https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

To so navodila slovenskih škofov ob zaostritvi ukrepov

09.11.2021 ob 19:00  

Vlada je na seji 5. novembra sprejela Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 , ki začne veljati z 8. novembrom 2021. Slovenska škofovska konferenca je ob tem podala razlago odloka, ki se navezuje na individualno in kolektivno uresničevanje verske svobode.


Izvajanje verskih obredov dovoljeno ob izpolnjevanju več pogojev

Vsi udeleženci starejši od 12 let morajo izpolnjevati pogoj PCT. Prav tako morajo PCT pogoj izpolnjevati duhovniki in druge osebe, ki izvajajo versko dejavnost, kot so npr. mežnarji, zborovodje, organisti, voditelji molitve, ministranti.

Odgovorna oseba župnije mora na vidnem mestu obesiti obvestilo o obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT. Pri vhodnih vratih v cerkev se mora preverjati ali verniki izpolnjujejo pogoj PCT (skenirati QR kodo in preveriti istovetnost osebe z osebnim dokumentom). Ob vstopu in izstopu pa je obvezno tudi razkuževanje rok.

Zagotavljati je potrebno minimalni možni stik med udeleženci. Pri verskih obredih v cerkvah in na prostem mora biti razdalja med udeleženci najmanj 1,5 metra (razen med osebami iz skupnega gospodinjstva). Obvezna je uporaba ustrezne maske (kirurške ali FPP2). Maske iz blaga ne zadoščajo. Uporaba zaščitne maske pa ni obvezna za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti.

Ljudsko in zborovsko petje v cerkvah je dovoljeno. Pevci morajo med petjem nositi masko in ohranjati razdaljo 1,5 metra (razen med osebami iz skupnega gospodinjstva).

Izvajanje verske vzgoje dovoljeno z izpolnjevanjem pogoja PCT

Izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja, ko so verouk, duhovne vaje, seminarji itd., je dovoljeno pod pogojem, da osebe, ki izvajajo versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje izpolnjujejo pogoj PCT.

Otroci mlajši od 12 let ne potrebujejo izpolnjevati pogoja PCT. Kljub temu so starši naprošeni, da otroke samotestirajo s hitrim HAG testom.

Osnovnošolski učenci in dijaki, ki so starejši od 12 let izpolnjujejo pogoj PCT, če predložijo potrdilo o opravljenem hitrem HAG testu za samotestiranje, ki so ga opravili za potrebe izobraževanja.

Dovoljeni tudi zakramenti in individualna duhovna oskrba

Individualna duhovna oskrba je dovoljena brez izpolnjevanja pogoja PCT. Ob tem pa je obvezna uporaba mask.

Cerkveni pogrebi so dovoljeni v skladu z navodili komunalnih služb in predpisov vlade ter priporočil NIJZ.

Ob smiselnem upoštevanju določil za svete maše, je dovoljeno tudi obhajanje zakramentov spovedi, krsta, poroke in drugih bogoslužij.

Pogostitve in druženja, ki imajo pastoralni pomen, so dovoljena pod pogojem, da organizator in udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT.

Župnijska pisarna je lahko odprta pod pogojem, da duhovnik in vernik izpolnjujeta pogoj PCT.

    Fotogalerija