https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Visoke cene črnega zlata

13.10.2021 ob 6:00  

Cene nafte nadaljujejo s trendom podražitev in dosegajo nove večletne vrhe. Severnomorska nafta brent je najdražja v zadnjih treh letih, cena teksaške lahke nafte pa je na najvišji ravni zadnjih sedmih let.

Razlog za rast cen nafte je splošna napetost na trgu energentov, poroča STA. Cene plina in premoga so se v zadnjih mesecih močno povišale, s tem pa se je še povečalo povpraševanje po nafti kot eni od možnih alternativ.

Nafta brent z decembrskim dobavnim rokom je novo najvišjo vrednost zadnjih treh let dosegla v ponedeljek, 11. oktobra 2021, pri 83,66 dolarja za 159-litrski sod, to je bilo 1,27 dolarja več kot v petek. Ameriška nafta z dobavnim rokom novembra pa se je podražila za 1,53 dolarja na 80,88 dolarja za sod. Cena za teksaško nafto je nova najvišja v zadnjih sedmih letih.

Članice razširjene skupine držav proizvajalk nafte OPEC se še niso odločile dodatno povečati proizvodnje tekočega zlata. Ta se bo novembra okrepila za 400.000 159-litrskih sodov dnevno, kar pa ne pokriva povečanega povpraševanja.

Visoke cene črnega zlata povzročajo tudi skrbi glede nadaljnje rasti inflacije. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.10.2021 ob 12:33 gost

      Te visoke cene so vse napihnjene samo da bodo vsi lobiji dobili še več kot imajo. Samo v drugih evropskih državah bodo ljudem pomagali na razne načine. Pri nas pa bo vlada pomagala sama sebi in samo sama sebi. Kojebe pa glupi narod.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.10.2021 ob 6:58 gost gost

      nišče naj ne gre niti v službo niti v trgovine niti na pumpe pa se naj jebejo z gorivon pa z vsem skup pa mo vidli što de koga jebo v glavo pizduni pofukani lopovi vsi na ulice vse polomit kaj smo naredili mi delavci gamati naj ostane tisto kar so sami naredili in to je NIIIIČ.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 14:33 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.