https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Reformacija je odprla duhovno pot uveljavitvi slovenščine

31.10.2021 ob 6:05  

V Sloveniji je 31. oktober dan reformacije, praznik in dela prost dan, ki obuja spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju. Slovenci obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika in se spominjamo Primoža Trubarja. Petkova osrednja slovestnost je potekala v Kulturnem domu Krško, katere osrednji govornik je bil minister za kulturo Vasko Simoniti.

Minister za kulturo Simoniti je bil slavnostni govornik državne proslave ob dnevu reformacije v Kulturnem domu Krško.  

Obeležujemo čas in civilizacijski preskok v kulturnem in jezikovnem smislu. Reformacija kot versko, kulturno in politično gibanje v Evropi, se je začela 31. oktobra 1517, ko je nemški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu v Nemčiji obesil 95 tez o prenovi Cerkve in tako opozoril na krizo v njej. Začelo se je reformno gibanje, ki je privedlo do notranje preureditve Katoliške cerve in tudi do nastanka novih cerkva.

To je pomembno vplivalo na razvoj književnosti v ljudskih jezikih, tudi na slovensko književnost. V tem času je nastala prva knjiga v slovenskem jeziku in prva tiskana knjiga sploh - Katekizem, ki jo je leta 1550 napisal Primož Trubar, s tem je slovenščina postala knjižni jezik. Katekizmu je nato dodal še Abecednik. Trubar je napisal več kot 25 del ozirma polovico vseh knjig, ki so jih napisali slovenski protestantski pisci.

Naslovna FOTO: Vlada RS.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.10.2021 ob 7:19 Karel K. gost

      In 504 leta pozneje smo prišli do istega problema. Takrat je Katoliška m cerkev obvladovala vse pore življenja, njeni dostojanstveniki so se kopali v obilju in zaničevali človeški rod do onemoglosti. Človeštvo je živelo v pomanjkanju, brez vsakršnih pravic, dočim so cerkveni dostojanstveniki in priopadajoči voditelji prirejali orgije. Danes se dogaja enako, ko politika in kapital z roko v roki uničujeta človeški rod. Oboji živijo v raju, privilegije si kopičijo, ostalo človeštvo pa živi dobesedno v revščini. Čas je, da se pojavi skupina ljudi katera bo enako, kot je takrat to storil Martin Luter s sodelavci vzpodbuditi sedanji človeški rod, da se takoj z vsemi sredstvi upre tem politično kapitalskim krvosesom. in tistim kateri kot pijavke in kameleoni za drobtinice podpirajo to navezo, da lahko funkcionira.

      12 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2021 ob 7:49 kilonja gost

        No, ne širi verske nestrpnosti, ker vaša Evangeličanska Cerkev ni nič manj skromna glede na populacijo ki vam sledi . Vsaka verska skupnost z izjemo budistov, hinduistov je postavlja nad malega človeka. Poglej si še pravoslavce, vse v kičastem zlatu. Da ne omenjam srednjeveških muslimanov .

        11 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2021 ob 8:12 Karel K. gost

        Se strinjam s tabo, da so vse cerkve nad človeka, vendar takrat z reformacijo so začele nastajati druge cerkve, prej jih ni bilo, zato sem omenil le katoliško oziroma le cerkev. Potem se je začel večstrankarski sistem v cerkveni hiearhiji. Današnji politični sistem in njegova organiziranost je le kopija te cerkvene. Pa tudi kapital je tedaj bil v njihovi domeni, kot je danes v domeni političnega sistema.

        6 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2021 ob 8:21 kilonja gost

        Se strinjam kar se ostalega tiče. Sicer pa je Evangeličanska cerkev v svoji ideji najbližje realnosti in navadnemu človeku . Pa tudi zelo pomembna je kar se tiče zgodovine slovenskega naroda in slovenskega jezika.

        9 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2021 ob 8:58 Karel K. gost

        Nobena ideologija ni dobra za človeštvo. Vse cerkvene ideologije izhajajo iz iste pravljične točke, tudi evangeličanska. Vse te ideologije nimajo nič skupnega z realnim življenjem niso kompatibilne z zakoni narave. Izhajajo iz nekega Jezusovega nauka in trpljenja, katerega so si tedanji "učeni" izmislili 300 let pozneje kot naj bi ta Jezus živel in to iz leta v leto izpopolnjujejo in prilagajajo času in potrebam. To je posnemal Tito s svojimi učenci in je ustvarril svojo tej cerkveni ideologiji podobno kjer je bil namesto Jezusa on osrednja osebnost.

        7 5 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.10.2021 ob 7:30 Karel K. gost

      V to navezo spada tudi slovenska politično kapitalska naveza. Da bi to skrili vews čas le govorijo o kulturnem pomenu teh reformacijskih dogodkov ne pa političnih in človeških. Če tedaj nebi prišlo do spremembe političnega sistema, seveda v smislu njegovega tedanjega funkcioniranja in organiziranosti, potem tudi Trubar nebi bil v stanju napisati te svoje prve knjige. Dejansko je tedaj to bil čas, ko se je razbijalo enoumje in so nekateri iz vseh slojev takratne družbe začeli razmišljati s svojo glavo in so podpirali Lutra ter sodelavce, da so ti lahko sploh preživeli. Tudi danes je potrebno v Sloveniji ravno to, zrušiti ta slovenski krvosesni dvopolni politični sistem v navezi z kapitalom in vzpostaviti vsaj tistega kateri velja v zahodni civilizaciji, čeprav je tudi ta pokvarjen. Slovenski pa je popolnoma izrojen in podoben tistemu pred pol tisočletje katerega je diktirala cerkev v Sloveniji pa to diktira titoistični sistem kateri že obvladuje Slovenijo 76 let in jo uničuje in uničuje slovenski narod, uničuje tisto, kar je Trubar takrat ustvaril.

      6 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2021 ob 9:02 Karel K. gost

        Ne moti me, da dobivam minuse, vendar to potrjuje dejstvo, da ljudje ne morete ven iz kalupa, da ste pristranski ne pa realni, da bi se zavzemali za celotni slovenski narod, vi se samo zavzemate za svoje Kučanove in Janševe, ostalih nas 60 odstotkov smo odpadniki, smo po vašem nepotrebni, ne bodi jih treba. To dokazuje, da oba imenovana pola izhajata iz titoistične diktatorske ideologije.

        9 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2021 ob 9:08 gost

        Stari prdec Karel K. kaj pa če minusi pomenijo to, da nisi tako pameten kot misliš da si in tvoji komentarji nimajo osnove v vsakdanjem življenju? Preprosto povedano, da se motiš in nimaš prav.

        7 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2021 ob 10:03 gost

        TIJ KORLEK si odu v nekše posebne šole ,kjer te niso prav nič naučili!!!!!!!!ti nimaš svojih možganov!!!!

        4 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2021 ob 10:34 123 gost

        Če je to minister za kulturo je marsikdo lahko škof, Simoniti je navadna pijandura keri se izogiba resnici kot večina Janševih ministrov

        6 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.10.2021 ob 7:37 gost

      Siddharta in Alo!Stari poskrbeli za "noro" zabavo v dvorcu Rakičan, sedaj bomo imeli dva dni časa, da si odpočijemo, če pa "noro" pride k pameti je to drugo vprašanje in niti ni pomembno !?

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.10.2021 ob 8:18 gost

      Reformacija,,, govor pa im največji pijanec Simonti minister za kolturo. Kajti ta pijanec dela sramoto celi Sloveniji v Evropi. Svet pa na Slovenijo glada kot neresno državo z takim pijancem in z takim vladnim debilom kot ja,,,,, januš grozni,,,,.

      15 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2021 ob 8:35 Risto Kubura gost

        SDS je ena sama banda golazenska, nepismena, smrdeča, pokvarjena, gnila, prekleta, gnidasta. Upam in si želim, da bodo vsi zgnilili.........

        9 11 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.10.2021 ob 8:25 Nemanja Milovič gost

      Ooooo kako se bo Karči virus razširil......oooooooo

      1 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      31.10.2021 ob 8:41 gost

      Naj vsi levuharji pokrepajo od virusa.Čim prej ,da bo zavladal mir.

      4 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2021 ob 8:55 Gost gost

        Cuj, saj desnih je še tudi čuda nej precepljenih, no teh ki jih poznam da ne bo pomote, te naj oni tudi pocrkajo?

        10 3 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      31.10.2021 ob 9:03 gost

      Tu se vidi kaj so v letu in pol politiki, nastavljeni " strokovnjaki " in mediji napravili iz ljudi. Najprej so ji razdelili na cepljene in necepljene kot nekoč domobrance in partizane, dobesedno so jim odvzeli ( upam, da ne vsem ) moč presoje in pameti, pri vsakem članku med komentarji samo nabijanje o koroni in sovraštvo med ljudmi. Cepljeni se počutite bogove, necepljene bi pa kar nekam poslali in jim odvzeli vse pravice. Sramujte se sami sebe, če imate še vsaj malo človeškega v sebi.

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      31.10.2021 ob 10:00 gost

      Človeški razum je edini indikator uspešnega življenja za naprej! Tega pa žal vsako človeško telo ne premore, ker se preveč podreja napuhu in lakomnosti!!!!!!!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      31.10.2021 ob 11:57 DEBELI FUKNJENEC gost

      I ja čakam na reformaciju v mojih možganih, samo su čakalne vrste za lobotomijo duge.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      31.10.2021 ob 18:17 EVA gost

      Delam s krajšim delovnim časom več kot 7 tisoč dolarjev na mesec. Neprestano sem slišal, kako mi drugi govorijo, koliko denarja lahko zaslužijo na spletu, zato sem se odločil, da bom to preučil. No, vse je bilo res in mi je popolnoma spremenilo življenje. Tu sem začel .......... 𝗪𝗪𝗪.𝗡𝗘𝗧𝗖𝗔𝗦𝗛𝟭.𝗖𝗢𝗠

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.