarskega čezmejnega projekta "Poti podeželskih hiš" (Projekt HOUSES), ki se zaključuje. 

Projekt je sofinanciral program INTERREG V-A Slovenija-Madžarska, skupni proračun pa je znašal 396.382,48 EUR. V projektu, ki se je začel izvajati 1. marca 2019 in traja do 31. oktobra 2021, sodelujejo 4 projektni partnerji, 9 podeželskih hiš in 5 hotelov.

Zbrane je prva nagovorila Jožica Toplak, koordinatorka projekta HOUSES, ki je na kratko predstavila rezultate projekta.

Projekt v številkah:
- 4 mentorji pomagajo pri pripravi podeželskih hiš,
- 1 novinarska konferenca ob začetku projekta,
- javni razpis za hotele in podeželske hiše,
- 30 sporazumov o sodelovanju z lokalnimi turističnimi akterji in proizvajalci,
- 1 spletno mesto,
- 3 družabna omrežja,
- 3 virtualni sprehodi,
- 5 delavnic za skupni razvoj podeželskih hiš,
- 3-jezični priročnik za turistično uporabo podeželskih hiš,
- 26 dogodkov na podeželskih hišah (približno 2000 udeležencev),
- 1 ustvarjalni tabor za 5 dni z 12 udeleženci,
- 1 predstavitev projekta,
- 1 zemljevid poti podeželskih hiš,
- 9 kratkih filmov, že na tisoče ogledov (posnetih pri podeželskih hišah),
- 9 čudovitih serij fotografij (posnetih pri podeželskih hiša),
- 20 vrst menijev v hotelih,
- 1 čezmejno študijsko potovanje za novinarje,
- 2 udeležbi na turističnih sejmih (Gornja Radgona in Celje),
- 5 poslovnih zajtrkov v hotelih in
- 1 zaključna konferenca.

Ob odlični gastronomski ponudbi Hotela Štrk je potekala širša poslovna debata o napredku projekta in aktualnih temah. Uroš Kamenšek, predsednik Pomurske turistične zveze je predstavil aktualne turistične trende in v projektu razvite turistične produkte. Beseda je stekla tudi o ostalem dogajanju na obravnavanem čezmejnem območju.

Turistični produkti so oblikovani kot poldnevne, enodnevne in paketne ponudbe za daljše bivanje, ki jih lahko prodajajo neposredno hoteli. Poldnevne programe je mogoče enostavno vključiti tudi v vikend program. Paketne ponudbe vključujejo tudi doživetja za družine z majhnimi otroki, mlade pare in starejše obiskovalce, na slovensko-madžarske območju, povezanem z več podeželskimi hišami. Rešitve, ki jih ponuja projekt, se izjemno dobro prilagajajo trenutnim turističnim razmeram.

V projektu sodeluje 5 podeželskih hiš na slovenski in 4 podeželske hiše na madžarski stani meje. Slovenske podeželske hiše, ki sodelujejo so Sabolova domačija oziroma Zadruga Pomelaj v Mali Polani, Posestvo Mala Rosa v Stanjevcih, Hrgova domačija v Vitomarcih, Herbersteinova hiška v kraju Mestni vrh in Viničarski muzej na Gorci. Podeželske hiše na madžarski strani, ki so vključene v projekt pa so: Mesés Hetés Zȍldut, Hetés; Hegyhátszentpéteri Tájház, Hegyhátszentpéter; Vashosszúfalui Tajhaz, Vashosszúfalu; Kehidakustányi Tájház es Hagyományȍrzȍ Mariska Udvar, Kehidakustán.

FOTO: Društvo za trajnost virov si.energija

Zelo pomemben del celotne zgodbe pa so tudi hoteli, s katerimi so se omenjene podeželske hiše povezale in vzpostavile kvalitetno sodelovanje. V projektu sodeluje 5 hotelov, dva na slovenski strani, Hotel Štrk v Polani in Hotel Bioterme v Mali Nedelji ter trije na madžarski strani, Hotel Piroška v kraju Bük, Hotel Balance v Lenti in Hotel Kehida Termal v kraju Kehidakustány.

Polona Lopert, vodja gostinstva in dogodkov v Hotelu Štrk, Alenka Čede lastnica Posestva Mala Rosa in Niko Jandi, direktor Zadruge Pomelaj, so predstavili pozitivne učinke projekta HOUSES na njihovo dosedanje in prihodnje uspešno delovanje. 

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija