https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Cepljenje proti gripi tudi letos brezplačno

09.10.2021 ob 14:00  

Cepljenje proti gripi bo tudi v letošnji sezoni brezplačno za vse prebivalce, so pojasnili na ministrstvu za zdravje. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je za letošnjo sezono naročil 360.000 odmerkov cepiva proti gripi, kar je bistveno več kot leto prej.

Drugo polovico oktobra začnemo s cepljenjem proti gripi. NIJZ je letos naročil večjo količino cepiva proti gripi kot lani, ko so naročili 270.000 odmerkov, dodatno so jih prejeli še 20.000, a je cepivo zaradi velikega zanimanja že v nekaj tednih pošlo. 

Lani so zdravstvene oblasti pozivale k obsežnejšemu cepljenju proti gripi, saj so želeli preprečiti, da bi ob hkratnih zapletih zaradi gripe in ponovnem naraščanju števila obolenj za covidom-19 zaradi prezasedenosti bolnišnic odpovedal zdravstveni sistem.

Tako so sprva odločili, da bo obvezno zdravstveno zavarovanje krilo cepljenje proti gripi za kronične bolnike, starejše od 65 let, nosečnice in oseb z izrazito povečano telesno težo ter za otroke, stare od pol leta do 23 mesecev. Sledila je določba, da je cepljenje proti gripi v sezoni 2020/21 brezplačno za vse zavarovane osebe. Ministrstvu za zdravje sedaj ravno ta določba daje podlago za brezplačno cepljenje, saj velja do konca letošnjega leta.

Lanskoletna sezona gripe je bila bistveno drugačna. Na koncu niso potrdili niti enega primera gripe v Sloveniji. Vzrok vidijo v tem, da so bile vzgojno-varstvene in šolske institucije zaprte precej časa, ljudje pa so se zaradi epidemije covida-19 manj družili in upoštevali tudi ostale ukrepe, ki zmanjšujejo pojavnost novega koronavirusa in hkrati delujejo tudi v smeri zmanjševanja prenosa respiratornih virusov, vključno z gripo.

Letošnja sezona virusnih okužb je lahko bistveno drugačna, predvsem med otroki že nekaj časa, bistveno prej kot ponavadi, krožijo respiratorne virusne okužbe. V nekaterih bolnišnicah so otroški oddelki že polni, prevladujejo zlasti okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Ponekod v Evropi pa se že pojavlja gripa, poroča STA.

 FOTO: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.10.2021 ob 14:54 gost

      Še kdo verjame v te pravljice, da lani nihče v Sloveniji ni imel gripe? Ni mogla gripa po stoletjih nenadoma izginiti, samo naši plačanci so jo poimenovali v covid - 19.

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.10.2021 ob 16:36 fer gost

        Verjetno je gripa izginila zaradi nošenja mask. Sicer pa je tudi gripa ena vrsta korona virusa. Vprašanje je, če jih res cepijo proti gripi ali pa jim podtaknejo covid cepivo glede na to kakšne in koliko nepravilnosti se dogaja. Jaz zdravstvu in vladi absolutno ne zaupam več. Tak zabitih zdravnikov in politikov ni na svetu kot je SLO.

        11 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.10.2021 ob 17:26 baba vanga gost

      je napovedala 1974 leta: marca 2020 leta gripa izgine in do novembra 2021 ima dopust. Pred vrnitvijo pa se moramo Slovenčeki cepiti. Pa naj kdo reče, da je baba bila smotana. Čudna je ta gripa, to pa moram povedat.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.10.2021 ob 17:36 gost

      Kaka gripa saj pa eno in pol sploh ni bilo govora o gripi. Vse je bilo samo jebeni kovid. Pa tudi če nisi mogel srati je bil kriv kovid.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.10.2021 ob 17:38 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Naj me nihče ne jebe,Ivana Komunista gripa je,obstaja,zatrimo jo.....ej,da se približam....kak negda....slovenski narod.....rešil bi te....

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.10.2021 ob 22:58 NOVA gost

      Delam s krajšim delovnim časom več kot 7 tisoč dolarjev na mesec. Neprestano sem slišal, kako mi drugi govorijo, koliko denarja lahko zaslužijo na spletu, zato sem se odločil, da bom to preučil. No, vse je bilo res in mi je popolnoma spremenilo življenje. Tu sem začel ............................................. W­W­W­.N­E­T­C­A­S­H­1.C­O­M

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.