https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenski uporabniki tožijo Apple za 27,5 milijona evrov

28.10.2021 ob 9:10  

Zavod Kolektiv 99 je pri ljubljanskem okrožnem sodišču vložil kolektivno odškodninsko tožbo proti ameriški korporaciji Apple. Terjajo povračilo 27,5 milijona evrov škode, ki naj bi bila povzročena slovenskim potrošnikom, z namernim upočasnjevanjem delovanja in zmanjševanjem nabora funkcionalnosti določenih modelov telefona Iphone.

Zavod Kolektiv 99 je s pomočjo Odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji vložil odškodninsko tožbo zoper korporacijo Apple na ljubljansko okrožno sodišče. Potrošnike, ki so bili zaradi Applovih ravnanj oškodovani, pozivajo, da naj se evidentirajo prek obrazca na njihovi spletni strani in tako pomembno pripomorejo k nadaljnjemu postopku kolektivnega spora. Ocena je, da je v Sloveniji potencialno oškodovanih več kot 110.000 uporabnikov telefonov iphone, poroča STA.

Apple je decembra 2017 izdal obvestilo, v katerem je priznal, da je preko sistemskih nadgradenj operacijskega sistema Ios namenoma upočasnjeval delovanje in zmanjševal nabor funkcionalnosti nekaterih starejših modelov iphonov, ne da bi o tem predhodno obvestil uporabnike. S posodobitvijo omenjenega operacijskega sistema 10.2.1. so bili oškodovani uporabniki modelov 6, 6 plus, 6s, 6s plus in SE, s posodobitvijo Ios 11.2. pa uporabniki modelov 7 in 7 plus.

Zaradi priznanja in odkritij je bil Apple tarča številnih tožb, naloženi pa sta mu bili tudi dve globi, v Italiji (10 milijonov evrov) in Franciji (25 milijonov evrov). Marca lani se je Apple v ZDA dogovoril za sodno poravnavo, v kateri bo lahko višina odškodnine, znašala od 310 do 500 milijonov ameriških dolarjev, novembra pa se je dogovoril še za eno sodno poravnavo v zvezi z omenjenimi ravnanji, tokrat v znesku 113 milijonov ameriških dolarjev.

Zaradi Applovih ravnanj, se ocenjuje, da je uporabnikom iphone 6 in 6 plus nastala škoda v višini 104 evrov, uporabnikom iphone 6s in 6s plus 165 evrov, uporabnikom iphone SE 127 evrov in uporabnikom iphone 7 in 7 plus 181 evrov.

Potrošniki, ki so telefon kupili v Sloveniji, bodo v primeru uspeha tožbe lahko uveljavljali svoje upravičenje do odškodnine z računom, bančnim izpiskom ali drugo obliko potrdila o plačilu, s katerim bodo lahko dokazali, da so v obdobju med 9. septembrom 2014 in 28. decembrom 2017 v Sloveniji kupili enega od omenjenih telefonov.

FOTO: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.10.2021 ob 17:38 AAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Biznis za odvetniško pisarno. Kelko jih pa doma ma račune za te telefoune. Odvetniki že naročavlejo nouve jahte.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.