https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO in VIDEO: Robert Titan Felix predstavil svojo pesniško zbirko Vsakdanjosti

PIŠK Murska Sobota, 07.11.2021 ob 6:05  

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je v četrtek, 4. novembra 2021, Robert Titan Felix v okviru literarnega večera predstavil svojo pesniško zbirko Vsakdanjosti.

Robert Titan Felix je slovenski pisatelj, pesnik, prevajalec in urednik, avtor številnih pesniških zbirk in romanov. Po osnovni šoli in gimnaziji v Murski Soboti je na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru diplomiral iz slovenskega jezika s književnostjo. Je nekdanji urednik za literaturo pri reviji Dialogi, aktualni urednik pri reviji Provinca in vodja založb Droplja in Volosov hram.

Prozna dela: Kri na dlaneh, Sanja in samostan, Pontifikat: prilika o sestopu, Volosova čreda, Graščina: gotska povest, Prvi prihod in Povedati moraš ime: gotska povest. Njegova romana Sanja in samostan ter Pontifikat: prilika o sestopu sta se uvrstila med deseterico nominirancev za nagrado za najboljši roman preteklega leta kresnik, roman Sekstant v soavtorstvu s Štefanom Kardošem in Normo Bale pa med peterico. Posamezni deli njegovih besedil so prevedeni tudi v nekaj tujih jezikov. Pesmi pa so zbrane v sedmih samostojnih pesniških zbirkah, od katerih zadnja iz leta 2021 z naslovom Vsakdanjosti prinaša umetniško dovršene songe.

Robert Titan Felix je tokrat v murskosoboški knjižnici predstavil svojo pesniško zbirko z naslovom Vsakdanjosti in navdušil zbrano občinstvo. Pesniška zbirka Vsakdanjosti je izšla pri zavodu Droplja. Sam naslov zbirke pa pove, da se v njej bralec srečuje z vsakdanjostmi, dogodki ali doživetji, ki v bistvu potekajo konstantno in se celo ponavljajo in niso nič posebnega, a so na ravno zaradi tega na neki način posebni in tako tudi nevsakdanji, kar je tudi neki paradoks. V njej pa bralec najde pesmi, kot so: Čerga, Vagabundova pesem, Pred oltarjem, Vaška cerkvica, Točajka, Ko jemlje noč prijatelje, Drobceni cvet, Pod brajdami, Pogled s terase, Ljubim oblake, Pesem o kompotu, Samo en dom, Ljubim življenje, Leseni bog, Vaški podobar, Na skriti skali sam sedim, Ljudski godec, Pesem o ptiču, Svet je onkraj, Polnočni hodec, Hudi čas, Pesem o nečastnih časih, Svet v okovih in Pohajalska. 

Robert Titan Felix pove, da je ta pesniška zbirka nastala zaradi stave, za točno določeno temo, to je bil song in če ga zna seveda napisati. Ker te stvari ni delal še nikoli in je trdil, da je to njemu "mala šala," se je odločil, da stave ne bo izgubil, še preden se je bo lotil.  Doda, da si je za omenjeno pesniško zbirko zamislil, da bo napisal songe, in to songe za klasično pop glasbo. A ko je vsa besedila prebral tast, ga je prepričal, da niso primerna za TV Petelin. Besedila pa je seveda želel pisal s tem namenom, da se bodo pesmi pele na veselicah. In ko se je vmes med pisanjem sprijaznil, da ni pisec za TV Petelin in da tam ne bodo veseli njegovih "umetelnih modrosti" je kljub temu nadaljeval s pisanjem.  Pove pa, da že nastaja njegova druga knjiga, ki pa ni nadaljevanje prve knjige. Saj ko je bila ta knjiga končana, se mu je zazdelo, da to zna početi in da je to zabavno početi in bi to rad delal še naprej. Predvsem pa zato ker ima vsaka pesem na Facebooku-u vsaj 10 "všečkov", kar je za poezijo čudovito. Tako se mu zdi, da v tem času, ko v bistvu ni časa za nič, je to postal ultimativni ustvarjalni postopek. To pomeni, da napiše pesem in mora biti v roku ene ure tudi objavljena na Facebooku, če ne se papirji izgubijo po hiši in pesmi več ni.  

Pove pa, da razmišlja, da bi vsem pesmim dodal enotno podobo, saj se verzije razlikujejo zelo med sabo. Na radio pa doda, da zelo težko prerineš, saj moraš najprej prepričati urednike, da se pesem zavrti. Ni pa vsaka pesem napisana za uglasbitev in za njeno snemanje. Odločil pa se je, da ohrani osnovno formo songa. To pomeni, da je vsaka pesem dvodelna z refrenom. Ta refren pa ima različen prostor v pesmi in je najbolj zabaven pri samem pisanju pesmi. Poudari, da je napisal kar tri pesniške zbirke v epidemiji in to je več, kot jih je do zdaj v zadnjih 15 letih. Tako je ta čas epidemije vplival pozitivno ustvarjalno nanj, saj namesto da bi kaj napisal na Facebooku glede trenutnega stanja po svetu in v Sloveniji v tem času je rajši šel pa napisal pesem. Tako mu je poezija v tem času predstavljala obrambo pred svetom.

Na koncu pa je predstavil svojo Vagabudnovo pesem, ki jo najdete v pesniški zbirki Vsakdanjosti, ki jo je posnela sevniška vokalno-instrumentalna skupina Makadam na sevniškem gradu in njegovi okolici.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.