https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V Sloveniji se iz obnovljivih virov proizvede tretjina električne energije

27.10.2021 ob 9:20  

Ta teden, med 25. in 29. oktobrom, poteka Evropski teden trajnostne energije, ki se letos odvija pod geslom »Proti letu 2030: preoblikovanje energetskega sistema«.

Evropski teden trajnostne energije spodbuja varčevanje z energijo in prehod na obnovljive vire energije in s tem na čisto, varno in učinkovito energijo, potrebno za dosego podnebnih in energetskih ciljev.

V Sloveniji je bilo lani iz obnovljivih virov proizvedene tretjina električne energije, kažejo podatki Statističnega urada RS. Od vse energije, ki je bila v letu 2020 proizvedena v Sloveniji je bilo 37 odstotkov električne energije proizvedene v jedrski elektrarni, okoli 30 odstotkov v termoelektrarnah in hidroelektrarnah ter 2 odstotka v sončnih in vetrnih elektrarnah.

Iz obnovljivih virov je bilo v 2020 proizvedenih v Sloveniji 5.600 GWh električne energije. Večino te, kar 93 odstotkov, so proizvedle hidroelektrarne, preostalih 7 odstotkov pa sončne in vetrne elektrarne.

Količina električne energije iz hidroelektrarn je močno odvisna od hidroloških razmer. Količina proizvedene električne energije sončnih in vetrnih elektrarn pa se povečuje tako v Sloveniji, kot v Evropi.

V državah članicah Evropske unije je bilo lani po začasnih podatkih prvič proizvedene več električne energije iz obnovljivih virov kot iz fosilnih goriv. Glede na leto poprej se je najbolj povečala količina električne energije, pridobljene iz sončne energije, za skoraj 16 odstotkov. Iz vetrne in iz hidroenergije pa je bilo pridobljene za 8 odstotkov več električne energije kot v 2019.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.10.2021 ob 10:05 gost

      Sončna energija je pljunek v morje. Potrebno graditi čimveč hidroelektrarn, a kaj, ko ima Janša že v načrtu in pripravi NUK 2.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.10.2021 ob 10:14 gost

      To nuklarko si bolnik debil,,,, Janez Janša,,, naj postavi doma na dvorišču. Potem bomo videli če si jo še želi.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.10.2021 ob 10:30 gost

      Kaj je zdaj z energijo glupi davki. Vse je utihnilo zaradi nekih kao groženj. Vedno ko vlada naredi sranje vedno pri vlečejo neko izmišljeno dejanje. Nikoli pa za te neke grožnje ni epiloga. Zanima me gdo bo odgovarjal za nasilje nad Slovenci keri zakonito protestirajo za razliko od vlade kera ne upošteva sodšč.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.10.2021 ob 11:09 Karel K. gost

      S tem, ko ne dovolite komentiranja Židanove predvolilne retorike v povezavi z prekmurjem potrjujet, da ste pristranski in ne dovolite drugačnega mnenja. Upam, da boste to takoj spremenili.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.