https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V kurilni sezoni velika nevarnost za dimniški požar, preverite, kako ga preprečiti

19.10.2021 ob 17:00  

Kurilna sezona se je že pričela in s tem tudi nevarnosti, ki so s tem povezane. Policisti PU Murska Sobota ob tem opozarjajo na nevarnost dimniških požarov in svetujejo kako jih preprečiti.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje se je v zadnjih desetih letih zgodilo od 350 do 600 dimniških požarov na leto. Največ jih beležimo v decembru in januarju, ko je kurjenje običajno najbolj intenzivno. Ker se  temperature iz dneva v dan znižujejo se s tem povečuje tudi kurilna sezona, z njo pa tudi možnost dimniških požarov.

Čeprav so požari v dimniku zaradi uporabe naprednih materialov vse redkejši, pa še vedno obstaja možnost, da ogrozijo vaše premoženje. To še posebej velja, če je vaš dimnik star ter zidan samo z opeko. Če se požar iz dimnika razširi še na druge dele hiše, so posledice lahko tragične, saj dimniški požari ponavadi poškodujejo dimniško konstrukcijo, uničijo domove in premoženje, poškodujejo pa tudi ljudi in celo terjajo žrtve.

Na požar v dimniku kažejo različni pokazatelji, kot so, da se iz dimnika kadi črn dim, leteče iskre ali manjši plameni. Dimniški požar spremlja tudi vse glasnejše prasketanje, vroče rozete, slabše izgorevanje, smrad v hiši, vroče stene dimnika itd…

Nekaj nasvetov kaj lahko storite, da do dimniškega požara ne bo prišlo :

  • Kurilno napravo in dimnik z ustreznimi tehničnimi lastnostmi naj vgradi pooblaščeno podjetje skladno z navodili proizvajalca oz. predpisi;
  • Pri postavitvi kurilne naprave in dimnika upoštevajte zahtevane odmike od gorljivih snovi;
  • Tla in stene okoli kurilne naprave morajo biti iz negorljivih materialov;
  • Kurilna naprava naj bo, glede na vrsto goriva, priključena na ustrezen dimnik;
  • če kurite z drvmi, za kurjenje uporabljajte suh les;
  • podstrešje naj bo pospravljeno, v bližini dimnika ne hranite stvari, ki lahko zagorijo;
  • kurilna naprava in z njo povezani dimni vodi, zračniki, pomožne naprave naj bodo redno pregledani in čiščeni, skladno s predpisi, ki urejajo dimnikarsko službo…

Kako ukrepati, če pride do dimniškega požara:

  • V primeru požara takoj pokličite številko 112 in sporočite potrebne podatke;
  • O požaru obvestite stanovalce sosede, da zapustijo stanovanje, saj je nevarnost za nastanek strupenega ogljikovega monoksida zelo velika;
  • Če je v prostoru dim, vanj ne vstopajte;
  • Gasilcem omogočite dostop;
  • Odstranite vse gorljive predmete iz bližine dimnika;
  • Ognja v dimniku nikoli ne gasite z vodo, saj je to zelo nevarno. Voda ob razbeljenih stenah dimnika se namreč upari in poveča svojo prostornino, zaradi česar lahko dimnik eksplodira;
  • Ne odpirajte dimniških vratc;
  • Če je prišlo do dimniškega požara, v kurilni napravi ne kurite;
  • Po požaru nadzirajte temperaturo zunanje stene dimnika še vsaj nekaj ur;
  • Po požaru mora dimnikar pregledati dimnik v celoti, saj je velika verjetnost, da je požar pustil posledice na tuljavah ali stenah dimnika.

Fotografije so simbolične, foto: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.10.2021 ob 17:19 gost

      Enumi znanci je tudi dimnik zgoru. Znate komi samumi vladnumi bolanemu debilu,,, janušu groznumi,,,,. In komplet kradljivi vladi lažnivi.

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2022 ob 16:01 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.