https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Mesec, ko si moški puščajo rasti brke

13.11.2021 ob 11:30  

Z novembrom se je začel Movember, gibanje, ki opozarja predvsem na raka prostate in mod, zaradi katerega vsako leto umre več kot 400 Slovencev. November je tudi mesec, ko si moški v znak gibanja množično puščajo rasti brke.

Movember je mednarodno gibanje, katerega namen je ozaveščati o zdravju in boleznih, ki prizadenejo moške. Leta 2003 se je začelo v Avstraliji in preraslo v globalno gibanje, ki združuje več kot pet milijonov ljudi. Člani podporo gibanju izražajo z nošenjem brk v novembru oz. movembru. Za rakom letno po svetu zboli več kot 12 milijonov ljudi, pri čemer je rak prostate najpogosteje diagnosticirana oblika raka pri moških, kažejo podatki NIJZ.

Letno v Sloveniji diagnosticirajo okoli 1.600 moških, za okoli 400 je bolezen usodna. Ključno je predvsem pravočasno odkrije in zdravljenje. Vsi moški, ki imajo težave, kot so bula na modih ali nepojasnjene bolečine v trebuhu ali kri v urinu naj takoj vzpostavijo stik z osebnim zdravnikom, ki bo presodil, ali potrebujejo nadaljnjo urološko obravnavo.

Predsednik Društva uroloških bolnikov Slovenije Franc Hočevar je za STA povedal, da rak prostate ogroža predvsem moške po 50. letu starosti, Kot najboljšo preventivo je navedel ustrezne zdravniške preglede in pravočasno odkrivanje te bolezni, pri čemer pa ni mogel mimo dolgega čakanja in pomanjkanja urologov v Sloveniji. 

Z rakom prostate so bolj ogroženi tudi tisti moški, ki imajo bližnjega sorodnika, zbolelega za rakom prostate. Bolj ste ogroženi tudi tisti, ki imate sorodnice prvega reda z rakom dojk, ki je posledica spremenjenega gena BRCA2. Bolj so ogroženi tudi moški, ki uživajo hrano z veliko maščobami (predvsem nasičenimi), imajo čezmerno telesno težo ali so premalo telesno aktivni. Pri preprečevanju je zato pomembna zdrava prehrana s čim manj živalskimi maščobami, več sadja in zelenjave ter redna telesna aktivnost in vzdrževanje zdrave telesne teže.

Več o najpogostejših rakih pri moških najdete v zgibanki Zveze društev za boj proti raku.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 16:36 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.