https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Sreča z vami in od vas; piceke, meso, debele bilice

Drevored Martina Luthra, 25.10.2021 ob 6:05  

Na drevoredu Martina Luthra je pred kratkim bila postavljena nova muzejska ulična razstava, ki so jo poimenovali, Sreča z vami in od vas; piceke, meso, debele bilice.

Na drevoredu pred evangeličansko cerkvijo si lahko ogledate razstavo, ki predstavlja pomursko kulinariko, zgodbe in spomine na preteklost, z zapisi, arhivskimi in dokumentarnimi fotografijami. Avtorica razstave: Sreča z vami in od vas; piceke, meso, debele bilice je Jelka Pšajd. Fotografije na razstavnih panojih pa so od Pomurskega muzeja Murska Sobota, Tomislava Vrečiča, Jelke Pšajd in iz zasebnih arhivov.

V letu 2021 je Slovenija dobila naziv Evropska gastronomska pokrajina. Zato so se v Pomurskem muzeju Murska Sobota lotili obsežnega raziskovanja prehranske dediščine Pomurja in Porabja. Na razstavi so predstavljene posamezne jedi, ki se pripravljajo še danes in so odraz lokalne tradicije. Tisti, ki so manj vešči priprave ali so to pozabili, si lahko na panojih preberejo, kako je jed sestavljena in kako naj bi bila videti. Razstava je zastavljena aktualno, v povezavi z okoljskimi, družbenimi, socialnimi in jezikovnimi vprašanji, vezani na pomanjkanje, zadostnost in izobilje v prehranjevanju.  Saj ima tradicionalna kuhinja v našem življenju zelo močno vlogo.

Kuharske veščine pokrajine so nastale iz navad in norm, pri čemer so vključevali naravne danosti in rodovitnost pokrajine in družbeno okolje. Ulična razstava prikazuje na eni strani prehranske zgodbe preteklosti in zgodbe tukajšnjih ljudi, na drugi strani pa prikazuje jedi, ki so jih jedli v preteklosti in se ponekod jedo še danes. Gre za fotografije jedi, ki so jih pomurske posameznice pripravile in postregle v danem trenutku.

Prehransko dediščino tukajšnjega prostora tako bogati mnogo različnih dejavnikov, zato v že znanih in zapisanih jedeh ni stalnice, saj so njihov okus določile posameznice, ki so s svojimi kuharskimi veščinami določile okus, obliko, sestavo. Na razstavi tako vidite lahko tipične tradicionalne jedi, kot so: Zlivanka, Bosman, Prežganka, Gibíce, Močnik, Granadirmarš, Bujta repa, Mastne pogače, Meso iz maščobe, Gibanico, Breskvice ter vsem znane Dödöle. Tako, če ne drugega si lahko pridobite, kako idejo kaj danes kuhati in slastnega postaviti na mizo kot so to delali nekoč.

Ob tem pa so predstavljene tudi koline, običaji, ko je nekdo pri hiši umrl, kako so mogli si zaslužiti in iti na dnino še prej pa zjutraj ob rani uri delat v gorice. In še mnogo več.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.10.2021 ob 10:35 Küjar gost

      Pa na plakatu lepo piše "dödöli" in ne "dödöle". Torej: vsem znani dödöli! Spoštujte slovenski jezik!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.