https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Madžarski in pomurski partnerji bodo razvijali ekološko turistično ponudbo

 

Projekt z naslovom Spodbujanje trajnostnega razvoja podeželja z novo turistično ponudbo integralnega produkta »Bio doživetje« se bo izvajal v sklopu Operativnega programaSlovenija – Madžarska 2007 – 2013. 


Projekt se je začel s 1. septembrom letos in bo trajal vse do 31.8.2014. V začetku septembra se je podpisala pogodba o sofinanciranju s Službo vlade za lokalnosamoupravo in regionalno politiko, kot pika na i za začetek uspešnega sodelovanja med partnerji pa se je prejšnji teden podpisala še partnerska pogodba. Vodilni partner je Razvojna agencija Sinergija, kije zraven povabila še dva partnerja iz Slovenije, in sicer Center za zdravje in razvoj Murska Sobota ter Ekološki center SVIT Pomurje Gornja Bistrica.

Na madžarski strani pri projektu sodelujeta organizacija Celodin Zalai Alapítvány in Natúrpark iz Öriszentpétra. »Partnerje smo izbrali na podlagi njihovih znanj in izkušenj in tako ustvarili strokovni tim z dobrimi referencami za organiziranje in vodenjetakšnega projekta. Poudarek je na znanjih in izkušnjah na področju ekološkega kmetijstva, zdrave prehrane, turizma, usposabljanja in projektnega vodenja, kar omogoča kvalitetno in učinkovito izvedbo projekta,« pojasnjujejo na Razvojni agenciji  (RA) Sinergija. 

Skupna vrednost projekta 1,2 milijona evrov, od katerih je za dobrih 980 tisoč ESRR sredstev, ostali del pa predstavljavata nacionalni ter lastni prispevek. 

Velik potencial za razvoj

Projektno območje ima velik potencial za razvoj zdravju in naravi prijazne turistične ponudbe, ki temelji na ekološki ponudbi in turizmu, privlačni in dobro ohranjeni naravi in močni tradiciji kmetijske proizvodnje in obrtništva. »V skladu z naravnimi potenciali in nacionalnim programom razvoja podeželja za obdobje 2007-2013 želimo okrepiti razvoj ekoloških proizvodov in jih vključiti v turisticno ponudbo programskega območja. Hkrati vidimo priložnost za razvoj lokalnih trgov za tovrstne izdelke tudi v šolah in vrtcih, ne samo v turizmu in gostinstvu,« dodajajo na RA Sinergija.

Glavni cilji projekta so spodbujanje trajnostnega razvoja turizma, zgrajenega na čezmejni regionalni identiteti in na naravnih ter kulturnih danostih z namenom podaljševanja turistične sezone, zagotavljanje dodatnih virov dohodkov na podeželju ter povečanje privlačnosti programskega območja, predvsem podeželja kot skupne turistične destinacije za aktivno, zdravo in sonaravno preživljanje prostega časa. 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.