https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Začetek izdajanja biometričnih osebnih izkaznic predvidoma marca

10.11.2021 ob 6:05  

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za javno upravo Boštjan Koritnik in izvršni direktor družbe Cetis Roman Žnidarič so podpisali okvirni sporazum o oblikovanju, izdelavi in personalizaciji biometričnih osebnih izkaznic. Prve biometrične izkaznice se bodo začele izdajati predvidoma konec marca 2022.

Nova osebna izkaznica bo imela čip, na katerem bosta zapisana biometrična podatka podobe obraza, po dopolnjenem 12. letu pa tudi dveh prstnih odtisov. Hkrati bo nova osebna izkaznica tudi nosilka sredstev elektronske identifikacije in kvalificiranega potrdila za elektronski podpis, služila pa bo tudi kot zdravstvena kartica.

Kot je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs, bo biometrična osebna izkaznica imela »kodo QR, v kateri bodo vpisani ime, priimek in naslov, kar bo v veliki meri poenostavilo identifikacijo, na primer v hotelu, pri podatkih, če boste delali prek spleta. Z novo osebno izkaznico pa želimo zagotoviti večjo varnost.«

»To je velik korak k sodobnim digitaliziranim storitvam, ki so varne in zanesljive. Uporabniki elektronskih storitev bodo imeli na enem dokumentu vse potrebno za svojo identifikacijo v fizičnem kot tudi v elektronskem svetu, prav tako pa bodo novo osebno izkaznico lahko uporabili za elektronsko podpisovanje,« je ob podpisu poudaril Koritnik.

Zaradi višjega števila varnostnih elementov se bo po besedah Hojsa zvišala tudi cena izdaje osebne izkaznice, in sicer za približno 10 evrov. Cena biometrične osebne izkaznice z veljavnostjo 10 let bo tako 29,53 evra.

Začetek izdelave novih biometričnih osebnih izkaznic je bil sicer predviden za januar, ker pa je na globalni ravni pomanjkanje čipov, pa tudi drugih potrebnih materialov za izdelavo osebnih izkaznic in posledično težav v dobavnih verigah, bo začetek izdaje novih izkaznic zamaknjen za približno dva meseca na konec marca 2022, je še pojasnil Hojs.

Trenutno ima veljavno osebno izkaznico 1.822.704 državljanov, od tega 199.294 s trajno veljavnostjo. Obstoječe osebne izkaznice se bodo lahko uporabljale do poteka njihove veljavnosti, kar velja tudi za osebne izkaznice s trajno veljavnostjo po dopolnjenem 70 letu starosti.

Foto: Ministrstvo za notranje zadeve

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.11.2021 ob 8:45 gost

      Kaj se pitttbul Hojs ni odstopil ker terorizira državljane Slovenije na ulica z vodnim topom in strupenimi plini. Kot je to počel Hitler v drugi svetovni vojni. Ali mogoče Vizjak keri tajkunom keri kradejo davkoplačevalski denar kako ne plačevati davkov državi. Ali mogoče Pocivausek keri je pokradel kar se je v državi dalo po krasti potem kejti že v tretji vladi zdaj sodeluje. In se je za Sava turizem prodal,,, januši groznumi,,, da je sestavil lahko vlado. Kdaj bodo odšli lažnivci kradljivci denarja vseh Slovencev.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.11.2021 ob 8:53 kilonja gost

        z vodnim topom in strupenimi plini...v nrmčiji, belgiji, na nizozemskem bi vas mlatli da bi kri scali 2 tedna...to kar seješ to žanješ- stoko nevezana .

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.11.2021 ob 8:54 gost

      Tele eno pridi dam ti 1m štrka.Bo vsaj eden idiot manj na tem svetu.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.11.2021 ob 9:41 AJAJAJAJAJ gost

      Še ena v vrsti uslug svojim prijateljem. Potrebno je še do aprila nabrati denarja kolikor se da, ker potem bo za njih pipica zaprta. Nebi me presenetilo, če bi vsaj ene par končalo v zaporu. Z IVANOM JANUZAJEM JANSHO-ORBAN na čelu. Banda lopovska, potem pa bodo glasni, da se nič ne dela. Kako, če ne bo denarja.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.11.2021 ob 13:45 gost

      ,,,, Januš grozni,,, nebo šel v zapor ker že 30 let drek meš v Sloveniji in on ni nič kriv vedno so drugi tisti ki so krivi. On ni prodal orožja dol na jug, on ni prodal merkatorja, on ni tajkunom zdravstvenim lobijem pomagal do provizij za več kot 2 miljoncka, on ni kupil pa trije pokvarjene predrage, on ni kriv če Neve objasniti protikorupcijski komisiji za denar kroga ma slučajno preveč 200 tisočakov, on ni kriv za vse nepravilnosti v tem kovid času za nič ki jih je bilo na milijon vse nezakonito. Itd. Skratka groza od groze.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.11.2021 ob 20:27 volitve gost

      Hojs bo po volitvah veliki revež.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.