https://www.ris-dr.si/basket
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/vsebina/75056/KOBAL_TRANSPORTI_zaposluje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO

GLOBALNO

Vpogled v osebni dokument ob preverjanju pogoja PCT je zakonsko dovoljen

08.11.2021 ob 14:00  

Pri Informacijskem pooblaščencu (IP) so danes prejeli več vprašanj glede (ne)dopustnosti vpogledov v osebni dokument, kot to določa zadnji vladni Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki je začel veljati danes.

https://www.ris-dr.si/basket

Odlok glede obdelav osebnih podatkov bistveno ne spreminja ureditve dosedanjih načinov preverjanja pogojev. O ustreznosti odlokov (oziroma neobstoja zakona) v zvezi  preverjanjem pogojev PCT bo presojalo Ustavno sodišče, saj je tudi IP že vložil zahtevo za presojo ustavnosti. Dokler torej Ustavno sodišče ne bo odločilo, odloki veljajo. Vpogled v osebni dokument za namen preverjanja točnosti podatkov dopušča že 18. oz. 82. člen Zakona o varstvu osebnih podatkov.

Več o preverjanju izpolnjevanja pogojev PCT v smernicah, ki jih je IP na to temo pripravil septembra letos in so dostopne na spletu.

Delodajalec ali ponudnik storitve lahko torej v dokazila (in v povezavi s tem v osebni dokument) glede izpolnjevanja pogojev PCT vpogleda, ne sme pa jih hraniti. Predloženih dokazil v papirni ali digitalni obliki torej ne sme kopirati, preslikati, fotografirati ali drugače reproducirati njihove vsebine.

Vsak upravljavec osebnih podatkov lahko pred vnosom podatkov v zbirko preveri njihovo točnost z vpogledom v osebni dokument ali drugo ustrezno javno listino posameznika. Prav tako ZVOP-1 dopušča vpogled v osebni dokument v zvezi z vodenjem evidence vstopov in izstopov, ki jo lahko vodi katerakoli oseba javnega ali zasebnega sektorja. Ta evidenca pa ne predvideva vodenja evidence posebnih vrst osebnih podatkov, kot je podatek omizpolnjevanju pogoja PCT.

IP kot nadzorni organ za varstvo podatkov pa ne sme presojati kdaj je zahteva glede pogoja PCT potrebna in primerna in tudi ne, ali so odrejeni ukrepi v zvezi z omejevanjem širjenja okužb s COVID-19 ustrezni, je sporočila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

* Foto: arhiv Pomurec

  Fotogalerija

  Komentarji

  1. gost
   08.11.2021 ob 15:36 gost

   Ni res vse kar se počne v Sloveniji ni zakonito. Zato ga ne seri te da je zakonito. Kajti ta vlada nesposobna ne vlada zakonito ker vlada z odloki to pa ni demokratično. Totalni salabajzeri nesposobni vladni kreteni.

   38 28 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
   08.11.2021 ob 16:21 gost

   Nekateri imajo ponarejene dokumente o testiranju. Žalost, žalost...........

   17 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    09.11.2021 ob 15:42 Gost2 gost

    Ni žalostno da imajo kopija drugega. Žalostno pa je kar ni dovoljeno brez testa. Kolikor sem gledal še je malo spremenilo, a da niti tankat nemoreš pa je absurd in neprimerno krajšanje človekovih pravic

    0 0 Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
   08.11.2021 ob 16:39 Karel K. gost

   Testiranje sploh več nebi smelo veljati, le prebolelost in cepljenost. Kdor tega dokumenta nima naj sedi v bunkerju kot Jugonostalgik s tega portala, kateri že leta sedi v bunkerju in je vseeno zadovoljen. Saj pa pravite mnogi, da so testi nezanesljivi in nekoristni. Potem nebi več bil problem ponarejanja, da bi na ta način nekdo dodatno služil. To je itak norost vsaka dva dni iti na testiranje in dovoliti, da ti nekdo drega po nosu. Cepiti se in amen.

   29 42 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    08.11.2021 ob 16:48 gost

    Kdo si ti stari prdec, da boš odločal kaj bi v Sloveniji moralo veljati? Kup odvrženega smrdečega dreka.

    27 19 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    08.11.2021 ob 20:25 Goran gost

    Karel K ste se cepili.a vas je kdo silil da se cepite...ne.tako ma vsak svojo pravico o odločanju če bo se cepil ali ne.lahko pa hodi zunaj isto kod tisti ki so se cepili.saj ste cepljeni poskusni zajčki Janšu...še prej boste cepljeni umrli kit pa necepljeni kot je ze dokazano da so cepljeni čipirani kot psi

    17 14 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    09.11.2021 ob 7:53 gost

    19:38, ta Karel Kozic je Pučnika k Rajhu vozil žret in pit in skupaj s Pučnikom sanjal kako bosta onadva vodila Slovenijo. Potem so ju pa pametnejši odstranili. Je pa delno pripomogel k preimenovanju Titve v Slovensko v Murski Soboti. To je edini dosežek ali nedosežek ( odvisno nakteri strani politiki si ) kar je ta starček napravil. Misli pa, da je pameten kot deset drugih. Že od rojstva dalje je nemški hlapec. Nemška politika in ureditev mu je svetinja.

    7 3 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    09.11.2021 ob 8:34 Karel K. gost

    Človeška zavest mora biti tolikšna, da spremljaš stanje in pripomoreš k temu, da se zajezi ta virus kolektivno, ne pa da bi nekateri na plečih drugih igrali loto in ko bi bil virus premagan bi postali heroji in bi rekli koliko smo mi prestali in doprinesli s tem k temu, da smo virus premagali, oni kateri pa so bili odgovorni pa so izdajalci. To je titoistična mentaliteta dela slovenskega naroda in ti si med njimi. Nihče ni čipiran, to je idiotizem brez primera in ga lahko omenja le idiot in negativni propagandist.

    5 8 Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
   08.11.2021 ob 18:09 gost gost

   To nikakor ne sme obveljati. Vpogled nepooblaščene osebe v osebni dokument je kršitev integritete posameznika in n i dopustna nikjer v demokratičnih državah. Naša sicer to že nekaj časa ni.Meni že ne bo vsak vernostnik ali študentka, ki sedi na vhodu trgovine ali lokala gledal OI in moje podatke. Sigurno bo US odločilo, da je to protizakonito, torej tudi globe ne bodo veljale, kot niso do zdaj. Škoda, da sodni mlini meljejo tako počasi. Takoj, ko si ta debilna vlada dovoli objaviti tak odlok bi ga mogli razveljaviti.

   18 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    08.11.2021 ob 20:03 a gost

    gost 18:09 ka pa da ideš na dopust pa receptorki kažeš osebno te se ne buniš ka je protizakonito. Pa marsige je študentka na recepciji aja te pa pokažeš osebno brez problema.

    20 8 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    08.11.2021 ob 20:19 f gsfg gost

    Brez osebnega dokumenta se lahko na dopustu obrišeš pod nosom. Še nobene receptorke nisem vprašal kaj je po poklicu ali kakšno šolo ima ali kaj podobnega. Še skopirajo ti ga.

    19 6 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    09.11.2021 ob 1:49 Neznanec gost

    Točno to US bi moglo razveljavit vse pa ustavit to norčevanje SIPTARSKEGA GOVNA MORILCA POKLUKARA KORITNIKA PA HOJSEKA GOVNO ITD

    9 7 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    09.11.2021 ob 8:00 gost

    20:03................. to, da kažeš receptorki ali komu drugemu osebno izkaznico, je zapisano v ZAKONU, to, kar se zdaj dogaja, je pa zapisano v ODLOKU. Opaziš razliko? Noben odlok ne more biti nad zakonom.

    10 2 Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
   08.11.2021 ob 18:15 Komunistič Radojko gost

   Rdečuhi ga boste najebal, al se boste cepili, al pa boste v Dražgošah jebali ježa i tulili hej brigsde , kreteni zahojeni levuharski rdečuharski

   11 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    09.11.2021 ob 7:52 Gist gost

    Tij nemres skriti ka si JJ clivik, saj si isto blesav kak on. Nek normalen nivo komunikacije trbej meti.

    7 3 Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
   08.11.2021 ob 19:01 Gost gost

   Kero budalo si je zmislilo ka naj deca prve triade nosijo maske v razredi, te nema vseh papirov. Maske v notranjosti in na prostem tudi za cepljene.... lepo so nas zejne cez vodo pelali.

   15 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    08.11.2021 ob 19:19 gost

    Nej maske, Nej testiranja, Nej cepiti, pa Nej šola na daljavo, pa Nej zapirati. Pa ka bi se vij radi, pa ka se samo bunite budale betezne, STREZNITE se že ednok, ka ne vijde te okoli sebej kako lujde je betezne, zdravi umirajo in samo vi ste odgovorni za to samo vi in nihče drug.

    26 11 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    08.11.2021 ob 19:59 Tele gost

    Ja če do pravili na lanc se djati. Si takoj za? Betežni lidje so stalno bili in bodo to je ne izgovor za blesave ukrepe, čudno ka ne spregledneš

    11 13 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    09.11.2021 ob 7:03 Gost gost

    V avstriji deca v razredi mask ne nosijo kar je edino pravilno. Pri nas jih pa morejo cel cas, zato se pa deca tozijo da jih glava boli. Ce bi na ebayi iskali bi najsli boljso vlado in boljso strokovno skupino kot jih imamo mi, nekaj sprejenajo čisto tja nekaj v tri dni a trenutno aktualna..... nimamo zadosti mask, ne testov itd.

    7 3 Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
   08.11.2021 ob 19:57 Karel K. gost

   Država da zastonj cepivo, vse bolnice so polne oba klinična centra, na vesto ne morejo pritibolni ljudje brez korone, zato bodo začeli umirati zaradi teh kretenov kateri tu govorijo, da je vse protizakonito. Če je kdo postalvjen nekam je pooblaščen, da lahko pregleda osebni dokument. Takšnih idiotov ni nikjer na svetu kot so tile v Sloveniji in nekaj njih se oglaša na tem portalu. Švedi so se hoteli prekužiti in tako uničiti kovid in so se zafrknili, saj so morali posečti k normalnim ukrepom. Zato je potrebno upoštevati ukrepe kateri so v Sloveniji blagi glede na tiste v drugih vsestransko urejenih Evropskih državah.

   17 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    08.11.2021 ob 20:05 Tupi gost

    Ja vse priloži, lejko z teligami pelaš ka pokažeš ka vse maš. Druge pa pusti na miri. Sigurno en Franc z dupleka krijf ka je klinični center pun. Kakse razmišljanje res vrhunsko

    10 11 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    09.11.2021 ob 8:37 Gost gost

    Danska med boljse cepljenimi pa od danes naprej zaustruje ukrepe saj se stevilo okuzenih viša iz dneva v dan.

    9 1 Prijavi neprimerno vsebino
  8. gost
   08.11.2021 ob 20:22 gost

   Nič od tega nebi bilo potrebno, če bi od začetka vsi skupaj upoštevali okrepe, nič nebi bilo potrebno. SEDAJ PA IMAMO KO JE PREPOZNO, ZDAJ PA TRPIMO, IN TO SAMO ZARADI VAS PAMETNIH IDIJOT.

   17 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    08.11.2021 ob 20:25 SXDDaewv gost

    Kaj pa pišeš, saj so pa čarovnice krive. Kaj bo šele ko pride Martin. Pa veseli december.

    6 10 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    08.11.2021 ob 21:07 Marijica gost

    Bomo vidli kak boste cez pol leta. Pa se te čujemo.......ziher se ne bom zdrava cepila. Ko pa ste že tolko na internetu pa še malo po svetu posurfajte in boste sami vidli kaj se dogaja. Samo gledate kaj pravi naša TV........posurfajte.....

    10 3 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    09.11.2021 ob 8:39 Gost gost

    Ne si zatiskati oci, vse povsod je situacija enaka, tudi v drzavah z dosti boljso precepljenostjo se situacija slabsa. Vprasanje ce zaradi cepiva ki mogoce s casom zgubi moc ali zaradi mutacije virusa.

    8 0 Prijavi neprimerno vsebino
  9. gost
   08.11.2021 ob 21:04 Marijica gost

   Ne lažite. Lahko vpogledajo, če oseba to želi, oziroma če je oseba dovolila vpogled. Tako pravi člen 2. - ODLOK o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev prebolevnocti,ceplenosti in testiranja ......izdan dne 04.08.2021

   10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    08.11.2021 ob 22:18 gost

    Pameti pametnjakoviči rajši si osebni dokument na čelo zalepite. Še kak boste ga kazali, o pa še kako ja ja.

    8 9 Prijavi neprimerno vsebino
  10. gost
   08.11.2021 ob 23:09 Helly gost

   Se cepimo pa de dele isti drek.. Pa ka smo napravili.. Nic..kar nekaj..

   12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  11. gost
   09.11.2021 ob 7:06 Gost gost

   Glih prejle na radiu poslusal da tudi Danska uvaja PCT klju zelo dobri precepljenosti, saj narasca stevilo okuzenih, le kam to vodi.

   8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    09.11.2021 ob 7:19 gost

    VIRUS NE BOMO NIKOLI ČISTO PREGNALI, Z NJIM BOMO ŽIVELI KOT PREJ Z GRIPO, AMPAK Z PRECEPLENOST JO GA BOMO UMILILI IN NE BO TAKO SMRTONOSEN, TAKO BO ZAPOMNITE SI ČE GDO MISLI DA BO SPET TAKO KOT JE BILO SE ZELO MOTI, ZATO SE ODLOČITE ZA CEPLJENJE IN OSLABITEV CORONE ČIM PREJ.

    8 9 Prijavi neprimerno vsebino
  12. gost
   09.11.2021 ob 7:21 gost

   Pomurec ne dovoli komentirati Šarčevih osnovnošolskih odgovorov v nekakšnem intervjuju. Šarec, ki je na začetku zdravstvene krize strahopetno vrgel puško v koruzo, od takrat naprej pa hinavsko rušil vsa prizadevanja za dobrobit Slovencev. Narod naš dokaze hrani.

   10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    09.11.2021 ob 9:00 gost

    Tvoj Ivan Janez Janša ima najslabše rezultate na svetu v boju s korono. Državo je v letu in pol zadolžil za 10 milijard evrov in v državnem proračunu napravil 4 milijarde evrov minusa. Kar se tiče onemogčanja komentiranja, Pomurec to napravi pri vsakem politiku, tudi pri cerkvenem politiku Jožefu Horvatu je bilo komentiranje onemogočeno. Tako, da s pomiri in ne piši norosti. Lahko pa greš mirne duše komentirali na Nov24TV ali na Siol. Tam boš med svojimi, tu pač nisi zaželjen.

    6 8 Prijavi neprimerno vsebino
  13. gost
   09.11.2021 ob 7:36 AAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

   Gost ge ne zagovarjan Šarca samo malo pomisli zakoj je odstoupo zatou ka je meu v koaliciji izdajalce keri zdaj sidijo v vladi, kera nas je zadužila za težke milijarde zaradi bombončkov ka jih talajo.

   9 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  14. gost
   09.11.2021 ob 10:12 gost

   Kaj ima Janša z korona ,če se ljudje ne držijo ukrepov in nehaj pisati neumnosti.

   2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    09.11.2021 ob 10:33 gost

    On uvaja ukrepe, ki so za zdravje ljudi škodljivi, za njegove pajdaše pa koristni, ker pri tem služijo milijone evrov.

    4 2 Prijavi neprimerno vsebino
  15. gost
   09.11.2021 ob 10:19 gost

   K.K pohvalno za tvoj komentar. Ljudje komentirajo samo Slovenijo ne vidijo kaj se pa dogaja v sosednjih državah .

   1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    09.11.2021 ob 10:29 gost

    Res je, ti in KK sta pač dva idiota, ki ne vesta kaj se dogaja na Švedskem, v Texasu, na Floridi, na Japonskem,v Koreji, ................ Vidita in vesta samo kaj se dogaja v Nemčiji in v Avstriji.

    3 1 Prijavi neprimerno vsebino
  16. gost
   09.11.2021 ob 13:49 gost

   Karel Kozic in vsi desničarji, v znanstvenem časopisu The Lancet si preberite švedsko študijo o teh " vsemogočnih " cepivih, o katerih vas naši " strokovnjaki " prepričujejo, da vas ščitijo dalj časa pred okužbo. Ne verjemite vsega kar čujete od naših plačancev.

   4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  17. gost
   12.11.2021 ob 11:05 gost

   gost 9:00 najslabše rezultate v EU imate levuharji s svojim NAGAJANJEM. Ti kot levuhar v naprednem svetu NIKJER NISI ZAŽELEN.Marš smrad rdeči.Fuj baraba fuj.Stegni se čim prej!!!!!

   1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    12.11.2021 ob 11:16 gost

    Kolikor je meni znano ste v vladi sami desnuharji, ki ste v vse pore življenja nastavili svoje desnuharske pajace. Če ne znate zato nismo krivi levičarji. Smrt drugemu pa lahko želi samo fašist.

    0 0 Prijavi neprimerno vsebino
  18. gost
   12.11.2021 ob 11:07 gost

   gost 7:19 BRAVO.Drži kot pribito.

   0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  19. gost
   30.11.2021 ob 11:41 Janšin Peder gost

   Sami opranci, ki ste nasedli korona plandemiji. NE SE CEPIT! Prodane pičkice brez možgan.

   0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  20. gost
   01.02.2022 ob 16:32 Sexy gost

   Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

   0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.