https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vitamin D ključni element imunskega sistema

12.12.2021 ob 6:05  

Inštitut za nutricionistiko je opravil znanstveno raziskavo, ki je pokazala visoko stopnjo pomanjkanja vitamina D pri prebivalcih Slovenije. Ugotovili so, da z običajno prehrano pokrijemo v jesensko-zimskem času le 15 odstotkov priporočenega vnosa vitamina D.

Novembra smo obeležili svetovni dan vitamina D, s ciljem ozaveščati o pomenu tega za zdravje zelo pomembnega sončnega vitamina. Zaradi dokazane vloge pri normalnem delovanju imunskega sistema, je ustrezna preskrbljenost s tem vitaminom še toliko bolj pomembna ob pandemiji s katero se soočamo, so zapisali na inštitutu.

Lansko leto so ugotovili, da v jesensko-zimskem obdobju kar 80 odstotkov odraslih prebivalcev Slovenije ni zadostno preskrbljenih z vitaminom D, je to področje sedaj dodatno podkrepila nova raziskava. V okviru projekta "Izzivi doseganja ustrezne preskrbljenosti z vitaminom D" so raziskovalci s pomočjo podatkov nacionalne prehranske raziskave prvič določili prehranski vnos vitamina D.

Za vnos vitamina D v jesenko-zimskem času ključna prehrana

Poleti je potrebe telesa po vitaminu D možno pokriti že z zmerno izpostavljenostjo soncu, jeseni in pozimi ključni vir vitamina D predstavlja prehrana. Priporočen vnos vitamina D v tem času je 20 mikrogramov dnevno, rezultati raziskave pa so pokazali, da ga s prehrano povprečno zaužijemo manj kot 3 mikrograme. Ugotovitve potrjujejo, da bo za zagotovitev ustrezne preskrbljenosti z vitaminom D v jesensko-zimskem obdobju treba sprejeti ukrepe za njegovo nadomeščanje. 

Pomembnost vitamina D za zdravje

Vitamin D je pomemben za zdravje okostja in ključen za delovanje imunskega sistema. Vitamin D ob zadostni izpostavljenosti dovolj intenzivni sončni svetlobi nastaja v človeški koži. Vodja raziskave Katja Žmitek je navedla, da osnovne potrebe po tem vitaminu med poletjem pokrijemo že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu med 10. in 16. uro, npr. s 15-minutnim sprehodom, če so soncu izpostavljene vsaj roke in obraz. Nasprotno pa v jesensko-zimskem obdobju zaradi nizke intenzitete UV-B sončnih žarkov tvorbe vitamina D v koži skorajda ni in je zato v tem času potreben zadosten prehranski vnos.

Živila z visoko vsebnostjo vitamina D

Matej Gregorič iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je dodal, da so v raziskavi z upoštevanjem običajnih prehranjevalnih navad prebivalcev Slovenije ugotovili, da najpomembnejše prehranske vire vitamina D predstavljajo živila živalskega izvora, še posebej ribe in jajca. Ključen problem pa je, da vitamin D v večjih količinah vsebujejo živila, ki so redko v naši prehrani, kot so ribe severnih morij in ribje olje, zaradi česar skupni prehranski vnosi z živili ne pokrijejo predvidenih potreb v jesensko-zimskem času.

Ogrožena skupina še posebej starejši 

Vodja skupine za pripravo nacionalnih priporočil za preskrbo z vitaminom D Marija Pfeifer je napovedala, da bodo nacionalne smernice lahko predstavili leta 2022, kar bo olajšalo načrtovanje ukrepov za zagotavljanje ustrezne preskrbljenosti z vitaminom D. Še posebej skrbno obravnavajo nekatere ogrožene skupine, torej prebivalce domov za starejše občane in vse tisti, ki pretežno bivajo v zaprtih prostorih.

Vitamin D pomemben za delovanje imunskega sistema

Vitamin D zelo pomemben za optimalno delovanje prirojene imunosti, saj omogoča imunskim celicam v naših sluznicah, da učinkovito odstranijo in uničijo vdirajoče viruse, bakterije ali glive. 

Med drugim so predlagali predpisovanje vitamina D na recept, da bi izboljšali doslej zelo slabo preskrbljenost z vitaminom D in tako pri prebivalcih domov za starejše občane zmanjšali tveganja za padce, zlome, okužbe in mišično šibkost. Pobuda je bila dobro sprejeta, tako da je zdaj na stroške zdravstvenega zavarovanja možno nadomeščanje vitamina D osebam, ki zaradi zdravstvenih razlogov pretežno bivajo v zaprtih prostorih. Gre za pomemben korak naprej. Da bi zaščitili tudi ostale prebivalce, pa bodo potrebni še dodatni ukrepi, je še dejala Pfeiferjeva.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.12.2021 ob 10:08 Brankoo gost

      Pa nas je strokovna znanost zaradi "pandemije" silila, OSTANI DOMA, da se ne bi slučajno nalezli D vitamina in si dvignili naravno imunost. Razumi, če moreš.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.12.2021 ob 17:14 gost

      A se tij doma NE MOREŠ (nalesti ) D vitamijna!??

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 16:58 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.