https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Z Marjanom Šarcem o aktualnih temah

Murska Sobota, 09.11.2021 ob 6:00  

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v sklopu regijskih obiskov obiskal Prekmurje in mi smo se z njim pogovarjali o aktualnih temah.

Kaj je namen vašega obiska v Prekmurju?

Stranka LMŠ vrši obiske po celotni Sloveniji. Namen teh obiskov je seznaniti se z lokalno problematiko in lokalnim stanjem, urediti vse tisto, kar ne funkcionira in izvedeti rešitve, tudi kot jih predlagajo ljudje v lokalnem okolju. Brez reševanja problemov na lokalni ravni je nemogoče reševati probleme na državni ravni. Namenjen je tudi strankarskemu srečanju in pregledu dela skozi leto.

Srečali ste se s predstavniki pomurskega turizma, nam lahko razkrijete, o čem je tekla beseda?

Beseda je tekla o klasičnih problemih slovenskega turizma, zlasti o pomanjkanju kadrov, usmeritvi turizma v decentralizacijo in ne-holdinški sistem turizma, kot je predviden sedaj. Turizem vidimo kot izjemno pomembno gospodarsko panogo z velikim potencialom. Za preboj, dodatno prepoznavnost slovenskega turizma pa ne bodo poskrbele velike hotelske verige in holdingi, temveč predvsem majhna in srednja podjetja, tudi družinska.

Nujne so tudi spremembe pri izobraževanju na področju deficitarnih poklicev, da bodo ti za mladino bolj zanimivi. Govorili smo tudi o odlivu kadrov čez mejo, zlasti v gostinstvu, ki je vezni del turizma. Brez gostinstva ni turizma.

Kakšne ukrepe boste predlagali za pomoč gostinski in turistični dejavnosti po zaključenem obdobju turističnih bonov? 

Predvsem bi bil prvi ukrep ta, da podjetnikom ne bi bilo potrebno vračati, če so dosegli cenzus dobička, temveč, da bi to vrnili državi, tako kot to že delajo, preko davkov. Sedaj morajo to pomoč vračati in posledično dobijo občutek, da se delati ne splača.

Ob dejstvu podražitev energentov in surovin nas zanima, kako bi se vi spopadali s trenutno situacijo? Kje vidite rešitve?

Sigurno tako, kot so to naredile nekatere druge države, da so takoj zamrznile cene. Pri nas je vlada sicer zamrznila cene kurilnega olja, vendar vseeno menimo, da bi morali zamrzniti cene oz. jih ponovno vsaj za to obdobje regulirati. Ko so deregulirali pogonska goriva, so rekli, da bo trg naredil svoje in da bo cena še celo padla. Vidimo, da se to ni tako zgodilo. Vemo, kdo je tudi delničar v Petrolu v obstoječi vladi, tako, da mu verjetno trenutno ni v interesu, da cena pade. Vemo tudi, da je OMV kupil madžarski Mol in zato nam je potem znano, kam tečejo povezave. Kot sem rekel. Treba je uvesti neko zamrznitev, ki bo vsem omogočila ugodne cene.

Reševanje problematike z energetskimi vavčarji je spet neko selektivno reševanje, ki ne bo prineslo rešitve, ponovno bo prineslo samo slabo voljo. Mislim, da bi bila boljša pot z neko zamrznitvijo in regulacijo.

Kaj bi bilo potrebno narediti, da bi dvignili gospodarstvo v Pomurju?

Tisto, kar povsod. Imeti predvidljivo poslovno okolje. Cilj je to, kar gospodarstvo ves čas želi, razbremenitev dela. Določen predlog sicer je v proceduri, ampak menim, da to ni celovita rešitev. Teh problemov ne moremo reševati parcialno. Davčna politika je celostni sistem in mi se bomo zavzemali za razbremenitev dela, ampak s celostno davčno politiko in ne samo z enim ukrepom, ker potem "podreš" vse ostalo.

Kako preprečiti beg možganov?

Eno je razbremenitev dela, drugo je ugodno poslovno okolje. Več podjetij je uspešnih, manj razlogov imajo ljudje, da bi odhajali v tujino. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.