https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Čebelarjem finančna pomoč v višini 1,3 milijona evrov

14.10.2021 ob 18:10  

Na današnji seji je vlada sklenila, da bo namenila 1,28 milijona evrov proračunskih sredstev za nadomestilo škode, ki so jo čebelarji utrpeli v letošnjem letu zaradi pozebe. Ob tem so povzeli sporočilo Čebelarske zveze Slovenije, da je bila letošnja sezona najslabša, odkar spremljajo in merijo donose v državi.

Danes sprejeti odlok je podlaga za izvedbo finančne pomoči čebelarjem, ki se soočajo z izpadom čebeljih pridelkov ter posledično izgubo dohodka. Za škodo v čebelarstvu je letos kriva pozeba, po podatkih Čebelarske zveze Slovenije pa je dodatne težave povzročalo tudi nestanovitno vreme v maju in prvi polovici junija. Zaradi tega je bilo posledično zmanjšano medenje medovitih rastlin, poroča STA.

Do pomoči so upravičeni čebelarji, ki so vpisani v Centralni register čebelnjakov. Predmet pomoči je dodelitev nepovratnih sredstev v obliki podpore na čebeljo družino. Za posamezne upravičence je predvideno izplačilo od 6,5 evra do 13 evrov.

Ekološki čebelarji, ki imajo pridobljen certifikat o ekološki pridelavi medu, so upravičeni do višjega deleža podpore. V skladu s standardi ekološkega čebelarjenja je namreč oskrba čebel v primerjavi s klasičnim čebelarjenjem trikrat dražja.

 

Vloge naj se pošljejo s priporočeno pošiljko ali elektronsko. Razlog za to je kratek rok za obdelavo vlog s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja ter za izplačilo sredstev upravičencem, ki mora biti izvedeno še letos. V primeru pošiljanja vlog z navadno pošto Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja ne bo mogla z gotovostjo zagotavljati, da bodo vse vloge obravnavane in izplačane v skladu z veljavnimi roki za zadnje možno izplačilo v letošnjem letu.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.10.2021 ob 20:08 gostitelj gost

      Čebelarjem finančna pomoč v višini 1,3 milijona za financiranje državnih trotov, beri državne administracije.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2022 ob 14:47 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.