https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

FOTO: Mestni svetniki zavrnili predlog novega statuta

05.11.2021 ob 6:00  

Mestni svet Mestne občine Murska Sobota se je v četrtek, 4. novembra, sestal na 21. redni seji, kjer so med drugim obravnavali Statut Mestne občine Murska Sobota ter Pravilnik o subvencijah mladim in mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja.


Novi statut ni bil sprejet

Dobršen del seje je bil tokrat namenjen predlogu Statuta Mestne občine Murska Sobota. Trenutno veljaven statut je iz leta 1999, čez leta pa je bil večkrat spremenjen in dopolnjen, nazadnje leta 2017. V tem času se je večkrat spremenil zakon o lokalni samoupravi, prav tako stari statut ne odgovarja več novim veljavnim smernicam. Da statut ni skladen z veljavno zakonodajo in smernicami so opozorili tudi z Ministrstva za javno upravo, ki je v okviru nudenja strokovne pomoči opravili pregled obstoječega statuta.

Zaradi navedenega so se v mestni upravi odločili, da namesto dopolnitve obstoječega statuta pripravijo predlog novega statuta, ki pa ga mestni svetniki v prvi obravnavi niso potrdili. Za sprejetje predloga statuta je namreč potrebna dvotretjinska podpora mestnega sveta, predlog pa je podprlo le 12 svetnikov, proti jih je glasovalo 7.

Na seji bi morali svetniki obravnavati tudi predlog Poslovnika Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota. Ker pa mora ta biti usklajen s statutom in le-tega niso potrdili, so to točko umaknili iz dnevnega reda.

Denarna pomoč ob reševanju prvega stanovanjskega problema za mlade

V nadaljevanju seje so mestni svetniki v prvi obravnavi soglasno potrdili predlog Pravilnika o subvencijah mladim in mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja v Mestni občini Murska Sobota. Pravilnik bo mladim, ki še niso dopolnili 35 let, in mladim družinam, v katerih noben od staršev še ni dopolnil 35 let, omogočil prejem enkratne denarne pomoči ob prvem reševanju stanovanjskega vprašanja.

Posamezen upravičenec bo v primeru gradnje ali nakupa enostanovanjske stavbe oz. posameznega stanovanja v večstanovanjski stavbi lahko prejel do 5.000 evrov pomoči. Poleg tega se upravičencu dodeli še pomoč do največ 1.000 evrov če gre za stavbo/stanovanje na kulturno varstvenem območju. Mladim družinam pa se dodelijo tudi sredstva glede na število otrok, in sicer za enega otroka do največ 800 evrov, dva otroka do največ 1.000 evrov ter tri ali več otrok do največ 1.200 evrov.

Potrdili tri odloke o občinskem podrobnem prostorskem načrtu

Mestni svetniki so obravnavali tudi tri točke povezane z občinskim podrobnim prostorskim načrtom (OPPN). Najprej so v prvi obravnavali potrdili OPPN za širitev kmetije v Bakovcih, lastnik kmetije namreč želi na delu zemljišča, ki je v naravi njiva, graditi objekt za skladiščenje kmetijskih pridelkov in strojev.

V prvi obravnavi so potrdili tudi OPPN za območje nasproti Maximusa, s katerim se omogoči gradnja trgovskega centra ter drugih stavb skladno z namensko rabo  prostora s pripadajočimi ureditvami gospodarske javne infrastrukture in zelenimi površinami. Ob obravnavi te točke so svetniki med drugim opozorili na vpliv načrtovanih objektov na kanalizacijsko omrežje.

Komunala, ki je upravljalec kanalizacijskega omrežja, je na osnutek podala pozitivno mnenje in obrazložila, da so težave na kanalizacijskem sistemu zaradi padavinske vode in ne odpadne fekalne vode. Padavinske vode so v predlogu ustrezno rešene s ponikanjem dodatna obremenitev kolektorja s fekalno vodo iz novih objektov pa ne vpliva na sposobnost odvajanja odpadne vode.

Prav tako so potrdili OPPN za gramoznico »Jezera« v Rakičanu (EUP RA 23 in RA 24), investitor je namreč izrazil namero, da bi na tem območju pridobival gramoz. S sprejemom OPPN se določijo pogoji za izkoriščanje mineralne surovine ter pogoji za sanacijo območja po končani eksploataciji.

Sprejeti OPPN upošteva tudi predlog krajanov zaselka Jezera, ki se nanaša na transportno pot odvoza gramoza do podjetja Pomgrad na Bakovski cesti. Ta se tako ne bo vršila po asfaltni cesti med Rakičanom in letališčem, neposredno ob hišah ampak po južni strani avtoceste, kot je prikazano na sliki.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.11.2021 ob 16:44 gost gost

      hahahahaahhahahahaqhahhahahahahahha cirkosanti

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.11.2021 ob 9:19 Marjan gost

      Zanima me ali je v spremembi OPPN Maximus predvidena tudi bencinska črpalka, saj je severozahodni del Murske Sobote z okolico brez črpalke, kakor tudi obvoznice.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.12.2021 ob 18:42 Babuška gost

      Začetek konca Jevška. Blamaža v lekarnah. Zdaj ga pa še mi poljubimo. Težave zasebno. Rešitev je beg v tujino.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.12.2021 ob 18:45 Dohtar gost

      Sobočki polgermešter ma premalo srce. Libezen zeme dosta placa.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.12.2021 ob 11:21 Nemanja Milovič gost

      Drkači

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.02.2022 ob 16:41 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.