https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V soboški galeriji odprli razstavo Bogdana Borčića in Nataše Mirtić

Galerija Murska Sobota, 15.10.2021 ob 18:40  

V Galeriji Murska Sobota je v četrtek 14. oktobra, potekala novinarska konferenca pred odprtjem razstave del Bogdana Borčića in Nataše Mirtić.


Pred odprtjem razstave so v avli Galerije Murska Sobota pripravili novinarsko konferenco. Na njej so sodelovali dr. Robert Inhof, direktor Galerije Murska Sobota, Goran Milovanović, direktor Galerije Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki, ter akademska slikarka in magistra grafike Nataša Mirtić. Spregovorili so o razstavi, ki se je odprla po novinarski konferenci. Tokrat so na ogled postavili razstavo del Bogdana Borčića z njegovo razstavo "Izbor grafik in risb iz stalne zbirke GBJ Kostanjevica na Krki" in dela akademske slikarke in magistre grafik Nataše Mirtič pod imenom "Grafike".

Direktor Galerije Murska Sobota, dr. Robert Inhof je v uvodu pozdravil vse zbrane ter povedal, da je tokratni obe razstavo pripravil Goran Milovanović, direktor Galerije Božidar Jakac, ki je tudi kustos obeh razstav, kot tudi to, da je sam direktor naredil izbor slik za obe razstavi. Nato je povedal, da že nekaj let Galeriji uspešno sodelujeta, in to zelo intenzivno in na visokem profesionalnem nivoju. Galerija Murska Sobota je tam gostovala že z različnimi razstavami Ignaca Medena, Matjaža Gederja. Pri njih pa so gostili razstave kostanjeviške galerije od Janeza Boljke, Dušana Tršarja, Mateje Kavčič in trenutno s tema omenjenima razstavama. Naslednje leto pa bodo gostili razstavo Mitje Konića. Tudi ti dve razstavi sta rezultat tega odličnega sodelovanja.

Goran Milovanović, direktor Galerije Božidar Jakac se je zahvalil za lepe besede in za medsebojno sodelovanje, ki poteka že nekaj let. Tako snujejo programe in projekte za naprej. Kostanjeviška galerija, gosti v Murski Soboti z razstavami, ki so jih v njihovi galeriji priredili avtorju sodobne likovne umetnosti ali pa iz bogatega sklada zbirk. Današnja odprta razstava je kombinacija obojega. Bogdan Borčić je avtor, ki je eden izmed desetih stalno postavljenih zbirk v njihovi galeriji. Pred mnogimi leti jim je doniral svoj bogati grafični opus, ki ga je z leti za čas njegovega življenja tudi dopolnjeval. Posthumno pa so zbirko nagradili še z lepo zbirko risb. Zato so tukajšnjo razstavo koncipirali na ta način, da dajo malo več poudarka na obdobje 90. let, ki korespondira s ciklusom Nataše Mirtić s slikarjevimi deli. A vendarle pokažejo njegov opus v celoti. Od prvih resorezov, do vsem znane školjke in do zadnjih poetičnih odtisov vsakdanjih predmetov. In v tem obdobju korespondira z delom Nataše Mirtić, zato je bil tak izbor naraven, prav ta kombinacija. Razstavo omenjene slikarke so v njihovi galeriji predstavili leta 2015 in že takrat se jim je zdelo, da bi jo enkrat v posebnem prostor, ki je dovolj velik, predstavili v taki kombinaciji. Nataša Mirtić uporablja kombinacije plošč drugače od Bogdana Borčića, dodaja elemente, ki se bolj navezujejo na aktualno stanje danes in korespondirajo bolj z ekološkimi vprašanji. Pozorni gledalci in obiskovalci pa bodo videli določene elemente Borčićevih znakov pri akademski slikarki. 


Nataša Mirtić, akademska slikarka in magistra grafike je povedala, da je Borčić bil njen veliki vzor še iz študijskih let. Imela je srečo, da ga je spoznala nekje sedemnajst, osemnajst let v živo, ko sta se prvič srečala pri njem doma in takoj je nastala neka prijateljska povezava. Med študijskim časom pa so velikokrat, ko so bili, v kakšni zagati s kolegi grafiki odšli v knjižnico, kjer so prav Borčićeva dela znala pokazati pot naprej. Slikarka pove, da je nagnjena k minimalističnemu stilu. Ta razstava pa temelji res na delih, ki jih je posvetila slikarju. Zato so tudi v teh delih znakih, ki so dobesedno prerisani iz njegovih originalnih grafik, ki jih ima doma. Ta cikel je nastal leta 2014, ko nas je omenjen avtor zapustil, tako da so podpisana spodaj, gre za grafiko, poimenovano »Zgodba«. Nato pa je še ena grafika «Sprehod« namenjena njenemu profesorju Lojzetu Logarju, ki jih je tudi zapustil to leto, in je imel tudi zelo velik vpliv nanjo. Ampak ne v samem delu kot bolj z njegovim načinom razmišljanja. Ostale grafike pa so del obdobja, ki ga videla da funkcionira v tej razstavi kot celota.

Bogdan Borčić sodi med velikane slovenske likovne umetnosti, saj je s svojim bogatim opusom pomembno prispeval k graditvi kulturnega patrimonija likovne umetnosti 20. stoletja na Slovenskem, za kar je prejel tudi najvišje priznanje Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Že bežen pogled na njegov opus nam izda prepletenost črte in ploskve, ki ne glede na nosilec in izvedbeno tehniko v študioznem iskanju likovnih rešitev prehaja iz risbe v grafiko in grafike v sliko in obratno. Pogosto pa gledalec dobi občutek da je slikar stopnjeval svoj opus in ciklično prehajal iz enega v drug medij ravno takrat, ko je v enem prišel do skrajne točke.

Nataša Mirtić kot akademska slikarska in grafičarka svoj opus gradi izključno v polju grafike. Cikle tako zaznamuje predvsem perpetuiranost podobe, kjer na podlagi obračanja in razporeditev istih grafičnih plošč v različne kombinacije pri odtisih nastajajo manjše spremembe, pri čemer je poudarek predvsem na formatu in površinski strukturi slikovnega polja, ki je pogosto tudi barvna. Mirtićeva svoja dela še dodatno nadgradi z ideološkimi zaznamki našega vsakdana, determiniranimi s skrajnostmi potrošniške prepojenosti družbe, pri čemer poudari kodne znake potrošništva, ki spodbudijo asociativni niz opozorilnih znakov za nevarnost. 

Razstava Bogdana Borčića z izborom grafik in risb iz stalne zbirke Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki je postavljena v veliki galeriji. Razstavo Nataše Mirtić pod imenom "Grafike", pa si lahko ogledate v mali galeriji. Obe razstavi bosta na voljo na ogled vse do 29. decembra 2021.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.